Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Kia Shuma – koupit, či nekoupit?

Poradna
Blaháček Marek | 17.06.2014
Pan Alexandr přemýšlí o koupi Kii Shuma od prarodičů. Najeto má málo, bude ale spolehlivá?

DOTAZ:Hezký den do redakce TipCars, mám na vás dotaz ohledně koupě ojetého vozu. Prarodiče prodávají zachovalou Kiu Shuma s motorem 1.8 16v, jelikož už nemohou s autem jezdit. Já jsem v situaci, kdy pro sebe hledám nějaké obyčejné auto na běžné ježdění. Najedu v průměru 15 tis. km ročně, nejčastěji příměstský provoz. Jelikož auto můžu mít velmi levně, zajímá mne, jak je na tom se spolehlivostí. Nechci koupit levné auto, které ale bude neustále v servisu. Mám do shumy jít?

S pozdravem Saša L.


ODPOVĚĎ:Vážený Alexandre, Kiu Shuma lze shrnout spojením "nenadchne, ale neurazí." Moc jich u nás není, výhodou je naprostý nezájem zlodějů a poměrně solidní technický základ z Mazdy 3.

Auta po řidičích důchodového věku bývají většinou v dobrém technickém stavu, pokud je to případ i tohoto kousku, radím Vám, kupte ji. Je to veskrze obyčejné auto s poměrně pohodlným a měkkým podvozkem a pokud netrváte na nějakých jistých jízdních vlastnostech, měl byste s ním být spokojen. Není dobré jezdit rychleji, než je u nás povoleno, shuma zejména v zatáčkách příliš nedrží stopu a zvládání nějakého extrémního manévru Vám může připravit perné chvilky.

Osmnáctistovka, kterou má Váš kus pod kapotou, patří k tomu nejlepšímu, co může auto pohánět. Je tichá, výkonná a také spolehlivá. Oproti menším motorům se spotřeba prakticky neliší a pohybuje se okolo 7,5 litru Naturalu na 100 km.

Shumu trápí několik problémů, o kterých byste měl vědět. Největším z nich je asi netěsný chladicí systém a stávkující termostat. Pokud toto neřešíte, může se jednoho dne stát, že motor prostě „uvaříte“, nebo alespoň praskne těsnění pod hlavou válců. Tento problém lze často jednoduše odhalit, když při otevření expanzní nádoby uvidíte chladicí kapalinou „probublávat“ plyny ze spalovacího prostoru. Kapalina je cítit po spálenině, často v ní mohou být také mastné skvrny, když proniká olej do chladicího systému, nebo naopak. To už je ale opravdu vážný problém. Častěji se setkáte s korozí, závadami alternátoru či vůlemi na přední nápravě.

S dostupností náhradních dílů není ani přes malou rozšířenost vozu žádný problém. Přední brzdové kotouče koupíte za 3.000 Kč, destičky k nim pořídíte za tisícovku a tyčka příčného stabilizátoru vyjde na cca 700 korun.

V inzerci TipCars můžete vybírat z necelé desítky vozů Kia Shuma. Jejich cena začíná pod hranicí 20 tis. Kč a na tachometru mají v průměru 150 tis. km.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Muroň, 17.06.2014 15:03
Sašo, kolik Vám je? Sháníte lepší děvče? Jen proto, že Vám Shumu nabízí dědeček levně, má jasný původ a historii, dobrý stav a péči, budete jezdit v autě s nulovým sexappealem a minimální prestiží? 3er báwo R36 nebo aspoň Golf III GTI působí před zábavním podnikem nebo kavárnou úplně jinak, než důchodcovská Shuma.
Teď vážně. Nejlepší cesta k ojetému autu je, když auto i majitele znáte a navíc to dostanete levně.
Paul, 17.06.2014 15:50
Vždy je nejlepší kupovat auto od rodiny/známého, který ho měl od novoty a je přesně známo, co a jak se s autem dělo. To pak nemá smysl řešit značku. Zvlášť když je auto za hubičku a děda bude rád, že zůstane v rodině. Auto po důchodcích ale bývá lenivé a zatuhlé. Určitě je vhodné ho důkladně prohlédnout, zkontrolovat funkčnost všeho, hlavně klimy, o kterou důchodci často neví, jak ji pouštět, natož se o ní starat. A pak s autem jezdit spíš dynamicky na aditivovaný benzín i absolvovat delší cestu vyšší rychlostí po dálnici. Pročistí se tak celý motor a výfuková soustava, auto bude mít najednou spoustu oprášených koní navíc a spotřeba taky půjde dolů. Bacha na brzdy! Ty obvykle odnesou důchodcovské ježdění nejvíc a pokud má auto chlazené přední kotouče, tak i přes malé opotřebení můžou být zralé na vyhození kvůli vnitřní korozi, viděl jsem to už víckrát. Každopádně do Shumy jdi, má aspoň pořádný motor, a přeji mnoho šťastných km.
Rover623, 17.06.2014 22:32
Nechci říkat, že je to tenhle případ. Ale auto od známého nebo příbuzného bych nikdy nekoupil. Pokud to auto nebydlí s vámi v baráku, nemáte prakticky šanci uhlídat co se s ním děje. A i příbuzný nebo známí vás s klidným svědomím oškube. Navíc jsem zvědavej jak to auto za pár dnů tomu příbuznému reklamujete, že je to odlítaná šunka. Taky jsem udělal tu blbost,že jsem koupil auto od souseda a zbyl mi krám dobrej tak do šrotu. Ale asi záleží na úhlu pohledu, pro někoho je napůl rozpadající se šunt dobrej, pokud jezdí, já takové auto za dobré nepovažuji
Reno, 18.06.2014 08:15


no vlastní rodič v důchodovém věku snad svoje dítě nemá zapotřebí okrást...

Koloss, 18.06.2014 17:36


Zajímalo by mne, v jakém prostředí Rover623 žije, asi bychom ho měli politovat. To co napsal, staví na hlavu zkušenosti normálního života. Že by děda vyprodukoval šrot na rozpadnutí? Snad s ním kupující už párkrát jel jako spolujezdec a auto i chování majitele viděl. A oškubání? Cena obdobných ojetin není nic tajného, tak snad má tazatel rozum, aby si to porovnal.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů