Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový VW Tiguan prý jezdí za 1,9 l/100km!

Aktuality
Karel Směšný | 15.09.2015
dalších 5 fotek
TSI, TDI i GTE - tohle všechno bude pod kapotou nového Tiguanu. A spotřeba dle výrobce? 1,9 litru na sto! Škoda, že na silnicích nejezdíme v laboratorních podmínkách...

Nový Tiguan je prvním koncernovým SUV, které stojí na modulární podvozkové platformě MQB. Auto někde narostlo, někde je zase menší. První případ se týká délky – ta oproti předchůdci narostla o 60 na celkových 4 486 mm, také šířka je o 30 mm větší (1 839 mm), naopak na výšku mu oproti minulé generaci 33 milimetrů chybí (1 632 mm). Rozvor náprav dosahuje 2 681 mm.

Výrobce slibuje více místa v interiéru a objemnější zavazadlový prostor – ten v základní konfiguraci pojme 615 litrů nákladu, po sklopení zadních sedadel se tato hodnota zvětší až na 1 655 litrů.

Druhá generace tiguanu dospěla a designově se přiblížila ostatním modelům značky, což je podle mého krok vpřed. Přinesla také řadu nových technologií, jako například head-up displej, nový multimediální systém se širšími možnostmi konektivity nebo kamery monitorující okolí auta. Volkswagen se také rozhodl vyjít vstříc zákazníkům, kteří se chtějí nějak odlišit. Mimo klasického provedení bude možné zvolit offroadovou verzi, sportovnější R-Line a během dvou let by se mělo objevit také provedení s prodlouženým rozvorem.

A teď to hlavní – technika. Pod kapotou lze vybírat z osmi koncernových benzínových turbomotorů TSI a dieselů TDI. Zastoupeny jsou spravedlivě, čtveřice zážehových motorů pokrývá výkonové spektrum od 125 do 220 koní, diesely nabídnou od 115 až 240 koní. Oproti předchozí generaci se výrobce chlubí nižší spotřebou, a to v průměru o 24 %. Pro vyznavače ekologie bude připraven plug-in hybridní Tiguan GTE, o jehož pohon se stará agregát 1.4 TSI s výkonem 156 koní a elektromotor. Výkon hybridní soustavy je 218 koní, čistě na elektřinu v akumulátorech lze ujet až 50 kilometrů. Jejich dobíjení pomáhá i solární panel na střeše vozu – podle Volkswagenu za rok vyrobí energii až pro tisícovku čistě elektrických kilometrů. S hybridem prý lze jezdit za 1,9 litru na sto, čemuž lze podle mého názoru jen těžko věřit.

Zvolit lze pohon pouze předních, nebo všech kol, který využívá mezinápravovou spojku Haldex páté generace. Čtyřkolky mimo větší světlé výšky o 11 milimetrů mohou mít za příplatek offroadový paket se systémem 4Motion Active Control.

Nový VW Tiguan – shrnutí:

  • Od základu přestavěný, stojí na platformě MQB
  • Pod kapotou bude možné vybírat z osmi motorizací
  • Do prodeje se dostane na jaře příštího roku

Konkurence:

Škoda Yeti

+bohatší nabídka motorizací
+čtyři stupně výbavy
-cena od 379.900 Kč

Nissan Qashqai

-motory o objemu maximálně 1,6 litru
-čtyřkolka pouze s dieselem
-cena od 461.900 Kč

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 15.09.2015 12:38
Je to ta obehraná písnička automobilek - udají spotřebu na sto kilometrů v litrech a taktně při tom zamlčí, že část z těch 100 km ujedou na elektriku. To je v případě tohoto Tiguanu 50 km, takže jestliže udají spotřebu 1,9 litru, tak ve skutečnosti tím říkají, že na těch druhých 50 km potřebují 1,9 litru benzínu. Tedy správně by měli udat 3,8 litrů na sto km. A i to je vylhaná blbost.
eTeflon, 15.09.2015 22:24
Ano Ano, neskutečné výjeby A pak si auto koupíš a zjistíš, že jezdí za 6,5L benzínu, protože nestíháš dobíjet baterky

Elektro auta beru, OK, ale auta, která jsou postavená jako elektro a né tyto pseudo rádoby pokusy
Koloss, 15.09.2015 22:36
Ale ony ty hybridy zase nejsou úplně mimo, třeba takový Prius celkem slušně funguje. Ne že by to bylo auto na všechno, ale pro takový normální příměstský provoz je v pohodě.

Problémem je ta uváděná spotřeba. Měli by uvádět dojezd na baterky a pak skutečný hybridní cyklus kdy stav baterií je na konci stejný jako na začátku cyklu, nejlépe zcela vybité baterie.
Petr S, 15.09.2015 23:52
Kam se to hrabe na Teslu. Ta jezdí za 0,0 l/100km!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů