Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Subaru Outback míří výše

Testy
Petr Šikl | 31.08.2015
dalších 28 fotek
foto: autor
Aktuální vydání outbacku cílí na náročnější klientelu, k posunu výše ho v Japonsku náležitě vybavili a upravili. Úpravou neprošla jen karoserie, ale radikálně se změnil interiér, motor i styl jízdy. A jako bonus dostal druhý pár očí nazvaný EyeSight.

Na délku měří outback o 22 centimetrů více než Forester, disponuje delším rozvorem a je celkově širší. Jen na výšku má o výrazných 22 cm méně, což přispívá k lepší aerodynamice. Přes uvedené rozměry si navíc dovolíme tvrdit, že Outback je v terénu stejně schopný jako nedávno testovaný Forester.

Vstup do prémie
Hned po otevření dveří je jasné, kde se odehrálo nejvíce změn. Nový outback působí v přímém srovnání s původním modelem moderním a uhlazeným dojmem. Tam, kde původně byl jen tvrdý plast, nalezneme nově měkčené pohledné materiály, které vynikají kvalitním dílenským zpracováním a jsou jistou vstupenkou mezi prémiové vozy. Subaru se podařilo zachovat příkladnou ergonomii a zároveň stvořit pohledný a celkově harmonicky působící interiér.

Nový Outback má posunuté A-sloupky směrem vpřed, díky čemuž přibyla malá boční trojúhelníková okénka. Zpětná zrcátka se posunula kousek vzad. Díky tomu vidíte zejména šikmo vpřed téměř dokonale.

Palubní deska snese srovnání s nejlepšími v daném segmentu. Celková jednoduchost a příkladná ergonomie zůstala, za což posíláme do Japonska velké díky. Sžití s dotykovou obrazovkou je vcelku rychlé. Jen si je potřeba zvyknout na hodiny a teploměr umístěné na displeji klimatizační jednotky. Dotykový displej reaguje na prsty s jemným pípnutím a rychle. Výborně funguje konečně i navigace, její ovládání je velmi intuitivní. Řadu zapálených řidičů potěší různé grafy spotřeby či zobrazení aktuálního fungování pohonu všech kol.

Prostoru na rozdávání
Na všech místech se vám dostane nadprůměrného prostoru. Vpředu mezigeneračně přibylo na šířku šest centimetrů, vzadu pak čtyři centimetry. Podélný prostor zůstal zachován, a tak problém nebudou mít ani 190cm jedinci. Líbilo se nám odhlučnění kabiny. To je příkladné a jediné, co narušuje atmosféru na palubě, je občasné pípnutí adaptivního tempomatu. Pokud jedete na tempomat, pípne vždy, když se před vámi objeví auto. V praxi je to otravné zejména za hustého provozu na dlouhé trase. Naštěstí lze pípání deaktivovat v uživatelském nastavení palubního počítače mezi budíky.

Špatně si nevede ani zavazadlový prostor o využitelném objemu 512 litrů. Zavazadelník je objemný, široký a dobře využitelný. Roletku můžete pohodlně schovat pod dno zavazadelníku a sklopením zadních opěradel vykouzlit prostor o objemu 1 848 litrů. Tam se také z důvodu absence rezervního kola nachází objemná schránka o rozměrech 36x58x21 cm. Rezervní kolo není součástí výbavy, lze ho však přiobjednat. Plnohodnotné kolo přijde na 7.700 Kč, dojezdová rezerva pak na 5.600 Kč. Jediné, co nás na celém promyšleném zavazadelníku zlobilo, bylo elektrické otevírání pátých dveří. To bylo příliš pomalé.

Dvoulitrové srdce je akorát
Vznětový čtyřválec slyšíte pouze za studena. Jakmile se ohřeje, posádka o něm vůbec neví. Ačkoli podle technických parametrů se nic nezměnilo, japonská automobilka mluví o kompletním přepracování pohonné jednotky. Důvodem byl přechod na emisní normu Euro 6. Úpravy tak postihly blok motoru, vstřikování, snížil se kompresní poměr (ze 16,0 na 15,2:1), přibyla nízkotlaká recirkulace výfukových plynů a nová generace filtru pevných částic. Nutno podotknout, že přepracovaný diesel plní Euro 6 bez nutnosti vstřikování močoviny.

Dvoulitrový diesel je pro poměrně velký outback tak akorát. Dovoluje jezdit komfortně a plynule. Jeho devízou je pohodové zdolávání dlouhých vzdáleností. Na dálnici při 140 km/h motor točí velmi příjemných 2 500 ot./min a v kabině panuje naprostý klid. To se nemění ani s rostoucí rychlostí. Až v rychlostech nad 170 km/h můžeme mluvit o zhoršené akustické pohodě. Ve srovnání s některými novými vozy kategorie SUV působí Outback jako balzám na duši.

Po prvních kilometrech strávených za volantem dieselového outbacku jsme si říkali, že by to chtělo silnější motorizaci. Jenže pohled na tachometr odhalil fakt, že vůz dokáže nenuceně zrychlovat i při plném obsazení. Nekoná se žádné drama, ale akcelerace probíhá plynule a za celý týden jsme neměli jediný problém při předjíždění. Auto nevystřelí kupředu, ale dokáže v případě potřeby zrychlit a předjížděcí manévr provést bez zbytečného humbuku.

Spojení dvoulitru s převodovkou CVT je výtečné a nemáme k němu žádné výtky. Po předchozí zkušenosti se stejně motorizovaným foresterem nám Outback přišel po všech stránkách o něco lepší. Přece jen v redakci stále dáváme přednost nižším kombi před vyššími vozy. Outback se nenaklání a jede tam, kam chcete vy.

Komfortnější a pevnější v kramflecích
Nový outback je oproti předchůdci komfortnější. Konstruktérům se podařilo přichystat poddajný podvozek, který je v zatáčkách jistější, tišší a minimálně houpavý. Přestože podvozek je tužší a pevnější, dokáže zdolávat nerovnosti s noblesou. Do interiéru neproniká žádné bouchání či vibrace. Všichni v redakci jsme se shodli, že takto tichým a komfortním vozem jsme již dlouho nejeli. Dokonce nám přišlo, že outback si vede o malinko lépe než ještě prémiovější Volvo XC70.

Systém stálého pohonu všech kol je v kombinaci s převodovkou CVT tvořen systémem variabilního rozdělení točivého momentu, který v lehčím terénu funguje znamenitě i díky režimu X-Mode. Pokud ale půjdete až na samou hranu schopností podvozku, udělá lepší službu poctivá mechanika tvořená mezinápravovým diferenciálem s viskózní spojkou, kterou dostanete výhradně v kombinaci s manuální převodovkou.

Dieta netřeba
Pokud porovnáme poskytnutné údaje, nový outback je zhruba o padesát kilogramů těžší než původní. Na vině je pevnější karoserie a celá řada nových prvků ve výbavě. Díky tomu působí outback velmi jistým dojmem na dálnici. I při vysokých rychlostech je stabilní a jízda připomíná spíše jízdu rychlovlakem. Na rozdíl od vozů kategorie SUV panuje v kabině naprostý klid a i při stosedmdesátce nemusíte zvyšovat výrazněji hlas. Z podvozku jasně cítíte, že je stavěn ještě na silnější motorizace. Dvoulitr poskytuje solidní dynamiku, ale umíme si představit silnější diesel, nejlépe šestiválec.

EyeSight – vaše druhé oči
Na technologii EyeSight Subaru pracuje od roku 1999, přičemž aktuálně se jedná již o třetí generaci, která využívá dvojici barevných kamer. Ty pomocí čoček CMOS zpracovávají obraz a fungují i za zhoršených povětrnostných podmínek (déšť, protisvětlo atd.). Dvě kamery dokáží sledovat brzdová světla vpředu jedoucího vozidla a umějí rozpoznat chodce, cyklisty, motocyklisty, jiná vozidla, jízdní pruhy či jiné překážky. Systém je schopen sledovat prostor před vozem do vzdálenosti 110 m v šířce záběru 35°.

Systém EyeSight ovlivňuje chování adaptivního tempomatu, hlídání opuštění jízdníhu pruhu, nouzového zastavení před překážkou atd. Například zmíněný adaptivní tempomat funguje naprosto senzačně. Když dojedete auto před vámi a chcete přejet na dálnici do levného pruhu, stačí vyhodit blinkr a vůz již začne zrychlovat. Jízda se zapnutým tempomatem je tak mnohem příjemnější. Systém se snaží při dojíždění pomalu jedoucího vozu využívat brzdnou sílu motoru, popř. si dokáže sám vhodně podřadit. Zatížení brzd je tak minimální. Když už je systém použije, brzdí velmi jemně. V případě potřeby však umí brzdit i vydatně. Celkově funguje adaptivní tempomat naprosto výborně a rádi jsme ho využívali (většinou tak nečiníme).

Další užitečnou věcí je automatické zastavování vozu v koloně. Nastavíte třeba třicetikilometrovou rychlost a systém dokáže automaticky zastavit za autem před vámi. Pro opětovný rozjezd stačí zmáčknout tlačítko na volantu či klepnete na pedál plynu a vůz se znovu uvede do pohybu.

Cenu obhájí
Až delší svezení odhalí hlavní přednosti nového outbacku. V našich očích se jedná o zatím nejlepší počin japonské automobilky. S vozidlem se nám jezdilo lépe než s foresterem a blíže nám byl také prémiovější duch. Za nás si outback svou cenovku hravě obhájí. Minimalisticky pojatý interiér přináší do kabiny pohodu a dostatek prostoru spolu s poskytovaným komfortem dovoluje zdolávat dlouhé cesty bez větší námahy. Připočteme-li k tomu skvěle fungující systém EyeSight, stojí před námi téměř ideální vůz.

Univerzál
Outback je přesně typem auta, který je takovým všeumělem, a doporučujeme ho všem, kteří se nevezou na aktuální módní vlně zbytečně vysokých SUV a žijí trochu aktivně. S outbackem v pohodě dojedete v zimě k horské chalupě a v létě můžete uhánět po německých dálnicích.

+ fungování systému EyeSight
+ poskytovaný komfort
+ prostornost
+ příkladné odhlučnění
+ řízení
- hodil by se silnější motor
- pomalu otevírající se páté dveře
- ve standardu jen lepicí sada

Technický popis
Karoserie
Typ
Crosssover
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4815
Šířka (mm)
1840
Výška (mm)
1605
Rozvor (mm)
2745
Rozchod kol vpředu (mm)
1575
Rozchod kol vzadu (mm)
1590
Světlá výška (mm)
200
Provozní hmotnost (kg)
1764-1787
Maximální hmotnost (kg)
2180
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
512/1848
Motor
Typ
Turbodiesel Boxer
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1998
Vrtání x zdvih (mm)
86.0 x 86.0
Kompresní poměr
15.2 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110(150)/3600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350/1600-2400
Spotřeba
Město
7,5
Mimo město
5,3
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
159
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,9
Max. rychlost (km/h)
192
Převodovka
Typ převodovky
CVT
Počet rychlostních stupňů
7
Přenos hnací síly
Spojka
Kapalinový měnič
Převodovka
CVT
Pohon
Systém variabilního rozdělení točivého momentu
Řízení
Typ
Hřebenové s elektrickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Double wishbone
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/60 R18 100V
Ráfky
18 x 7
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
939 000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1 159 000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
brin, 02.09.2015 15:03
Japonci se řídí úslovím: Nehas, co tě nepálí. Boxer diesely jsou prý už docela spolehlivé (kamarád servisman Subaru). Co se týče Lexusu, tak tam chápu, že se nic nemění. Oni se soustředí na benzínové motory. Takže mění. Akorát skoro nepostřehnutelně a spíš se to ladí k dokonalosti. Motory teď využívají atkinsonův cyklus a ve spojení s hybridním ústrojím lze klidnou jízdou dosáhnout u RX 7litrové spotřeby benzínu.
Zdeny60, 02.09.2015 16:22
na sebe nedaly dlouho čekat. Bohužel, ozývají se ti, co jednak se Subaru neamjí zkušenosti a hlavně ti, co nepochopili smysl toho, co jsem napsal. Nebudu to pitvat, protože kdo nechce pochopit, nepochopí a kod se bude chtí tvářit, že nechápe, tak se tak tvářit bude.
Protože jsem už "pár" aut v životě mal, jak dýzlů (asi 8-9, přesně bych je musel spočítat), ale i benzínových od 1,0 litrové Fiesty, nepočítaje v to Š120 a Favorita po 3,7 V6 v Infiniti, myslím že nějakou představu o tom, kolik výkonu stačí a kolik je již jen póza a machrování. Předesílám, že jsem se 14 let živil volantem, jakožto zástupce u zahraniční společnosti a ročně jsem najížděl 50-80.000km. Takže nějaké poědomí o provozu, výkonu a hlavně předjíždění mám.
Blbcovi, který potřebuje za každou cenu předjíždět kamion a ohání se zapnutou klimou a 4 lidmi na palubě doporučím, aby počkal. On se kvůli 10 sekundí´ám, než přejede protijedoucí vozidlo, neposere a nic mu neuteče. Přesně tohle jsou lidi, které miluji. A ohánějí se přitom nesmyslným argumentem o bezpečném předjetí. Jaké bezpečné předjetí??? Předjíždím, když mohu a necpu se tam, kde deset ohrozím a dvacet omezím. To jsou u mě hňupi, kteří nemají za volantem co hledat. A zbytku popuklace pak 110kW v Outbacku bohatě postačí, to mi věřte. Ono těch 110kW díky průběhu a reakcím na plynový pedál pocitově jede daleko lépe, než kdekterý beznínový 3,5litr v rukou většiny národy, kteří neumí výkon využít, potažmo, jak jsem psla, u nich funguje nějaká zodpovědnost a sebezáchova, tudíž nejedou tak, aby nutně museli riskovat. A každý manévr, který notně postrádfá v dnešním provozu výkon, je risk.
Tak to chápu já. Nebo si myslíte, že v automobilkách pracují stáda hlupáků, aby nevěděli, jaký je dnes potřebný výkon pro bezpečné ježdění? Úmerný provozu? Jste zcela mimo, o tom, kolik bude který motor mít kilowat, nerozhoduje nějaký náhodný kolemjducí, ale tým specialistů, kteří vyhonducují tisíce podmínke provozu a z toho pak něco vyvozují. Nebo si snad myslíte, že by Subaru nedokázalao z 2l motoru dosta víc, než 110kW výkonu? Jste pro smích, kteří si to myslíte... Víc nemá cenu něco vysvětlovat.
David V, 02.09.2015 16:50


Já se nemohu pochlubit plejádou aut nebo závratnými nájezdy. Jen čerpám ze zkušenosti a té reakci se při těch proklamovaných nájezdech dost divím. Jestli se Tě osobně dotýká, že se mi nelíbí výkony pro Subaru, je mi líto. Ale nepovažuju se za blbce, když chci předjet kamion, který jsem vybral kvůli délce a rychlosti mezi 70-80 km/h třeba v mírném stoupání, kde cestu úplně neznám. Takže potřebuju zrychlit, abych kamion co nejrychleji předjel, ale když nemám koně, tak to prostě nejde a pak za takovým kamionem najednou jede vláček aut, protože na to prostě nemají (motorově ne morálně), kteří si nepočkají 10 sekund než přejede protijedoucí vozidlo, ale do místa, kde bude dosatek rozhledu na předjetí, což na státovce, kterou neznám může být docela daleko.
Nezlob se na mě, ale děláš s nouze ctnost a krom toho urážíš lidi.
Prostě tvrdím, že motorové parametry Outbacku za milion jsou podprůměrné, ať Ty si o tom myslíš, co chceš.
Pavlik, 02.09.2015 17:26


1) zrovna Davida bych hlupákem, přes mnohdy rozdílné názory, nenazval. Tak vidím spíše člověka, který neustále píše s překlepy a vymlouvá se, že si nevzal brýle. To je totiž buď to lenoch odmítající se zvednout a ty brýle si podat a nebo hlupák který prostě neumí psát - ani jedno na vážnosti nepřidá.
2) výkon úměrný provozu je velmi úsměvný pojem. Vycházím z toho, že Subaru je japonská automobilka a pokud by skutečně vyvíjela auta s motorem o "provozně potřebném výkonu", mělo by japonské Subaru max. 40kw - před dvěma lety jsem v Japonsku byl a pro tamní provoz víc výkonu netřeba. A silně pochybuji, že průměrný konstruktér Subaru vůbec tuší, kde leží nějaká ČR, natož aby věděl, kolik výkonu tady průměrný motorista potřebuje.
3) David má, co se potřeby výkonu týče, 100% pravdu a hodně mne zaráží, zvláště u člověka s (údajně) tak vysokým kilometrovým nájezdem a zkušenostmi s téměř sportovními auty, že na to ještě nepřišel sám.
Reno, 02.09.2015 20:24
Je to možná to nejtupější možné vysvětlení, ale stovka za deset sekund je hodnota, kterou dosahují i Fabie za tři sta tisíc! Proč bych za takové auto měl platit k miliónu? Jenom proto, že to má 4x4???
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů