Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový vůz do 330 tisíc - Honda Jazz?

Poradna
Petr Šikl | 13.02.2009
dalších 36 fotek
foto: Karel Směšný
Čtenář s ročním nájezdem 25 tisíc kilometru uvažuje o novém automobilu. Hlavními požadavky jsou čtyři sedadla pro dospělé osoby nebo možnost převážet dvě osoby a jízdní kola. Který z nových vozů do 330 tisíc korun splní tyto požadavky?

Dotaz č.1: Dobrý den. Uvažuji o koupi nového vozu za cca 300-330 tis. Kč. Mým favoritem je Honda Jazz 1,4. Ročně najezdím cca 20-25 tis. km. Poměr provozu na dálnici, okreskách a v městě je zhruba vyvážený. Převážně jezdím sám, ale potřebuji, aby se do vozu vešly čtyři dospělé osoby a pes, nebo dvě osoby a dvě jízdní kola, pokud možno nesložená. Vůz bych chtěl po pěti letech prodat. Poraďte mi, prosím zda je Jazz správnou volbou nebo mám sáhnout po jiném voze?

Dotaz č.2: Dobrý den. Je Honda Jazz (2007-2008) spolehlivá?


Nejprve začnu od druhého dotazu. Honda Jazz minulé generace patřila po stránce spolehlivosti na samou špičku. Redakčním testem prošla v loňském roce s benzínovou jedna-čtyřkou (resp. jedna-trojkou, jelikož zdvihový objem činí 1339 cm3) ve kterém jsme chválili její hlavní přednost v podobě variabilního a prostorného interiéru a celkového solidního dojmu z řízení. Špatně na tom nebyla ani testovaná benzínová čtrnáctistovka, která vozu celkem stačila.

Honda Jazz 1.4 Cool - městská štika 

Pod kapotou Jazzu bylo možné mít jen dva benzínové čtyřválcové motory. Oba měli v minulé generaci pouze osm ventilů a jediná odlišnost mezi nimi spočívala v jiné klikové hřídeli a zdvihovém objemu. Z minulé generace doporučuji silnější pohonnou jednotku, která poskytuje o něco lepší dynamiku při identická spotřebě. Uživatelé zvyklí na typické "Honďácké motory" si v Jazzu však nikdy nepřišly na své. Osmiventilový agregát zabírá sice od nízkých otáček, slušně táhne uprostřed, ale ve vysokých otáčkách ztrácí, což není pro Hondu typické. Spojení motoru s relativně dlouze odstupňovanou pětirychlostní převodovkou (při dálničních 130 km/h točí jen 3800 ot./min) zaručuje příjemně nízkou spotřebu při klidné jízdě. Pokud vůz plně naložíte, musíte počítat zejména v dálničních stoupáních s omezenou dynamikou. Po stránce spolehlivosti patří benzínové agregáty k naprosté špičce a neobjevují se u nich žádné závažné či katastrofální poruchy.

(+) variabilita interiéru
(+) přesné řízení a řazení
(+) nezajímá zloděje
(+) spolehlivost
(-) použité plasty v interiéru
(-) ovládání PP
(-) dojezdová rezerva
(-) chybí ochranné lišty
(-) absence dieselu
(-) pouze výškově nastavitelný volant

Honda Jazz 1.4 nebo Škoda Fabia 1.2 HTP? 

Honda Jazz 09YM

Minulý rok 2008 znamenal mezigenerační výměnu a v současné době se již vesele prodává druhá generace Jazzu, která doznala řady změn. Nové jsou například pohonné jednotky (dostaly šestnáct ventilů a slibují díky technologii variabilního časování a zdvihu ventilů úspornější provoz). Jazz se protáhl na délku o 55 mm, na šířku o 20 mm a rozvor náprav se zvýšil o 50 mm, což nemalou měrou vede k dospělejšímu chování na silnici. Nárůstu se neubránil ani rozchod předních i zadních kol, což přináší větší jízdní stabilitu. Všechny výhody (hlavně variabilita) byly u nové verzi zachovány, popř. vylepšeny (zadní sedadla lze nově sklápět i s opěrkami!!!). Nový Jazz je k dispozici s dvanáctistkovou pod kapotou v základní výbavě "S" za 299.000 Kč, lépe vybavená verze Trend přijde 339.000 Kč (navíc získáte stabilizační systém VSA, vyhřívaná zpětná zrcátka, centrální zamykání, kryt zavazadelníku, čtecí lampičku, manuální klimatizaci s pylovým mikrofiltrem, vnější zpětná zrcátka a kliky dveří v barvě vozu, CD přehrávač s MP3 a automatickou regulací hlasitosti a vstupem AUX).

Dvanáctistovka bohužel ještě do naší redakce nezavítala, a tak ji nemohu zhodnotit po praktické stránce. S čtrnáctistovkou jsem již měl možnost týden jezdit, a proto se mohu podělit o jízdní dojmy s týdenního testování a 1300 ujetých kilometrů. Nový motor se zase o kousek tižší a při volnoběžných otáčkách kultivovanější. O malinko hůře táhne v nízkých otáčkách (oproti svému osmiventilovému předchůdci), což si bohatě vynahrazuje od střední polohy směrem nahoru (zde se projevuje i-VTEC). Oproti předchůdci má jedna-čtyřka mírně jadrnější zvuk a je mezigeneračně výrazně úspornější (trasu Praha-Malá Úpa-Liberec-Lovosice-Praha dokázal Jazz zdolal při rychlostním průměru 62 km/h za 5,2 l/100 km). Spotřebu jsem sledoval bedlivě. Při klidné jízdě si říká nový motor zhruba o půl litru méně a při razantní jízdě je úspora ještě větší (klidně 1-2 l/100 km). Podvozek se chová o špetku dospěleji a řízení je snad ještě více přeposilované, což není na dálnici příliš příjemné (přičteme-li náchylnost vyšší stavby karoserie na boční vítr). Řazení je přesné a brzdy mají rychlý nástup. Zlepšilo se také odhlučnění kabiny (méně hluku od kol). Jazz s 1.4 však přijde na nemalých 379.000 Kč.

(+) ještě lepší variabilita a prostornost interiéru
(+) přesně řízení a řazení
(+) motor i-VTEC
(+) mezigeneračně nižší spotřeba paliva
(+) volant stavitelných ve dvou osách
(+) ovládání PP
(-) absence dieselu
(-) dojezdová rezerva
(-) absence ochranných lišt
(-) pořizovací cena
(-) plasty

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavel, 11.02.2009 21:53
Ještě pro upřesnění. Přeprava kol je bez problémů, ale rozhodně to není o tom, že tam ty kola "hodíte" a za dvě minuty jedete. Chce to určitý nácvik, fyzické předpoklady, popř. asistenci druhé osoby a opatrnost. Uvědomme si, že se stále bavíme o vozu segmentu "B", jde o malé auto od kterého nelze čekat zázraky. Odkazy na Octavii jsou sice krásné, ale jde o vůz úplně jiné kategorie. On takový VW Transportér řeší přepravu kol zcela nekompromisně. Ovšem, stejně jako Octavia, bude poražen Jazzem v ceně, spotřebě, spolehlivosti a nezájmem zlodějů. A to jsou parametry, které u mně pro Jazz, rozhodly.
jena, 12.02.2009 15:33
jazz jsem nikdy nemel ale doporuciil jsem ho pritelkyni, myslim ze to je super auto, ovsem za tu cenu a na ten pocet kilometru co chces najet za rok bych koupil neco vetsiho a pohodlnejsiho... to je ale na vkusu, z teto tridy je jazz urcite jeden z nejlepsich
ada, 12.02.2009 17:05
no nechaj si hondu jazz
Abík, 13.02.2009 11:59
Když se podíváte na stránky koupě t.zv. referenčních, nebo předváděcích vozidel od r. 2007 - 2008, najdete tam řadu třeba Peugeot 307 SW, Renault Megane, Ford Focus v kombíku. Moc toho najeto nemají. Dobré jsou ty přivezené autorisovaným zástupcem rovnou z Francie, nebo Německa. Jsou super vybavené. Za super ceny. Koupil jsem předloni P 307, najezdil 30 t. km. bez absolutních potíží. Vůbec nelituji.
Drago5, 13.02.2009 16:02
Taky jsem uvažoval o referenčním voze. Jenže ony neslouží jen potencionálním zákazníkům,ale i zaměstnancům (když je vedoucí,hl.technik někam pošle) a tito uživatelé je moc nešetří.Vezl mě mechanik z servisu domů (své sem tam nechával) a to v čem mě vezl bych nechtěl.Není to dogma a neházím všechny do jednoho pytle,ale doufám že to byla jen vyjímka
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů