Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové MINI Clubman vůbec není mini

Aktuality
Karel Směšný | 30.06.2015
dalších 8 fotek
Malá a stylová auta, tak nějak bylo vždycky možné identifikovat výrobky automobilky MINI. O třetí novodobé generaci Clubmanu to ale už tak úplně neplatí. Jen do délky narostl o více než dvacet centimetrů a velikostně jej lze srovnávat s domácí fabií.

Třetí generace Clubmanu přináší novou interpretaci karoserie stylu „shooting brake“, poprvé adaptovanou na vůz kompaktního segmentu. Výrobce se zároveň rozhodl nabídnout také praktický vůz, tedy přesněji řečeno prostornější. V porovnání s předchůdcem či ve srovnání s 5dveřovým MINI má novinka významně zvětšené vnější rozměry: na délku 27 cm, na šířku +9 cm, rozvor náprav je větší o 10 cm. Uvnitř vozu je pětice plnohodnotných sedadel. Základní objem zavazadlového prostoru činí 360 l, po sklopení zadních sedadel dělených v poměru 40:20:40 vznikne prostor pro náklad o objemu až 1250 l.

Změny prodělal také design interiéru. Přístrojová deska s rámečkem v horní části je široká, palubní desce dominuje integrovaný centrální přístroj s LED kroužkem a velkým displejem. Na středové konzole najdeme elektrickou parkovací brzdu, úložný prostor s dvojicí držáků nápojů a ovladačem MINI.

Přejdeme k tomu hlavnímu, a to použité technice. Vůz bude uveden na trh s trojicí motorů MINI TwinPower Turbo, jež samozřejmě dodalo BMW. Premiérově se představí vznětový čtyřválec o výkonu 110 kW/150 k v provedení MINI Cooper D Clubman. MINI Cooper Clubman má pod kapotou tříválec s výkonem 100 kW/136 k a MINI Cooper S Clubman pohání benzínový čtyřválec o výkonu 141 kW/192 k. Dovedu si představit, že postupem času dorazí i ostřejší verze s ještě silnějším motorem.

Síla motorů pohání přední kola přes šestistupňovou manuální převodovku, poprvé u značky MINI je k dispozici 8stupňová převodovka Steptronic (MINI Cooper S Clubman a MINI Cooper D Clubman) nebo osmistupňová převodovka Steptronic Sport (MINI Cooper S Clubman). MINI Cooper Clubman může být vybaven šestistupňovou převodovkou Steptronic, standardem jsou technologie MINIMALISM s funkcí auto start/stop a volitelný režim GREEN.

Vyspělý podvozek podle výrobce nabízí jedinečný komfort a pocit jízdy s motokárou, jak tomu u MINI vždy bylo. Zavěšení kol bylo přepracováno, vzadu se nachází víceprvková náprava. Tak jako většina nových aut má i nové MINI bohatou bezpečnostní výbavu v čele se stabilizačním systémem DSC (Dynamic Stability Control). Řidiči dále pomáhají systémy DTC (Dynamic Traction Control), EDLC (Electronic Differential Lock Control) a Performance Control (MINI Cooper S Clubman), volitelně jsou k dispozici aktivní tlumiče Dynamic Damper Control. Vybírat lze z kol o průměru 16 až 19 palců.

MINI Clubman 2015 – shrnutí:
• zásadní zvětšení vozu do všech stran
• bohatší výbava
• v prodeji od letošního podzimu

Konkurence: vozy MNI jsou tak trochu kategorií samou pro sebe, což platí i o Clubmanu. Některé zákazníky ale přece jen může zlákat Fiat 500 L

Fiat 500L:
+ bohatší nabídka motorů
+ více možností individualizace
- jízdní vlastnosti

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů