Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Ford Ranger - první jízdní dojmy

Testy
Michal Borský | 25.05.2012
dalších 13 fotek
Nová generace tradičního pomocníka všech lesáků, stavebníků a polnohospodářů přijíždí na český trh. Nabídne také něco víc, než nekompromisní užitkové vlastnosti?

Někdejší dvojník Mazdy BT50 je tradičním zástupce rodu drsných old-schoolových pick-upů typu Toyoty Hi-lux nebo Nissanu Navarra. Postupně modernizovaný háv karoserie dlouhá léta skrýval osvědčenou techniku v čele s odolným páteřovým rámem, tuhou zadní nápravou s listovými pery a manuálně řaditelné varianty pohonu všech kol. U novinky vzali konstruktéři přestavbu pěkně z gruntu. Základní „offroadový“ koncept sice zůstal zachován, do útrob notně povyrostlého kovboje se však nastěhovalo množství pomocné elektroniky. Vedle tradičních konkurentů si nový Ranger bere na mušku především evropského kolegu – VW Amarok. Ale pěkně popořádku. Nový Ranger je vyráběn ve třech variantách karoserie (Double, Super a Single cab), které patří k nejprostornějším ve své třídě (a také k největším). Kratší a základní varianta s jednoduchou kabinou je dlouhá 5274 mm, ta delší pak 5359 mm. Celková šířka je 1850 mm a výška nenaloženého automobilu se pohybuje od 1703 mm po 1815 mm v závislosti na typu karoserie. Potěšitelné jsou také údaje o nosnosti pick-upu. Provedení Single Cab 4x4 osazené základním dieselem odveze oficiálně 1265 kg, na instruktážním videu v rámci prezentace jsme však viděli Rangera s nesrovnatelně těžšími břemeny. Zákazníci si mohou vybírat ze třech vznětových motorizací – základem nabídky je „transiťácký“ čtyřválec 2,2 l ve variantách 92 kW a 110 kW, na vrcholu pak stojí nový vznětový pětiválec 3,2 l o výkonu 147 kW. Základní naftový motor je spojen se šestistupňovou manuální převodovkou, u ostatních dieselů můžete vybírat mezi manuálem nebo automatem.

Zevnějšek Rangera získal vedle zmiňovaného nárůstu rozměrů zcela novou kvalitu, na které se podíleli i konstruktéři z F1. Vedle výrazné masky, která připomíná Fordovy „americké“ pick-upy řady F zaujme neobvykle výrazný sklon předního skla, který má spolu s důkladně zakrytovaným podvozkem podíl na výtečné aerodynamice se součinitelem odporu vzduchu 0,40.Velmi příjemně mě překvapilo nové ztvárnění interiéru, které nesmírně zdařile kombinuje užitkové využití s požadavky na kulturu a bezpečí přepravy. V tomto směru se Ranger zcela vyrovná Amaroku a v prostornosti nabídne i o něco navíc. Skloněné přední okno kupodivu výrazněji neznesnadňuje výhled, naopak potěší praktickým vyhříváním. Přístrojová deska nyní působí mnohem civilněji, přesto si uchovává nezaměnitelné „offroadové“ charisma s množstvím praktických vychytávek. K tomu zde přibyla možnost dodávky takových vymožeností, jakou jsou palubní počítač, tempomat nebo navigace. U modifikací pick-upů s prodlouženou kabinou často přichází na přetřes nepohodlí ve druhé řadě sedadel daná nemožností mít opěradla v jiné poloze, než kolmo k sedáku. U nového Rangeru tato jízdní tortura nehrozí a i zde je možné se komfortně usadit zvláště, když má člověk dostatek místa i před koleny.

V rámci předváděcí akce pořádané českým importérem jsme v těžkém terénu vyzkoušeli provedení 2.2 TDCI v silnějším výkonovém provedení (110 kW) v kombinaci s ručně řazenou převodovkou. Maje v paměti nepříliš dávnou zkušenost s třílitrovým Rangerem předchozí generace, jsem u novinky kvitoval nebývale kultivovaný chod turbodieselu, kdy do kabiny pronikalo jen minimum hluku a vibrací. Volič řazení variant pohonu pozbyl mechanickou formu klasické řadící páky a převtělil se do nenápadného otočného voliče, kterým je možné volit mezi pohonem jen zadních kol, všech kol nebo všech kol s redukcí. Odpadla klasická mechanická uzávěrka zadního diferenciálu, kterou Ford nahradil elektronickým pomocníkem, jenž v případě potřeby přibrzdí prokluzující kolo a dodá energii druhému. Jak jsem se přesvědčili, i v extrémních podmínkách tato náhražka funguje dobře, stejně bych se však raději klonil ke klasické strojařině. Jediný stisk tlačítka stačí rovněž k bezpečnému sjezdu prudkého svahu – kromě korigování směru nemusíte dělat vůbec nic. I tento systém ale směle nahradí zařazená redukční jednička a trochu duchapřítomnosti. Mimochodem řazení je skutečně perfektní a velmi se blíží tomu, na je zhýčkaný motorista zvyklý z běžných osobních Fordů. Pomocník, který má něco do sebe se jmenuje asistent rozjezdu do kopce – zkouška v 45 nstupňovém svahu proběhla velmi efektně i efektivně. V těžkém terénu zůstává Ranger opravdu velmi schopným náčiním, když jeho možnosti jsou limitovány v podstatě jen horším přechodovým úhle, který je dán poměrně dlouhým rozvorem (3220 mm). Přední i zadní nájezdový úhel mají přitom shodně 28°. Ranger oslní také svými plaveckými sklony, když udávaná brodivost sahá až do úrovně 800 mm, u 4x2 to je o 200 mm méně.

Zejména vyšperkované provedení Wildtrak v kombinaci s nejsilnějším pětiválcem bude pravděpodobně nejčastěji v permanenci na asfaltu. Tuhá zadní náprava s listovými pery si tu přinejmenším v nezatíženém stavu stále zachovává svoje „hopsavé“ charakteristiky, ve srovnání s předchozí „echt-offroad“ generací je ale novinka nesrovnatelně klidnější a stabilní i ve vysokých rychlostech. K dispozici je samozřejmě stabilizační systém, a to včetně stabilizace případného těžkého přívěsu. Ford se rovněž chlubí pěti hvězdičkami získanými v testech Euro-NCAP a je ta papírově nejbezpečnějším velkým pick-upem.Ceník nového Rangera zaznamenává poměrně velký rozptyl, když nejlevnější „dvoukolku“ s jednoduchou kabinou pořídíte za 485.500,- Kč bez DPH, zatímco nejdražší pětiválec Wildtrak 4x4 s velkou kabinou za 910.000,- Kč bez DPH. Optimálním kompromisem se jeví verze s dlouhou kabinou Double cab, pohonem všech kol a středním motorem za 680.000,- Kč bez DPH.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 27.05.2012 20:57
Tak u novýho to nikdo řešit nebude, páč když s tím bude někdo jezdit v lese, těžko najede za 4 roky tolik km, aby se DPF odporoučel na generálku. A bavíme se o autě za 3/4 mio, takže i u ojetýho za nějakých 400 tKč nebudu řešit 5tis za definitivní eliminaci problému.
Pavlik, 27.05.2012 22:26
Pepe, někdy mě až překvapuje jak se vyznáš - u vozů vybavených DPF se, při používání výlučně ve městě, oběvují problémy již při cca 30 tisících km. Takže klidně po roce nebo roce a půl....známý je tím např. koncernový 2,0 TDI.
Pepe, 28.05.2012 12:14
Mě zase překvapuje, jak tady o sofistikovaných věcech ostatní poučujou ti, co nezvládli ani základku, ty oběve.
Když si někdo pořídí naftu s filtrem na skákání po městě, tak ať si ji užije. Komu není rady, pomozme mu tam...
Tak ať si dotyčnej pořídí Rangera s přestavbou na CNG (mělo by to jít - ty to jistě víš přesně), tam bude filtr čistej jak slovo Boží.
Pavlik, 28.05.2012 13:32
V technice se vyznám evidentně lépe než v pravopisu, to víš čeština je moje kobyla CNG jako přestavby neuznávám - při současném stavu (velké a těžké nádrže, malý dojezd + málo čerpaček) je to k ničemu - to jsi ale asi číst nechtěl.
Pepe, 28.05.2012 15:26
Já jsem k jakémukoli DODO velmi odtažitý. Taky mi přijde, že v záplavě typů a tříd kolikrát není co vybrat - dokud nemám specifické požadavky, vypadá nabídka jako veeeelmi široká. Onen lesník může narazit na DPF, já na nedobré vlastnosti na dálnici... Například se vylučuje (mluvíme - li o Rangeru) typově dodávaná zamykací alu roleta (Wildtrak) s FUNKČNÍM rámem za kabinu (pro převážení dlouhých profilů a pod). Zase by se to muselo vyřešit někde u externího dodavatele "na koleně". To mě nebaví...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů