Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Volkswagen Caddy se představuje

Nové modely
Petr Šikl | 05.10.2010
dalších 59 fotek
foto: Volkswagen
Volkswagen slaví s modelem Caddy úspěchy. Aby si ještě více upevnil pozici na trhu, přichází na sklonku léta v silně modernizované verzi a s novými motory.

Za šest let (2004 až 2009) Volkswagen dokázal po celém světě prodat na 800.000 vozů Caddy třetí generace. Ještě v roce 2003 ale činil jeho evropský tržní podíl v segmentu užitkových vozů pouhé 3,3%. O čtyři roky později však tento model zvýšil podíl na 14,7% a v loňském roce dokonce na 20,4%. S příchodem modernizované verze modelu chce Volkswagen samozřejmě svou pozici mezi užitkovými vozy i dále posilovat.

Co se tedy na novém modelu změnilo oproti předchůdci? Nově jsou všechny vozy Volkswagen Caddy sériově vybaveny stabilizačním systémem ESP (což Volkswagenu přináší prvenství ve své kategorii), světly pro denní svícení a asistentem pro rozjezd do kopce. Vítanou novinkou je i možnost vyjmutí druhé řady sedadel. V seznamu příplatkové výbavy nově přibyly například odbočovací světlomety integrované do mlhových světlometů, podélné střešní nosiče (sériově pro Comfortline) a nově koncipované rádio s navigačním systémem. Zcela novou podobu mají názvy výbav, které jsou tvořeny třemi liniemi Startline, Trendline a Comfortline. Verze Trendline přitom nahrazuje modely Caddy Life přičemž Comfortline střídá verzi Style. Na samém vrcholu nabídky stojí Comfortline Edition (dříve Style Edition).

Novinka je stejně jako předchůdce dodávána v několika karosářských verzích. K dispozici je městská dodávka (Caddy Delivery van) nebo kompaktní MPV (Kombi). K oběma verzím Volkswagen přidává i prodloužené varianty označené přídomkem "Maxi" (Maxi Delivery Van a Caddy Maxi Kombi). Obě délky karoserie je možné objednat v kombinaci s pohonem všech kol. Ve výrobním programu nadále zůstává campingové vozidlo Tramper dostupné v krátké i dlouhé verzi Maxi. Modely Caddy lze na přání objednat také v novém sedmimístném uspořádání se sedadly ve třech řadách (sériově v modelech Caddy Maxi Trendline a Comfortline).

Prostor pro náklad se nezměnil - u pětimístné verze činí po vyjmutí sedadel 3030 litrů, resp. 3880 litrů u verze Maxi. Zajímavé řešení nabízí verze Caddy Maxi s paketem FlexsitzPlus, s nímž lze délku ložného prostoru na straně spolujezdce prodloužit na více než tři metry. Objem nákladového prostoru se tím zvětší až na 4,7 m3. U předchozí generace tato vymoženost přišla na 9.330 Kč. V podstatě ale jde jen o sklopnou sedačku spolujezdce v kombinaci s dělící příčkou.

Pod kapotou se objevily čtyři vznětové pohonné jednotky a dvě zážehové. Základním stavebním kamenem je nově čtyřválec 1,2 TSI dodávaný ve dvou výkonových verzích 63 a 77 kW. Obě jsou spojeny s pětistupňovou manuální převodovkou. Dalším benzínovým motorem je starý známý 2,0 EcoFuel s výkonem 80 kW spalující stlačený zemní plyn (CNG). Z dieselů tvoří nový základ moderní šestnáctistovka TDI CR opět ve dvou výkonnostních variantách 55 a 75 kW, přičemž slabší motorizace se nedodává s verzí Caddy Maxi a není ji možné kombinovat s převodovkou DSG. Dvoulitr TDI CR s výkonem 81 kW je dostupný pouze pro verze s pohonem všech kol (4MOTION), přičemž je k mání pouze se šestirychlostní manuální převodovkou. Posledním dieselem v nabídce je opět dvoulitr TDI CR tentokrát však s výkonem 103 kW, který je dodáván se šestirychlostní manuální převodovkou nebo šestistupňovým DSG. Všechny zmíněné vznětové motory mají filtry pevných částic. Nejhospodárnějším modelem nové řady je Caddy 1.6 TDI s paketem BlueMotion 75 kW, který se může pochlubit průměrnou spotřebou 4,9 litru nafty na 100 kilometrů (skříňové provedení). Teoretický dojezd tak může činit až 1170 km. Model vybavený paketem BlueMotion disponuje systémem Start-Stop a automatickou rekuperací kinetické energie během brzdění. Dalším úsporným a ekonomicky mimořádně výhodným zážehovým motorem je 2.0 EcoFuel o výkonu 80 kW/109 k na stlačený zemní plyn (CNG) převzatý od předchůdce. V Německu se první vozy dostanou k zákazníkům během září, přičemž nejlevnější varianta přijde na 14205 EUR. U nás se novinka objeví během měsíce října, kdy budou stanoveny pořizovací ceny.

NAŠE PRVNÍ DOJMY:
Jako první novináři jsme měli možnost vyzkoušet hned několik verzí a motorizací. Po stránce vizuální dostalo omlazené Caddy prvky vzhledu ostatních nových modelů a celá modelová nabídka si je tak hodně blízko. Zejména z čelního pohledu je jasný odkaz na model Marok, nebo aktuální generaci VW Transporter. Zkoušená silnější dvanáctistovka TSI v prodloužené variantě Maxi je plně dostačující motorizací pro prázdný vůz, přičemž je nutné při vyšších nárocích na dynamiku jízdy počítat s rapidně rostoucí spotřebou. Třicet pět kilometrů dlouhý okruh jsme v dvoučlenném obsazení zvládli při dodržování rychlostních limitů za 11,9 l/100 km, přičemž se jednalo o silnice mimo město. Ten samý okruh při silně defenzivní jízdě zvládla přeplňovaná dvanáctistovka za 4,5 l/100 km, z čehož je jasně patrné, že turbomotory se hodí pro nenáročné řidiče. Při nasazení tohoto agregátu do užitkového vozu, se vyplatí rozmyslet, zda případná permanentní zátěž v podobě několika stovek kilogramů nezvýší díky vyšší spotřebě náklady nad přijatelnou mez. V tom případě bude lepší variantou vznětová šestnáctistovka TDI s DSG, která je rozhodně úspornější a má více síly zejména v kopcích. Testovaná kombinace se skvěle hodí i pro sedmimístnou variantu, která díky komfortnímu interiéru supluje plnohodnotné rodinné MPV. Třetí zkoušenou verzí byla špičkově vybavená verze Maxi s dvoulitrovým TDI a pohonem všech kol. Tato verze je k dispozici pouze se šestistupňovým manuálem, který vyniká výbornou přesností. Kombinovaná spotřeba při jízdě s touto verzí se po 82 km ustálila na hodnotě 6,9 l/100 km včetně 10 km dálničního úseku.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
JARDA22, 05.10.2010 21:46
Podle mě benzin v tomhle autu nemá cenu. U dízla je zas problém ten filtr pevných částic. Mě by se líbil CNG.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů