Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Kia Sportage III - jaký benzín vybrat?

Poradna
František Mašek | 28.03.2017
Čtenář uvažuje o koupi starší Sportage s benzínovým motorem. Je to dobrý nápad?
DOTAZ: Dobrý den, s manželkou na důchod plánujeme zakoupit větší auto se zvýšeným podvozkem kvůli snadnějšímu nastupování. V nedalekém autobazaru mají k prodeji Kii Sportage s benzínovým motorem GDI. Doporučili byste toto auto? Náš rozpočet je asi 350 tisíc korun. Děkuji, Láďa K.


1.6 GDI pro klidné řidiče dostačuje
ODPOVĚĎ: Dobrý den Láďo, v hledáčku máte vůz kategorie SUV, pro které se vzhledem k jejich vyšší hmotnosti hodí spíše dieselový motor. Ovšem v případě, že Vaše nájezdy nebudou velké, lze obecně benzínový motor také doporučit. V případě modelu Sportage III si za Váš rozpočet budete moci vybírat téměř výhradně z ojetin s motorizací 1,6 GDI s výkonem 99 kW. Jde o šestnáctiventilolvý čtyřválec, který se prodával výhradně s pohonem předních kol. Dle očekávání to nebude žádný trhač asfaltu, ale pokud jste svým založením klidnější řidič, určitě vám bude vyhovovat. Netrápí jej ani žádné opakující se poruchy většího rozsahu. Za uvedené peníze koupíte ročníky 2012-2013, které jsou stále v záruce (do 150 tis. km). Najeto mají od 40 do 100 tisíc kilometrů.

Druhou možností je motor 2,0 CVVT (po faceliftu od roku 2014 pak se vstřikováním GDI) s výkonem 120/122 kW, který má vyšší spotřebu než slabší verze, ale neodpovídá tomu jeho jízdní projev. Aby opravdu hezky jel, musí se držet v otáčkách, což ovlivňuje spotřebu. Naštěstí je většina ojetin s manuální převodovkou. Automat, ač spolehlivý, docela výrazně zvyšuje spotřebu a řadí hodně rozvážně. Před koupí zkontrolujte podvozek a stav brzd, které toho mnoho nevydrží a navíc rády reznou.

Závěr: Mou volbou by byla slabší šestnáctistovka v dobrém technickém stavu a v záruce. Při nešizeném servisu vydrží hodně dlouho.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
digilive, 29.03.2017 14:14
U nás v práci jsme tohle auto měli a určitě nedoporučuji. Motor není špatný, ale zabiják je převodovka, která má dlouhé stupně. Po městě dynamika celkem OK, ale už na okreskách chce předjíždění hodně plánovat a na dálnici to byla tragédie. Průměrná spotřeba 9,5 litru.
Kojot027, 29.03.2017 19:46
Za sebe bych si jednašestku nevybral z důvodu dost vysoké spotřeby. Pokud člověk vyloženě nespěchá tak i vlažnost se dá překousnout, ale spotřeba kolem 9 litrů je prostě moc. Pokud vyloženě nelpíte na značce zkuste se poohlednout po Mitsubitshi ASX nebo Nissan qashqai, u těchto modelů se již za 380 tis daly koupit nové auta před 3 lety. Ted mají cenu na 300-350 tis...ASX se nám spotřeba drží kolem 7,2 - 7,5 litru a pomalu se s ním nejezdí. Qashqai je větší a lepe se do něj nastupuje ale mám jen zprostředkované spotřeby, vím o 7,8 ale nevim jak s ním majitel jezdí.
, 30.03.2017 09:35
Ja vam doporucim suzuki sx4, 1.5 nebo 1.6 benzin
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů