Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Audi Q7 - jaký benzínový motor vybrat?

Poradna
Blaháček Marek | 13.09.2013
foto: kmm77.com
Zájemce by rád vyměnil svoji dosavadní Audi A6 za ohromné SUV Q7. Co může od tohoto vozu čekat a dává jeho koupě vůbec nějaký smysl?

DOTAZ: Dobrý den. Jsem velkým fanouškem vozů Audi. Nyní jezdím s Audi A6 a mimo dražšího servisu jsem s ní poměrně spokojen. Rád bych ji ale vyměnil za SUV Q7. Mnoho známých mě ovšem varovalo, že to bude úplně něco jiného, než živit moji dosavadní A6. Já tedy věřím značce, ale raději bych si nechal poradit od někoho povolanějšího. Jediným mým požadavkem je benzínový motor. Co můžu od Q7 očekávat?
S pozdravem Václav K.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Václave, upřímně, pokud by existovala nějaká soutěž o nejzbytečnější automobil, Audi Q7 by u mě bylo žhavým kandidátem na vítěze. Je obrovské, váží téměř 3 tuny, rozvor náprav 3 metry, a přitom se nehodí nikam jinam než na kvalitní cesty. A jeho údržba stojí tolik, co provoz tak čtyř automobilů střední třídy - k čemu tedy vlastně je? Úspěch slaví především u podnikatelů.
Přejdeme ale k tomu hlavnímu. Na vyšší provozní náklady jste z vaší A6 pravděpodobně zvyklý, Q7 je ale přesouvá do úplně jiné dimenze. Jen pneumatiky stojí bezmála 40 tisíc, výměna oleje a filtru vyjde na téměř 10 a přední brzdové destičky na 7 tisíc (mám na mysli standardní brzdy, cena některé ze součástí příplatkových keramických brzd je jen těžko uvěřitelná). A stále mluvím o spotřebních věcech!
Její jediné významné plus je nabízená bezpečnost - málokterý automobil ochrání posádku uvnitř lépe. Mechanický základ vozu se robustností příliš neliší od nákladních aut, naštěstí má také podobnou výdrž.

Spotřeba se zde neřeší v řádech deci, ale celých litrů. Vy se zajímáte o benzínové motory, z nichž Vám já doporučuji osmiválec 4.2 FSI, který těch litrů Naturalu spořádá v průměru 16 na 100 km. Na druhou stranu s ním ale nebývají problémy.
Potrápit naopak může tekoucí vodní pumpa či výjimečně selhávající zapalovací cívky. Jestliže se pro koupi Q7 skutečně rozhodnete, největší pozornost věnujte stavu automatické převodovky. Pokud bude mít auto najeto přes 200 tis. km a prodejce Vám nedoloží, že byla alespoň jednou vyměněna její olejová náplň včetně filtru, raději bych se takovému kusu vyhnul. Výměna je nezbytná, ale může se stát, že nový olej uvolní usazeniny vzniklé za dobu provozu, následkem čehož bude rychlý konec převodovky. Pro její bezchybnou funkci je nezbytné náplň vyměnit nejpozději po každých 80 tis. km.
V inzerci TipCars je necelá desítka vozů Audi Q7 s benzínovým osmiválcem. Cena nejlevnějších začíná na 290 tisících Kč, vozy mají průměrně najeto 140 tis. km.

Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 20.09.2013 19:58


Nemusí jít ani o image, může jít o "rodinu v bezpečí" - proto jsou tahle auta tak často k vidění s ženou za volantem a dětskými sedačkami vzadu. Kamarád na takové denní rodinné pojíždění pořídil manželce Cadillac Escalade V8. Přiznám se, že kdyby na to mé příjmy stačily, nějaký takový mastodont bych na dopravu dětí pořídil také. Zatím musí stačit x-trail .
Petr S, 20.09.2013 23:43


To je škoda, protože X6 je můj tajný sen jako druhé auto do rodiny. Tím druhým autem bych samozřejmě jezdil JÁ

Jinak autor odpovědi tazatele trošku mystifikuje. Auto neváží 3 tuny, ale standardních 2,2 tuny, jako třeba XC90 v této kategorii. Viz. http://euroncap.com/tests/audi_q7_2006/262.aspx Mimochodem XC90 má crash test o hvězdu lepší než Q7 (5* vs 4* u Q7), takže Q7 je asi opravdu nejzbytečnější auto na světě. Ostatně asi jako všechny současné Audi modely
Rover623, 23.09.2013 05:13


Proč si každý myslí, že tahle auta jsou bezpečnější, nejsou. Kromě čelní srážky s protijedoucím autem, což je asi 6% všech nehod a to musíte mít ještě štěstí aby to protijedoucí auto nebyl náklaďák nebo podobný blbec se stejnou obludou, jsou tyhle auta pojízdná rakev. Tuhost karoserie při bočním nárazu je dokonce nižší než u obyčejného auta, stejně tak tuhost zadních deformačních zón. Při nárazu s menším přesazením (sloupy, různé retardéry apod.) si rovnou podepište parte. Aktivní bezpečnost není vůbec žádná, prakticky jakýkoli pokus o nějaký vyhýbací manévr skončí neřiditelným autem kde už jen čekáte do čeho auto najede nebo kotrmelcem.

Co se týče tazatelova výběru auta. Ona ani A6 není vrchol řiditelnosti, vlastně se ovládá dost hrozně, pořád má šíleně těžký čumák, tak v tom Q7 nebude lepší, plus k tomu přidá extrémně předražený servis a lehké spaní z ní taky mít nebudete (elektrika se u ní kazí a to dost). Pokud už máte ty zbytečné peníze kupte si raději Range Rover, interiér dostanete luxusní z Jaguaru a ne ten hnus co je v Q7, nastavitelný podvozek (o tom si může Q7 nechat leda tak zdát) a multifunkční obrazovku v palubce, která dokáže vám zobrazovat třeba navigaci a spolujezdci na ní běží třeba film.

Hlavně se odprostěte od takových věcí jako je "věřím značce" a podobných pitomostí. Dokud nevyzkoušíte lepší, bude se vám zdát to Audi pořád dobré. Jediný důvod proč dnes koupit Audi (přelepte na Škodovce logo a máte Audi-skoro) je že máte k té značce nějaký dlouhodobý vztah.
petr.frydrych.1FB, 24.09.2013 22:57
Taktéž si myslím, že to auto je zbytečné jako nová verze Internet Exploreru, navíc s ním strhnete cock-o-meter. Zůstaňte u auta v kategorii A6 nebo ji vyměňte za Range Rover...
radek.chmelik.1FB, 10.02.2014 11:26
Jako majitel nejedné audi, z toho i oné, v článku zmiňované Q7, musím, alespoň za sebe nesouhlasit. Váha mi přijde srovnatelná - kolem 2200kg, bezpečnost jsem naštěstí ještě neměl tu čest prověřit, ale vyhovuje mi po všech stránkách.
Ve zkratce: 3.0tdi s upravou výkonu, vzduch. podvozek, 4zona klima, couv.kamera, dvb-t tv, tažné, tempomat, atd.
Mám již najeto 250 000 km a závady které jsem za dobu provozu řešil:
- výměna kompresoru vzduchového podvozku při 230.00km - 10500,- Kč (objednán original díl Vabco přes E-bay)
- výměna jednoho horního pravého předního a dolního ramene přední nápravy - kolem 8.800,- Kč, výměna gumových pouzder předního stabilizátoru - za cca 400,-
A letos vlastně budu měnit baterii, už s motorem točí jak po infarktu
Auto je z roku 2006, tedy jedno z prvních. Počítám těch nejhorších...
To, že lze vzduchový podvozek hodně zvednout a tak např. vyjedu s nákladem i do schodů (vezl jsem zboží jednou k zákazníkovi - škola se schody mezi cestou a budovou) a podobné parády, prostě slouží a funguje. Bydlím na samotě u lesa a terenní schopnosti mi vyhovují. (vím o čem mluvím, mám ještě upravený LandCruiser 80ku se třemi špérami...) Jestli je zbytečné nemohu posoudit, ale mě odvedlo neocenitelné služby i při stavbě, kdy jsem využil maximálně i tažné na 3,5t.
Za mne povedené a hlavně - proti předchozí A6(možná jsem na ni měl smůlu), naprosto spolehlivé auto.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů