Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Volvo V40 myslí na řidiče i na chodce

Testy
iHNED | 18.07.2012
dalších 7 fotek
foto: Volvo
Airbag pro chodce - něco takového ještě žádná jiná automobilka nepředstavila a Volvo tak opět dokázalo, že stále klade velký důraz na bezpečnost. TipCars.com si nové Volvo vyzkoušel v okolí italské Verony.

Švédské Volvo potkal podobný osud jako anglický Jaguar a Land Rover. S úspěchem se ho ujal majitel z Východu, přesněji řečeno čínská automobilka Geely. Novinka upoutala pozornost ještě předtím, než si ji mohli všichni návštěvníci prohlédnout během světové premiéry na letošním autosalonu v Ženevě. Důvodem není nic jiného než airbag pro chodce. Něco takového ještě žádná jiná automobilka nepředstavila a Volvo tak opět dokázalo, že stále klade velký důraz na bezpečnost. TipCars.com si nové Volvo vyzkoušel v okolí italské Verony.

Ovšem i švédská automobilka se vyvíjí, a tak se už nějakou dobu snaží k důrazu na bezpečnost přidat také důraz na design a zážitky z jízdy. V40 vypadá na fotkách velmi dobře. Designéři vsadili na zajímavou přední část, z boku pak vyniknou tři výrazné linie. Ekonomu se podařilo zjistit, že už zanedlouho si povedený design budou řidiči moci ještě dále vylepšit pomocí chystaného sportovního paketu R-Design. Volvo V40 míří na takové konkurenty, jakými jsou například BMW řady 1, Mercedes-Benz třídy A nebo Audi A3. Ti všichni se v nedávné době představili v nových generacích a Volvo tento fakt muselo během vývoje své novinky vzít v úvahu. Snaha švédské automobilky je vidět jak na designu, tak především v interiéru, kde lze najít mnoho zajímavých detailů. Za zmínku stojí například přístrojový štít kompletně složený z displejů. Kromě výborné čitelnosti má řidič k dispozici tři různé možnosti, jak bude jeho štít vypadat. Režim Eco nabádá k ekologické jízdě pomocí zeleného podsvícení a jakéhosi ukazatele ekologičnosti jízdy, režim Elegance je víceméně univerzální a režim Power je určen pro situace, kdy si chce řidič užít zábavu za volantem. Červená barva v kombinaci s otáčkoměrem umístěným na prostředním největším displeji vypadá ze všech zmíněných nejlépe. K tématu zajímavých detailů lze ještě přidat podsvícenou řadicí páku nebo vnitřní zpětné zrcátko, které bralo inspiraci u chytrých telefonů. Je proto bezrámové.

Zavazadelník o základním objemu 335 litrů si lze za malý příplatek nechat dovybavit dvojitou podlahou. Falešné dno může sloužit také jako přepážka dělící zavazadlový prostor. Když se sklopí zadní sedadla, druhé dno lze úplně překlopit vpřed na sedadla, která jsou díky tomu lépe chráněna před nečistotami a poškozením pramenícím z manipulace s velkými předměty.

Volvo V40 vstoupilo na český trh s celou řadou motorizací. Benzinová část nabídky dává na výběr motory T3, T4 a T5. Pro příznivce naftových agregátů mají u Volva opět připravené tři možnosti - D2, D3 a D4. Základní varianta hraje především na spotřebu paliva. TipCars.com otestoval vrcholný naftový pětiválec D4. Ten nabízí příjemný zvuk a skvěle si rozumí i s automatickou převodovkou. Motor má výkonu na rozdávání a hlavně poskytuje také zvukové charizma pětiválcové jednotky. I se slabšími jednotkami ale stále platí, že V40 jezdí velmi dobře. Sympatické se nám zdálo také řízení s elektrickým posilovačem. Volvo navíc přidalo možnost nastavit si tři různé úrovně síly posilování.

Volvo - rovná se bezpečnost. V40 toto tvrzení plní do puntíku: nabídne všechny možné asistenty od hlídání únavy řidiče až po systém City Safety (přednárazový systém), který funguje až do 50 km/h. Hitem ale je už zmíněný airbag pro chodce. Uchrání chodce před nárazem do velmi tvrdých částí, jakými jsou například přední sloupky nebo motor. Proto se kapota při srážce nadzvedne přesně o 10 centimetrů.

Tabulka technických parametrů

Volvo V40 D4
Motor: vznětový přeplňovaný pětiválec
Objem: 1984 ccm
Výkon: 130 kW (177 k)
Toč. moment: 400 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 8,3 s
Max. rychlost: 215 km/h
Komb. spotřeba: 5,2 l/100 km
Rozměry: 4369 x 1802 x 1445 mm
Cena: 723 000 korun včetně DPH

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jantárek, 18.07.2012 23:01
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů