Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Obliba satelitních navigací stoupá

Naše téma
Blaháček Marek | 02.03.2014
foto: Karel Směšný
Především mladí motoristé se při výběru vhodné trasy do místa určení spoléhají pouze na satelitní navigaci. Ne vždy ale dojedou tam, kam chtějí.

Průzkum společnosti AA Populus ukázal, že 43 % z více než 23 tisíc oslovených řidičů ve věku 18-24 let spoléhá během cesty pouze na satelitní navigaci, klasickou mapu ve vozech ani nemají. Přibližně třetina při cestě používá jak satelitní navigaci, tak autoatlas.

Současné navigační systémy řidičů jejich práci obecně velmi usnadňují, řada z nich už ale poznala, že ani moderní technika není bezchybná, když je zavedla na úplně jiné místo, než kam směřovali, nebo tam museli dojet po nevhodných komunikacích pro jejich automobil.

Odborníci radí mít vždy u sebe klasickou tištěnou mapu. Pokud se někdy na cestě ocitnete na pochybách, mapa nám pomůže získat lepší představu krajiny, ve které se nacházíte, a také dobře poslouží, například pokud vám satelitní navigace vypoví službu.

Ať už používáte jakkoli vyspělý navigační systém, jeho základem stále zůstávají již vytvořené mapy. Mapování silnic je pro budoucnost silniční dopravy zásadní.

Správným výběrem trasy lze omezit výdaje za pohonné hmoty, různé silniční poplatky nebo snížit opotřebení vozidla. Nelze opomenout ani případnou úsporu času.

Zákazníci se při koupi nového automobilu stále častěji ptají prodejce na to, zdali je vybaven satelitní navigací. Ve většině nových aut bývá součástí různých multimediálních systémů, které v sobě sdružují funkce, jako je ovládání klimatizace, audia, bezdrátové propojení Bluetooth atd. Cena se odvíjí od toho, jaký výbavový stupeň u vozu zvolíte - dražší verze ji většinou mají zdarma, u nižších se nabízí za příplatek až několika tisíc korun, nebo není vůbec k dispozici. Často nahrazuje vestavěnou navigaci chytrý telefon, na který lze nainstalovat také další mobilní aplikace pro zachycování zvolené trasy, měření spotřeby apod.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů