Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Ford Focus ST je v prodeji

Nové modely
Karel Směšný | 13.06.2012
foto: ford
Je prvním globálním sportovním modelem značky Ford a v ČR si ho můžete pořídit za 856 000 Kč pro 5dv. a 895 900 Kč pro kombi.

Pohání ho turbodmychadlem přeplňovaný motor 2.0 EcoBoost o výkonu 184 kW (250 k), díky němuž Focus ST zrychlí z 0 - 100 km/h za 6,5 sekundy a jeho nejvyšší rychlost je 248 km/h. Nový Focus ST má o 20 procent nižší udávanou spotřebu paliva než jeho předchůdce. Spotřeba v kombinovaném cyklu činí 7,2 l/100 km, což odpovídá emisím CO2 na úrovni 169 g/km.

Nový Focus ST bude k mání jako pětidveřový hatchback, evropští zákazníci si ho však budou moci objednat rovněž jako kombi.

K dispozici je nový odstín laku karoserie, žlutý Electric, případně modrý lak Spirit Blue a červený Race Red, stejně jako černá, bílá a stříbrná barva.

Pro ST je speciálně navržený volant, řadicí páka a pedály. Odlišením od standardních verzí je tmavé čalounění stropu a sloupků karoserie.

Níže umístěná sedadla od Recara nabízejí seřiditelnou délku sedáku. Nová zadní lavice Recaro, vyvinutá pro Focus ST, je vytvarovaná ze speciální pěny, která zajišťuje cestujícím podobnou kombinaci komfortu a směrového vedení jako těm vpředu.

Nad bezpečností jízdy samozřejmě bdí systém ESP, který však může pracovat v jednom ze tří režimů. V základním nastavení funguje stejně jako v ostatních verzích Focusu; druhý režim umožňuje větší míru prokluzu, kontrola trakce je vypnutá a ESP zasahuje pouze ve chvíli, kdy to situace nezbytně vyžaduje - a do třetice, ESP lze také zcela vypnout.

Evropští zákazníci mohou objednávat Focus ST již nyní, koncem léta bude vůz k dispozici i v Severní Americe a na ostatních trzích bude jeho prodej zahájen ještě před koncem letošního roku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 13.06.2012 14:43
Souhlas. Mazda 3 MPS je teď mezi hot hatchi asi nejzajímavější. Sice 2.0 turbo mi dává v předokolce větší smysl než manilý pštiválec, ale nazvat ho ecoboost? U hot hatche? To zní jako Golf GTI greenline ecorally edition (no fuj!). Navíc designově nic moc a za ty peníze se dá koupit mnoho zábavnějších aut. Kdyby to aspoň byla čtyřkolka a konkurent Audi S3. Ale aspoň že jde vypnout stabilizace. To mě příjemně překvapilo.
anonym, 13.06.2012 15:30
Petr-Tipcars: ja uz zacinam mit pocit, ze se toho na ten brusel svadi snad az moc. kazdopadne ano, ecoboost zni smesne. jeste chybi start stop system a napoveda ekorazeni...jinak ten petivalec byl prave to, co ford odlisovalo od konfekce. plus u ST jeste urcita neurvalost vozu. takhle postavili neco, co mi hodne dlouho potrva, nez si to nekam smysluplne zaradim a predstavim si nekoho, kdo by do toho sel. bez ohledu na cenu. jasnym vitezem pomeru mezi fun a price zustava mezi novymi vozy MPS s cenovkou kolem 580.000Kc, i kdyz ted uz sel dolu s cenou i VW. poloGTI za 410.000, golfGTI za 745.000 s manualem...cernym konem je pak scirocco s 2.0TSI a 210koniky, ktere je k mani za cenikovych 635.000 s manualem. ano, je neprakticke, ano, je uz nejaky patek ve vyrobe, ale ma stale neuveritelny smrnc. focus ST ve svetle tohoto podle mne bohuzel a) neprinesl nic noveho a nevytvoril zadnou niku, v niz by vynikl b) je priserne drahy. nez smlouvat v salonu forda, radej bych sel k te mazde nebo k VW...a to fordu hodne fandim.
anonym, 13.06.2012 15:35
Petr-Tipcars: a to uz vubec nemluvim o 1 kupe (novou 1 jsem jeste nevstrebal, kupe je jeste Bangle): 125i, šestivalec, manuál a cena pred priplatky? 857.000...za nekompromisnejsi pojeti, poradnou porci zabavy navic a mensi prakticnost, dobra...je mozne, ze u forda budem sledovat sebevrazdu lidoveho "sportovniho" vozu v primem prenosu...
Paul, 13.06.2012 21:42
Třeba. 1 coupé vypadá moc pěkně, má styl a fun factor bude někde jinde. Nebo kdybych si měl za ty peníze koupit auto jen pro zábavu, byl by to jednoznačně lehce jetý Cayman S.
anonym, 13.06.2012 23:17
Petr-Tipcars: Hezka volba, ten Cayman S. mne by odradila nepristupnost motoru a co jsem slysel, tak urcita necitelnost vozu. ale to jsou detaily. kazdopadne soft-hot-hatche si lidi kupuji i na cestu do prace a na dovolenou, proste kufr alespon 300 litru zakaznik takoveho vozu vyzaduje. jsou to takova auta na pul cesty mezi fun a usefulness. focus ST se asi bude blizit golfu GTI, coz mi proste neprijde dobre, ani marketinkove, ani koncepcne. treba MPS se mi v tomto ohledu libi. samosvor, poctivy motor, designove je samozrejme jinde, je takova bachratejsi, ale to nic nemeni na schopnostech na silnici...nechali stejny motor i pro dalsi generaci, uz to o necem vypovida. asi je ale proste doba, kdy automobilky pohrbivaji sve prednosti na ukor emisi (nebo se na to vymlouvaji). napada me vyraz enginecutting, funcutting. realita ukaze, estecku fandim, ale neverim. ford jde s dobou, bohuzel...cena je nesmysl, za par tydnu pujde dolu o 100.000, bude muset byt levnejsi nez golf GTI aspon o 50.000, takze podle mne prodeje se zacnou hybat nekde kolem 680.000-700.000
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů