Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Seat Toledo se bude montovat v Mladé Boleslavi

Nové modely
Karel Směšný | 08.03.2012
další 3 fotky
Na automobilové mapě České republiky přibyla další značka. Škoda bude v Mladé Boleslavi vyrábět nový Seat Toledo, který španělská automobilka nyní vystavuje na ženevském autosalonu.

Jde o sourozence připravované škodovky nižší střední třídy, jež zaplní mezeru mezi modely Fabia a Octavia.

Mluvčí mladoboleslavské automobilky Jozef Baláž sice prohlásil, že v případě budoucí kompaktní limuzíny Škoda a vozu Toledo jde o dva odlišné typy, podle dodavatelů však sdílejí klíčové díly a jsou si hodně podobné.

"V rámci sdílení kapacit jednotlivých závodů koncernu Volkswagen bude výroba modelu Toledo umístěna v Mladé Boleslavi," konstatoval Baláž. Žádný další koncernový sourozenec se přitom v Boleslavi vyrábět nebude.

Vůz byl vyvinut převážně ve Škodě, paradoxně se ale "španělská" verze představila jako první (tedy nepočítáme-li loňský koncept Škoda Mission L). Nová škodovka se ukáže až na pařížském autosalonu v září. Montovat se ale obě sesterská auta začnou společně, a to na rozšířené lince Octavií. V mladoboleslavské automobilce již proběhly technologické zkoušky většiny výrobních zařízení. Nultá série, kdy se zhotovují vozidla určená především pro testy či předváděcí akce, proběhne podle informací Ekonomu v dubnu. Sériová výroba vozů určených k prodeji se má rozeběhnout na přelomu prvního a druhého pololetí. Na podzim by se tedy nové vozy mohly začít prodávat.

Ekonom již loni jako první informoval, že se sesterský model Toledo má v budoucnu masově vyrábět v Latinské Americe, především v Mexiku (viz Ekonom č. 25/2011). Pod značkou Škoda se budou relativně levné limuzíny montovat v Rusku a v Číně. Výroba příbuzného indického typu Škoda Rapid se rozeběhla již loni v říjnu; tento vůz se v Indii stal "rodinným autem roku". Půjde tak o globální řadu, jejímž úkolem je posílit pozice koncernu na všech kontinentech.

Optimistické plány koncernu Volkswagen počítají podle dodavatelů s tím, že v součtu by se levných aut této kategorie mělo po celém světě montovat až 700 tisíc ročně. To je obrovské množství, protože dosud se vozů Seat Toledo prodávalo v průměru zhruba 50 tisíc do roka. V nabídce škodovek pak toto auto nahradí někdejší Octavii Tour první generace, jejíž výroba skončila v roce 2010. V posledních letech se přitom aut Škoda Octavia I Tour prodávalo také zhruba 50 tisíc.

Výroba aut další značky v Mladé Boleslavi znamená podle členů vedení Škody, že se závod plně integruje do koncernových struktur a stává se normální výrobní lokalitou skupiny VW. Tato operace ale není pro Škodu úplně bez rizika. Seat má sice oslovovat hlavně zájemce o sportovně střižené automobily, zatímco posláním usedlejší Škody je nabízet spolehlivá auta za rozumnou cenu, ve skutečnosti si však obě značky v Evropě částečně konkurují. Vozy z Mladé Boleslavi přitom mohou zlepšit vnímání kvality aut španělské značky. Množství v Česku vyráběných seatů přitom bude záviset na faktorech, které Škoda nedokáže příliš ovlivnit, protože o marketing a prodej se budou starat jinde.

Zdroj: IHNED

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
typek, 08.03.2012 17:07
A už je to zase tady Nová třída vozu. PR oddělení VW už jede na plné koule. Už jsme z O2 udělali střední třídu, proč z nízkonákladového auta, které je v Indii a ostatních velice náročných trzích (třeba v Číně) úspěšné, neudělali das neu untere mittelklasse. Proměkčíme plasty aby se při doteku obtekly kolem prstů, dobře slícujeme ty dvě spáry, které jsou novinářům nejvíc na očích, senem vycpeme prázdnou palubku aby v ní nebyla vrzající ozvěna a šup s tím na trh, který už jsme s našimi argumenty dokázali nažhavit na teplotu "fanatics". Aby ten verk nezapadl mezi ostatní malé hatchbacky uděláme mu plastiku kufru. Velikost kufru jak známo bourá třídy, velikost kufru je kultem, náboženstvím a již nyní je založena sbírka na hrobku neznámého konstruktéra, kterého napadlo zvětšit zavazadelník o rezervní pneumatiku. Předpokládám, že novinka bude mít o pět až deset litrů menší objem, aby největší argumet pro koupi O2 nebyl sestrobratrovražedným bojem. Rozvor není důležitý, vše mezi dvěma a třemi metry dokážeme vpasovat do jakékoli třídy i kdybychom měli do kufru napočítat futrál na brejle.....
Pepe, 08.03.2012 18:40
Pro marketingový odd je to tah jak sfiňa. Španělská značka, německej majitel, montováno v ČR - hned na 3 trzích Evropy je to "domácí" auto... Pardon, na víc. Budou to montovat Slováci, Poláci, Rumuni, Bulhaři atd, zvlášť na víkendových a odpoledních (nočních) směnách...
epso, 30.01.2014 12:58
Je to dobře, nebo ne? Jsem skalním fandou Seatu a Toleda obzvlášť. Měl jsem čtyři TDI 1,9 a všechny byly skvělé. Na rozdíl od tuzemské značky nebyly po provozu v Praze po dvou letech rozhrkané. Faktem je, že jsem déle než čtyři roky žádné neměl. Ale hodnocení - ideální autíčko. Možná, že důvodem je montáž vozu v Audi AG Ingolstadt, SRN, jak uvádí TP. Nechci se nikoho dotknout, ale to jsou fakta a já mám oprávněné obavy o pověst Toleda. Můžeme jen doufat, že se ti zahraniční dělníci v české fabrice naučili alespoň tolik, co ti jistojistě němečtí u Audi.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů