Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi TT: větší, a přece stejné

Aktuality
TZS | 12.07.2006
dalších 8 fotek
foto: Audi
Serpentiny k vrcholům rakouských Alp si pro svou novinářskou premiéru vybralo nové kupé TT. Model, který pomohl změnit image značky.

Na první pohled jako by se vůbec nic nezměnilo. Nové TT je stále autem s typicky oblou karosérií, které se vzhlédlo v německém uměleckém stylu z 20. let minulého století zvaném bauhaus.
Zdání ale klame - ingolstadtská sportovní ikona povyrostla ve všech směrech a její tvary se přizpůsobily době. To proto, aby i kdysi avantgardní bauhaus držel krok s posledními módními trendy. "Byl to záměr, naši zákazníci nechtěli zcela novou podobu," říká člen vedení automobilky Erich Schmitt na tiskové konferenci v rakouském městečku Zell am See. "Typická silueta TT je nadčasová a nebyl důvod ji zásadně měnit."
Technické parametry aut tolik nadčasové nebývají, na nástupci tak nezůstal ani ten pověstný kámen na kameni. Už samotná karosérie bez laku, vystavená v improvizovaném stanu, odhaluje první novinku. Zatímco dřívějším materiálem bylo výhradně železo, dnes jej částečně nahradil hliník. Vůbec poprvé tak audi na jednom automobilu kombinuje oba materiály. Dveře, partie kolem koncových světel a zadní polovina podlahy jsou ze železa, vše ostatní pak z lehčího hliníku. Skořepina dnes váží 206 kilogramů, z toho jen 66 kilogramů tvoří kovové části. Kdyby byla vyrobena pouze ze železa, vážila by podle automobilky o polovinu víc.

Jen my a Ferrari
Chloubou nového TT jsou také magnetické tlumiče. "Zjednodušeně řečeno jde o novou generaci dosud používaných adaptivních tlumičů," vysvětluje konstruktér podvozku Mark Löwe. "Na rozdíl od původního ventilového systému je ale mnohem rychlejší."
Jak to funguje? Ve válcích tlumičů koluje syntetický olej na uhlovodíkové bázi, ve kterém jsou obsaženy magnetické částice o velikosti od tří do deseti mikrometrů. Řídící jednotka vysílá k tlumičům elektrický impuls - tak vznikne magnetické pole, ve kterém se mění poloha částic. Ty se natočí napříč směru proudění oleje a brzdí tak průtok ve válci. Na tomto principu se mění charakteristika pružení.
Magnetický systém nabízí pro každou situaci odlišnou tlumící sílu, to vše navíc pro každé kolo zvlášť. Kromě automatické řídící jednotky však může o způsobu pérování rozhodovat i sám řidič. Prostřednictvím tlačítka na středové konzoli volí mezi nastavením "Normal a "Sport".
Magnetické tlumiče nejsou původním vynálezem Audi, na zakázku je automobilce dodává firma Delphi. "Kromě nás je zatím používá jen Ferrari," upozorňuje Mark Löwe. Na rozdíl od italských supersportů jsou však u Audi za příplatek.

Srovnání dosavadní a nastupující generace Audi TT

Současný model Nový model 
  
  
  

Jenom začátek
Základní model Audi TT pohání přeplňovaný benzínový dvoulitr TFSI s výkonem 200 koní, který je známý také z Golfu GTI nebo Octavie RS. Alternativně je v nabídce ještě šestiválec 3,2 (250 k) s pohonem všech kol systémem quattro. A zatímco slabší dvoulitr je spojen výhradně s šestistupňovou manuální převodovkou, silnější šestiválec je k mání také s automatickou dvojitou spojkou DSG, u Audi označovanou S-tronic.
Při jízdě pak není mezi oběma motory velký rozdíl. Dvoulitr posílený turbem dává maximum točivého momentu už v 1800 otáčkách a jeho reakce na sešlápnutí plynového pedálu jsou velmi spontánní. Šestiválec je možná papírově silnější, ale pohon všech kol jeho ostrost poněkud tlumí. Podle údajů automobilky tak dvoulitr na stovku zrychlí za 6,6 vteřiny, zatímco šestiválec je jen o 0,7 vteřiny rychlejší.
Do budoucna automobilka počítá s dalšími motory. Objevit by se měla levnější verze TT s nepřeplňovaným dvoulitrem, vyloučeno není ani nasazení dieselu.

Skoro jako v bugatti
Pro německé motoristy znamenal příchod modelu TT podobně významnou událost, jakou bylo dříve uvedení rychlého Golfu GTI. Oba vozy nabízejí druh zábavy, pro který se u našich sousedů vžil výraz "lidové sportování". Audi TT se svou splývavou zádí může evokovat pocity majitelů vozů Porsche, přitom za něj zákazníci zaplatí mnohem méně peněz. K tomu druhá generace TT přidává efektní show, kterou si užívají také šťastní majitelé třicetimiliónového Bugatti Veyron. Když TT dosáhne rychlosti 120 km/h, vysune se mu ze zádě decentní spoiler. Samočinně zmizí v okamžiku, když rychlost klesne pod 80 km/h.
Ani v ostatních sportovních parametrech novinka nezklame. Řidič sedí velmi nízko nad zemí, řízení díky novému posilovači příjemně ztuhlo a částečně hliníkový podvozek s novou zadní čtyřprvkovou nápravou je ve své suverenitě opět o krok dál. A přesto, že nové TT přináší technická vylepšení i dražší materiály, jeho cena se drží na úrovni první generace. V prodeji bude od září, za baťovskou cenu 999 999 korun. Silnější verze vyjde o čtvrtinu dráž.
První generace Audi TT z roku 1998 byla ve své době bleskem z čistého nebe. Druhá generace je v tomto směru v nevýhodě. Nepřináší designérskou revoluci, ale pouze přirozený vývoj. Tedy - komu se původní TT zdálo příliš uhlazené, u jeho nástupce názor nejspíš nezmění. Fanoušci však budou nepochybně spokojeni.

Audi TT 2.0 TFSI

Druh motoru/počet válců/ventilů řadový zážehový 4/4
Objem cm3 1984
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 147/200/5100 - 6000
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách (ot./min.) 280/1800 - 5000
Pohotovostní hmotnost/zatížení (kg) 1260/400
Délka/šířka/výška (mm) 4178/1842/1352
Rozvor náprav (mm) 2468
Objem kufru (l) 290 - 700
Převod hnací síly Pohon předních kol, šestistupňová převodovka
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s) 6,6
Max. rychlost (km/h) 240
Spotřeba město/mimo město/kombinace (l) 10,7/6,0/7,7
Základní cena (Kč) 999 999

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kores, 12.07.2006 15:59
Auto pro holky...
anonym, 13.07.2006 09:16
Ujde
Lucka, 13.07.2006 09:17
Ujde to.
bubu, 13.07.2006 13:17
Za tu sumu su aj lepsie vozy, to si radsej kupim lahko ojazdene porsche boxter....
cert, 14.07.2006 19:19
je hezci nez prvni generace ,ale dl mne je to auto pro pozery sofer si koupi jine auto , i tak se povedlo.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů