Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Volkswagen Jetta - vyhněte se 1.6 TDI s automatem DSG

Testy
iHNED | 10.02.2011
foto: km77.com
Volkswagen Jetta se designově odloučil od Golfu a s malým benzínový motor je ideální volbou. Jaké jsou argumenty pro pořízení takového vozu, jsme zjišťovali při prvním testu v okolí francouzské Nice.

Hned první obhlédnutí šesté generace tohoto sedanu přineslo zjištění, že vůz jde konečně svou cestou. I když stále vyjíždí na základu hatchbacku Golf, jeho rozvor narostl o celých 70 mm (celkem je o 90 mm delší).
Stejně tak se změnilo i stylové pojetí sedanu. I když se samozřejmě zcela nevymanilo z koncernových konvencí, je z něj určitě svébytný model. Ať už jde o styl přídě, nebo odvážně řešenou záď s pohlednými světly zaříznutými do hrany víka kufru. Auto díky větším rozměrům vypadá dospěleji a vyváženě. To se mnohdy v případě sedanů v tomto segmentu nestává. Vzpomeňme například na Citroën C4 Sedan.

Zpracování na jedničku


Pracoviště řidiče ctí zvyklosti koncernu v kvalitě zpracování i přehlednosti.
Jetta se vyrábí v Mexiku, což zapříčinilo obavy z horší kvality zpracování. I tam ale Volkswagen dokázal udržet své standardy. Použité materiály v interiéru jsou na stejné úrovni jako v Golfu, totéž se dá říci i o zpracování. Palubní deska má jednoduchý tvar, o to víc je ale přehledná. Budíky, příplatkový multimediální systém s GPS navigací nebo ovladače klimatizace známe i z jiných vozů VW. V příplatkové výbavě nechybí ani bezklíčový přístup a startování, kožené čalounění nebo asistent pro parkování. Vše za poměrně rozumné ceny.
Na předních sedadlech se budete cítit stejně jako v Golfu, cestující vzadu ale budou navíc těžit z prodlouženého rozvoru. Díky tomu najdou dostatek místa pro kolena i vyšší postavy. Daní za karoserii sedanu a posunutí sedadel v druhé řadě co nejdále je méně místa nad hlavou. Objem zavazadlového prostoru je nadprůměrných 510 litrů, v případě potřeby lze ještě sklopit sedadla v poměru 60:40. To na běžné cestování stačí, opravdoví "chalupáři" si přece jen budou muset pořídit Škodu Octavia s jejími 585 litry a logicky lépe přístupným zavazadelníkem.

Tři motory na výběr


Vzhledově Jetta vyzrála do samostatného vozu.
Volkswagen Jetta se dostane na český trh nejprve se třemi alternativami motoru. Základ tvoří přeplňovaný zážehový čtyřválec s objemem 1,2 litru, naftu zastupují jednotky 1.6 TDI a 2.0 TDI. Základní turbodiesel má stejný výkon (77 kW, tedy 105 koní) jako základní benzin, oproti němu ale disponuje vyšším točivým momentem (250 Nm proti 175 Nm). Naftový motor jsme vyzkoušeli jako první, navíc spojený se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Tento automat je známý tím, že si s některými motory velmi dobře rozumí, s jinými se mu ale spolupráce příliš nedaří. Bohužel v případě Jetty platí druhé tvrzení. Auto reaguje na plynový pedál při rozjezdu trhaně. Převodovka často tápe nad tím, zda má zařadit vyšší, nebo nižší stupeň. Předjíždění kvůli tomu také není právě příjemnou záležitostí, vozu chybí potřebná dynamika. Tuto kombinaci tak nelze doporučit.
Mnohem příjemnější pocity v nás vyvolal agregát 1.2 TSI. Ne snad proto, že se vyrábí v Mladé Boleslavi. Jeho projev je velmi tichý, do středních otáček o něm v podstatě nemáte tušení. I když je obdařen slabším maximem točivého momentu, je jeho síla rozložena do širokého spektra 1500 až 4000 otáček. Řidiče nemusí trápit prodleva a výkon je na běžné cestování dostatečný. Vůz je navíc oproti turbodieselu o celých 100 kg lehčí. Manuální šestistupňová převodovka pracuje přesně, má delší zpřevodování, takže není potřeba tak často řadit. Během testu jsme navíc dosáhli na spotřebu 7 litrů na 100 km, při běžném ježdění by šlo ušetřit ještě dalšího půl litru paliva. U malých turbomotorů ale záleží hodně na majiteli, vzhledem k používání totiž spotřeba viditelně kolísá.
Při zpracování podvozku Volkswagen opět nezaváhal. Jetta jej dostala příjemně tuhý, ale zároveň s dobrou schopností filtrovat i větší nerovnosti. Navíc se s velikostí kol (16 až 18 palců) mění tlumiče, takže větší disky automaticky neznamenají také větší nepohodlí, jak bývalo zvykem. Karoserie sedanu se do zatáček sice naklání výrazněji než v případě Golfu, na stabilitě to ale nikterak neubírá.
Volkswagen Jetta začíná s cenou na 399 900 korunách v případě verze 1.2 TSI Tendline, 1.6 TDI stojí 455 300 okorun, 2.0 TDI 514 200 Kč. Právě základní motor se nám v tuto chvíli jeví jako nejrozumnější volba. I když Škodu Octavia na její přední pozici nemá šanci ohrozit, mohl by se prodávat mnohem lépe než předchozí generace. Mladoboleslavský vůz se prodává za podobnou cenu.

Klady a zápory

+ svébytný vzhled
+ kvalitní zpracování
+ slušné jízdní vlastnosti
+ prostor před koleny vzadu
- méně místa nad hlavou
- ze začátku malý výběr motorů
- špatné spojení 1.6 TDI a DSG

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 12.02.2011 18:51
"Smysl to má, pokud ten motor bude mít stejnou životnost a stejné pořizovací a provozní náklady, jako adekvátně výkonná atmosféra".

A o tom se dá s úspěchem pochybovat. Minimálně provozní náklady budou vyšší - já mám pochybnosti i o spolehlivosti a životnosti.
Koloss, 14.02.2011 11:55
Mít pochybnosti o životnosti znamená předpokládat, že konstruktéři jsou idioti. Nepředpokládám, že by vzali běžnou atmosférickou dvanáctistovku a bez jakýchkoli úprav k ní přidali turbo a tvářili se, že je to hotové.
Koloss, 14.02.2011 12:05
Pokud bude mít ten turbomotor stejnou životnost apořizovací a provozní náklady jako adekvátně výkonná atmosféra, tak je lepší mít rovnou tu atmosféru, protože to bude jednodušší a levnější na výrobu. Když už tam bude něco navíc, tak chci, aby to něco navíc taky přineslo. Třeba vyšší výkon, který se ale nutně nepodepíše na vyšší spotřebě. Tedy tak, aby to turbo nefoukalo zbytečně moc, což pak zvyšuje spotřebu, ale aby přifouklo, když je to opravu potřebné. Ta 1.2TSI v autě jako Oktávka tohle prostě splnit nemůže, protože to turbo ten motor přifouknout musí, aby ten výkon byl alespoň dostratečný. Ale kdyby to byla 1.6T, tak by se to stalo zajímavějším. Potenciál slušnej a při klidné jízdě i 1.6 bez turba stačí. Jsem zvědavej, jak se pochlapí Ford se svou 1.6SCTi. Aktuální Mondeo je ale bohužel příliš "tlusté", takže mám obavy, že v té váze se ta výhoda zase ztratí a vyjde to podobně jako ta Oktávka s 1.2TSI.
David V, 14.02.2011 13:35
Jo, v podstatě v podobném duchu jsem chtěl odpovědět. Něco ve smyslu, že dělání závěrů v této chvíli se hodí tak akorát do hospody k 5-tému pivu.
Vzpomínám si, když začaly motory TDi, každý tím byl nadšen, jak to oproti atmosféře jede. Pak přišly váhy vzduchu, první ceny byly kolem 11 tisíc za výměnu. Tehdy to byla pálka, ale dneska se tomu všichni smějí a 1.9 TDi patří k nejspolehlivějším.
Pavlik, 15.02.2011 21:50
Po konstruktérském "úspěchu" ve formě motoru HTP je jasné, že u VW (potažmo škoda auto) několik idiotů pracovalo a možná stále pracuje. Nikdo mi tudíž nevymluví nedůvěru k jejich produktům. Motor je kompletně nově vyvinutý a tudíž neprověřený - bohužel dnes se výdrž testuje až u zákazníka. Nemusí být špatný do fabie nebo roomstera, kde nebude stále pod velkou zátěží, ale do octavie nebo golfa bych si jej tedy osobně nedal.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů