Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Volkswagen Sharan - V hlavní roli prostor

Nové modely
iHNED | 25.08.2010
další 4 fotky
foto: km77.com
Sharan čekal na novou generaci celých patnáct let. Za tu dobu se prodalo přes 600 tisíc kusů tohoto velkoprostorového vozu pro náročnou rodinu. Nyní ve Volkswagenu usoudili, že je ale čas na moderní technologie a další zvětšení už tak dost rozměrného vnitřního prostoru. Nové MPV, které se v Česku začne prodávat na podzim, jsme v okolí Mnichova otestovali ve variantě s motorem 2.0 TDI.

Auto recykluje díly z jiných modelů značky
V novém provedení Sharan narostl ve všech směrech. Je o celých 22 centimetrů delší než první generace a také o 9,2 širší. Rozvoru chybí jen osm centimetrů do tří metrů. Na karoserii auta se to ale na pohled příliš neprojevuje. Naopak, nový Sharan působí kompaktnějším dojmem. Může za to nejspíš výška (snížila se o 12 milimetrů) nebo čelní sklo, které má ostřejší úhel, takže více připomíná běžné vozy. Designem toto MPV zapadá do aktuálního směru Volkswagenu. Typickou čelní masku doplňují zúžené světlomety. Z bočního profilu vynikne zejména ozdobná chromová lišta obíhající velkou prosklenou plochu. Na zádi opět nalezneme příbuzné prvky s ostatními novými modely z Wolfsburgu. Zadní světla jsou například shodná s SUV Volkswagen Touareg.
Důležitou novinkou jsou boční elektrické posuvné dveře, které se dají ovládat nejen tlačítkem uvnitř, ale i dálkovým ovladačem na klíčku vozu. Mají navíc bezpečnostní pojistku proti přiskřípnutí. Usnadňují přístup ke druhé řadě sedadel, což oceníte zejména při instalaci dětské sedačky. Elektrické je i víko zavazadlového prostoru s kapacitou 885 litrů nákladu.

TIP: Volkswagen Sharan přijíždí s novými motory a infotainmentem

Ani uvnitř vozu nečeká žádné velké překvapení. Příjemně tvarovaná palubní deska je složená z komponent použitých u jiných modelů Volkswagenu. Shodné jsou tak nejen budíky doplněné o displej palubního počítače, ale i volant, ovladače klimatizace nebo multimediální systém. V testovaném voze nechyběla podrobná navigace doplněná o audio soupravu se slušným zvukovým projevem. Velkým plusem pro Sharan je množství odkládacích prostor, které jsou díky své velikosti i dobře využitelné.
Sharan se na trhu objeví hned ve třech uspořádáních. Základní verze nabídne pět míst k sezení v klasickém rozložení 2+3. Lze si ale objednat i třetí řadu sedadel v rozložení 2+2+2, nebo 2+3+2. Záleží pouze na osobních preferencích a velikosti rodiny. Místa je dost i ve variantě se sedmi sedadly, v třetí řadě se ale přece jen budou nejlépe cítit děti. Ještě jedna poznámka: V tomto provedení se samozřejmě budete muset spokojit také s menším kufrem, jeho kapacita kvůli sedadlům navíc klesne na 711 litrů. I to je ale více, než nabízejí všechny dostupné vozy kombi, navíc se dá kufr zvětšit i pohodlným sklopením nepotřebných sedadel.
Nový model je zatím v Německu k dostání buď s benzinovým přeplňovaným motorem 1.4 TSI, nebo s turbodieselem 2.0 TDI, který jsme si vybrali k testu. Později je doplní i silnější varianty. Pohonná jednotka o výkonu 103 kW a maximálním točivém momentu 320 Nm se dá spojit s automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG. Moderní common rail poskytuje vozu dostatečnou dynamiku (zrychlí z nuly na 100 km/h za 10,9 sekundy) a navíc se může pochlubit výbornou spotřebou. Během testu jsme spálili 6,5 litru nafty na 100 kilometrů, a to jsme vůz ani příliš nešetřili.

Sportovní režim nastavení podvozku jen pro oko
Při jízdě panuje na palubě Sharanu příjemný komfort. Odhlučnění je ukázkové a do rychlosti 160 kilometrů v hodině se neprojevuje ani aerodynamický hluk. Podvozek je nastaven na komfortní notu, takže příjemně překonává i výraznější nerovnosti. Nabízí sice možnost přepínat mezi režimy jízdy comfort, normal a sport, ale u takto velkého MPV nejsou rozdíly příliš citelné. Sharan je ve všech režimech určen spíše pro vyznavače klidné jízdy. Velká stavba vozu a hmotnost blížící se ke dvěma tunám je při ostřejším průjezdu zatáčkou znát, má za následek výraznou nedotáčivost. Díky citlivému ovládání ji ale řidič včas zaregistruje, a může bezpečně zvolnit.
Kromě prostornosti zaujme Sharan také bohatou výbavou (klasicky se bude dodávat ve třech řadách, a to Trendline, Comfortline a Highline) a zajímavými technickými řešeními. Jedním z nich je i systém Park Assist, který dokáže auto automaticky navést do příčného i podélného místa k parkování (viz rámeček). Protože se vůz zatím v Česku neprodává, cena ještě nebyla stanovena. Na německém trhu ale začíná v přepočtu na 730 tisících korunách.

Jak funguje parkovací asistent
Když se auto pohybuje rychlostí do 30 kilometrů za hodinu, systém Park Assist dokáže najít pomocí senzorů mezeru vhodnou pro zaparkování a upozorní na ni. Pak už stačí, aby řidič zastavil, jako by chtěl začít parkovat, a zařadil zpátečku. Parkovací asistent automaticky pohybuje volantem tak, aby vůz po ideální linii zacouval na volné místo. Řidič ovládá pouze pedály plynu a brzdy. Kontrola nad vozem mu ale zůstává. Manuální zásah do řízení nebo šlápnutí na brzdu funkci parkovacího asistenta ukončí.

Klady a zápory

+ možnost volby počtu míst
+ prostorný interiér
+ kvalitní odhlučnění
+ komfortní podvozek
+ úsporný motor
+ elektricky ovládané posuvné dveře
- nudný design
- výraznější nedotáčivost
- na výkonnější motory se bude čekat

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mich, 26.08.2010 23:51
konecne posuvne dvere, asi jednia vec co najviac chybala predchadzajucej verzii, a nizsi vyzor mu tiez prospeje
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů