Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Novinky na trhu zimních pneumatik

Naše téma
Stanislav Rojík | 07.11.2013
Čas přezutí na zimní pneu se pomalu a neúprosně přiblížil. Co říká o používání zimních pneumatik aktuální legislativa a jaké novinky si pro letošní zimu přichystali výrobci a prodejci pneumatik? To vše se dozvíte v následujícím článku.

I pro letošní zimu je třeba mít na paměti povinnost používání zimních pneumatik. Ta platí podobně jako v minulém roce už od prvního listopadu až do konce března. Pro pořádek je zároveň nutné připomenout, že na silnici se musí v tomto období zároveň nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, a nebo lze tyto podmínky alespoň předpokládat. Případně je povinnost zimního obutí upravena přímo příslušnou dopravní značkou. V ostatních případech lze samozřejmě stále používat letní pneu, byť fyzikální vlastnosti těchto pneumatik se velmi výrazně mění s každým klesajícím stupněm na teploměru a zároveň proto často vzrůstá hladina adrenalinu v krvi řidiče. Přezutí je tedy na místě prakticky ve všech případech. Alternativou je také použití celoročních pneumatik. Ty jsou na bočnici označené kombinací písmen „M+S“. I pro toto pneu však platí v zimním období stejné podmínky jako pro zimní obutí. U osobních aut platí, že zimní nebo celoroční pneu musí být na všech nápravách a hloubka dezénu nesmí klesnout pod 4 mm. U vozidel nad 3,5 t stačí obout do zimních pneumatik hnanou nápravu, ale dezén nesmí mít hloubku menší než 6 mm.

V legislativních pravidlech na řidiče žádné novinky oproti minulému roku nečekají. Změny najdeme pouze v nabídce zimních pneumatik u výrobců a dealerů. A přestože nejžádanější značky na českém trhu nepřinášejí přehršle nových modelů a většina výrobců se drží zavedených loňských novinek, zajímavé modely čekají na majitele vozidel typu SUV a také provozovatele lehkých užitkových vozidel. Novinky pro letošní rok hlásí především specialista na zimní pneu Nokian, dále pak Uniroyal, Semperit a z prémiového segmentu značka Dunlop. Mezi ostatními značkami obměňuje své produktové portfolio také Firestone a Nankang a speciálně pro lehká užitková vozidla si připravila novinku značka Matador a také otrokovický Barum. V letošním přehledu zimních pneu se nově objevuje hned 15 značek.

Barum

Zástupcem zimního sortimentu pro osobní vozidla je u značky Barum model Polaris 3. Hlavní předností této pneumatiky je především vysoký kilometrový výkon, zlepšený handling a stabilita jízdy. Pro segment dodávkových vozidel přináší Barum novinku SnoVanis 2 s nově vyvinutou běhounovou směsí. Lamelový systém zkracuje brzdnou dráhu a zlepšuje trakci na zasněžených vozovkách. To vše při nízkém valivém odporu.

Continental

Mezi stěžejní modely značky Continental patří loňská novinka pro vozidla kompaktní a střední třídy ContiWinterContact TS 850, která se zaměřuje především na trakční vlastnosti a bezpečnost a zároveň i delší životnost pneumatiky. Dále spoléhá německý výrobce na dvojici sportovních pneu ContiWinterContact TS 830 P a ContiWinterContact TS 810 Sport, které se zaměřují především na maximální výkon a handlingové vlastnosti za všech zimních podmínek. Oba produkty jsou optimalizovány pro spolupráci s elektronickými systémy ESC.

Dunlop

Nová generace pneumatiky Winter Response 2 je stejně jako její předchůdkyně určena pro malé a kompaktní vozy. Je zaměřena především na ovladatelnost a vlastnosti při brzdění na suchu, mokru i na sněhu. Speciální 45stupňové lamely pak zvyšují přilnavost při zatáčení na sněhu a ledu. Pneumatiky jsou k dispozici ve 22 rozměrech od 155/65 R14 po 195/65 R15.

Firestone

U nové pneumatiky Firestone Winterhawk 3 došlo díky použití zcela nového tvaru dezénu a využití nové směsi s příměsí siliky a s technologií NanoPro-Tech zejména k výraznému zlepšení takzvaných „zimních vlastností“. Pneumatiky podle českého zastoupení značky vykazují lepší přilnavost a trakci na čerstvém i uježděném sněhu a ledu. Za zmínku stojí i lepší odolnost vůči akvaplaninku, která je vyšší až o deset procent. Zároveň se oproti předchůdci zvýšila udávaná životnost pneu, a to až o 30 procent.

Fulda

Značka Fulda, stejně jako v loňském roce spoléhá i v letošní zimní sezóně především na pneumatiku Kristall Control HP. Toto pneu nabízí podle českého zastoupení značky především vysoký výkon a dobrou ovladatelnost za dostupnou cenu.

Goodyear

Prémiová pneumatika Goodyear UltraGrip 8 Performance byla navržena tak, aby poskytovala optimální funkčnost za všech zimních podmínek. Vlastnosti pneu jsou zajištěny především díky směsi obsahující siliku a dezén se třemi typy drážek zvyšujícími odolnost proti akvaplaninku a zlepšujícími záběr na sněhu.

Matador

Značka Matador letos představuje novinku pro dodávková vozidla – pneu MPS 530 Sibir Snow Van. Tato nová generace zimních pneumatik poskytuje výbornou stabilitu jízdy a odolnost vůči akvaplaninku. Je spolehlivá pro regionální přepravu i na dlouhé vzdálenosti ve všech zimních podmínkách. Pro osobní vozidla pak Matador nabízí modely MP 92 Sibir Snow, MP 59 Nordicca a MP 52 Nordicca Basic.

Michelin

Michelin Pilot Alpin a Michelin Latitude Alpin jsou dvě loňské novinky prémiové značky Michelin v segmentu osobní zimní pneu. Zatímco model Latitude Alpin je určen pro vozy SUV, druhý zástupce Michelin Pilot Alpin cílí na majitele vysoce výkonnostních vozidel. Obě řady pneumatik se vyznačují především hluboce prořezaným dezénem, překrývajícími se lamelami a směsí třetí generace, která přispívá také k dlouhé životnosti.

Nankang

Nová zimní směrová hrotovatelná pneumatika Nankang SW-7 je určena pro automobily střední a vyšší střední třídy. Pneumatika má směrový dezén s centrálním žebrem, třídimenzionální lamely a novou směs s obsahem siliky. To vše zkracuje brzdnou dráhu a zlepšuje trakci na sněhu i ledu. V zájmu ochrany životního prostředí nebylo použito při výrobě toxických polycyklických aromatických uhlovodíků. V několika rozměrech se dodává i pro vozy SUV a 4x4.

Nokian

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV je novinka finského výrobce určená pro vozidla typu SUV. Pneu je postavené na základě modelu Nokian Hakkapeliitta R2 vyvinutého pro osobní automobily. Další novinkou, která míří opět do segmentu SUV, je pneumatika Nokian WR SUV. Pneu je podle výrobce vhodné především pro měnící se podmínky české zimy. Chrání před akvaplaninkem na vodě i ve sněhové břečce. Vývoj se ale také zaměřil i na jízdní vlastnosti a bezpečnost na sněhu a suché vozovce.

Pirelli

U značky Pirelli patří mezi motoristy už nějakou dobu mezi nejoblíbenější a nejžádanější zimní pneu model Winter Sottozero Serie III. Jedná se o pneumatiku se symetrickým dezénem, který podle výrobce zaručuje bezpečnou jízdu, aniž by však na druhou stranu nějakým způsobem utrpěl komfort přepravy. Zvýšená hustota a počet lamel pak přispívá k lepšímu ovládání a přilnavosti za mokra i na suchu. Pneu Winter Sottozero je určeno především pro sportovní automobily a limuzíny. K dispozici je v rychlostních indexech W (až 270 km/h), V a H.

Semperit

V testech stále dobře hodnoceným produktem značky Semperit zůstává model Speed-Grip 2 pro automobily vyšší střední třídy a vozidla SUV. Novinkou je pak pneumatika pro vozidla MPV, mikrobusy a dodávky Van-Grip 2, která poskytuje zlepšený záběr a kratší brzdnou dráhu i při vysokém zatížení. Pneu také, podle údajů výrobce, nabízí odolnost vůči akvaplaninku a nižší spotřebu paliva.

Sava

Směs pneumatiky Sava Eskimo S3+ využívá vysoký obsah siliky. Díky směsi polymerů slibuje u tohoto zimního pneu jeho slovinský výrobce nižší tuhost pneumatiky při nižších teplotách, a tím zlepšené jízdní vlastnosti na mokrém a zasněženém povrchu.

Uniroyal

Specialista na jízdu na mokru přináší novinku pro osobní vozidla a segment 4x4 a SUV. Pneumatika MS plus 77 je zaměřená především na výkon na mokrém a zasněženém povrchu a zároveň, jak je u značky Uniroyal zvykem, nabízí výraznou odolnost vůči akvaplaninku. Dalšími osvědčenými modely pro letošní zimu je pneu MS plus 6 a MS plus 66.

Vredestein

Model Vredestein Snowtrac 3 je střední pneu s vysokým počtem lamel, které se od středu běhounu stahují ven ve směru jízdy. Celkové rozvržení vodicích prvků je voleno především s ohledem na odtok vody a sněhu. Pneu také slibuje silný záběr v zimních podmínkách.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 07.11.2013 08:56
Je to pár let, co se objevily nezávislé testy, kteé porovnávaly letní a zimní pneumatiky na všech druzích povrchu. Výsledky byly zajímavé.
Nepamatuju si to úplně přesně, ale pokud bylo sucho nebo mokro, tak pořád letní guma držela buď srovnatelně (na suché zmrzlé vozovce jen odchylky v řádu jednotek %) nebo dokonce lépe (na mokru a suchu při teplotách nad bodem mrazu). Jediný rozdíl nastal právě v použití na sněhu, kde měla zimní guma náskok cca 30%. Na ledu se rozdíl opět zmenšil. Testovala se manévrovatelnost a brzdná dráha.
Od té doby zimním gumám přikládám takový význam, jaký skutečně mají a na nějakou hypotetickou 7°C hranici neberu zřetel. Ale zároveň dodávám, že si tento postup mohu dovolit, protože si kola přehazuji plně ve své režiji, což každý nemůže nebo není ochoten.
ptace, 12.11.2013 20:08


Přesně tak, zimní jsou lepší jen v tom případě, že se potkají s vodou v pevném skupenství. Jinak, nezávisle na teplotě, jsou lepší letní. To potvrdily všechny testy (bylo jich tuším asi 5), na které jsem narazil a kde byly zimní i letní gumy vedle sebe.

Ohledně hranice 7 °C: Chápu to tak, že pokud klesne průměrná denní teplota pod 7 °C, vzrůstá významně pravděpodobnost, že v noci klesne teplota pod bod mrazu a třeba někde v lese potkám námrazu, kde zimní obutí přijde vhod. Ale ne že by při těchto teplotách na suchu nebo mokru byla letní guma horší než než zimní. Záleží, kudy kdo jezdí a co tam může čekat.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů