Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi Q7 zatáčí ostře jako carvingové lyže

Nové modely
iHNED | 23.06.2015
dalších 8 fotek
Gigantické SUV má natáčecí zadní nápravu a je díky tomu agilní. Auto zhublo o 325 kg. Nabídka výbavy je velká, ale je třeba platit.

První Audi Q7 se na trhu objevilo v roce 2005 a stalo se prakticky zakladatelem segmentu velkoprostorových SUV v Evropě. Obří Mercedes-Benz GL totiž přišel až o rok později. Auto z Ingolstadtu si získalo značnou oblibu snad i díky svému nabubřelému vzezření, které postupně umírnil čas a příchod dalších konkurentů na trh. Nová generace přicházející po dlouhých deseti letech chce ale lákat na něco jiného - na technologie. My jsme si novinku zajeli prověřit do okolí švýcarského horského střediska Verbier.

První Audi Q7 mělo opulentní tvary, nové je přetavilo do futuristického designu. Velké SUV s délkou přesahující pětimetrovou hranici má na obrovské čelní masce zvané Audi Single Frame tolik chromu, jako žádné jiné Audi před ním. Ačkoliv je styl dnešních vozů z Ingolstadtu napříč třídami velmi podobný, Q7 rozhodně nelze přehlédnout. Pomáhají tomu i příplatkové LED světlomety nebo zadní brzdová světla. Ta jsou podobně jako u supersportu R8 doplněna o blinkry, které blikají ve vlnách a tím vytvářejí zajímavý efekt.

Dobrou zprávou je, že přes své rozměry se autu podařilo v nové verzi výrazně zhubnout. Oproti staré jde o snížení hmotnosti o 325 kg, což je podstatný rozdíl. Vůz tak na vahách může ukázat i číslo těsně pod dvěma tunami, což je v této kategorii výjimka. Vděčí za to hlavně větší porci hliníku, ale dá se říci, že se technici snažili snížit hmotnost tam, kde to šlo. Lehčí jsou třeba i sedadla.

Luxusní budoucnost

Audi Q7 je samozřejmě se základní cenou 1,7 milionu korun autem pro rodiny, které na rozpočet příliš nehledí. Bezedná peněženka se bude bezesporu hodit i k zaškrtávání příplatkové výbavy u několikastránkového ceníku. Auto uvnitř vypadá nádherně, ale nic není zadarmo.

Palubní deska i volant mají nový design, takže se dá očekávat, že se brzy podobné linky objeví i u nových modelů Audi. Zábavní systém MMI s navigací, který vyjde na 80 tisíc korun, má jemnou grafiku, bleskové reakce. Našel si místo ve výsuvné obrazovce na vrchu palubní desky. Nově se ovládá nejen sadou tlačítek, ale i rozměrným touchpadem na vysokém středovém tunelu. Lze jím například zadávat písmena adresy do navigace. Na palubě je možné mít příjem televizního signálu, wi-fi připojení nebo sadu dotykových obrazovek pro cestující vzadu.

Za 17 tisíc korun doporučujeme přikoupit takzvaný virtuální kokpit, tedy obrazovku, která simuluje běžné budíky otáčkoměru a rychloměru. Podobně jako v případě kupé Audi TT, kde je tento systém součástí standardní výbavy, lze měnit zobrazení a třeba i zmenšit oba simulované budíky a promítnout si navigaci. Displej je umístěn pod jiným úhlem než běžné budíky, což nás během prvních jízd trochu mátlo, ale jde jen o zvyk. Informace o jízdě nebo příkazy navigace lze také promítat na čelní sklo pomocí head-up displeje za 40 tisíc korun. Zajímavostí je ikona upozorňující na blížící se kruhový objezd. Nabádá řidiče, aby už zbytečně nezrychloval.

Soupisem příplatků, které se objevily jen v testovaném voze, by šlo popsat celou tuto dvoustranu. Adaptivní tempomat, sada asistentů pro jízdu v koloně, systém pro couvání s přívěsem, čtyřzónová klimatizace nebo balíček sportovních doplňků S line jsou ukázkou toho, že si lze z Audi Q7 na přání postavit velmi luxusní a technicky vyspělý vůz.

Při srovnání s minulou generací je na tom velmi dobře také z hlediska prostornosti. Zatímco odcházející model byl přes svou velikost spíše stísněný, kabina novinky je vzdušná. Na přání si lze pořídit i třetí řadu sedadel, takže se dovnitř vejde až sedm členů posádky. Dozadu zamíří hlavně děti. Také kufr patří k vůbec největším. Do základního objemu se vejde 890 litrů nákladu. Páté dveře jsou samozřejmě elektricky ovladatelné.

Zatím jen dva motory

Audi pro Q7 zvolilo strategii postupného přidávání pohonných jednotek. Zatím jsou tak k dispozici jen dva motory. Benzinový šestiválec s výkonem 333 koní je hlavně pro fajnšmekry, kterým nafta nevoní. Dieselový 3.0 TDI o výkonu 272 má také šest válců a určitě bude nejprodávanější. Tedy do té doby, než se v dubnu příštího roku objeví ještě jeho slabší varianta o síle 218 koní. A budoucnost přinese určitě ještě další jednotky, mohl by být i hybrid.

My jsme si k prvním kilometrům zvolili diesel. Dokonalé odhlučnění ale rozhodně nedalo znát, že motor pod kapotou spaluje právě naftu. Vysoký točivý moment dělá z Q7 velmi dynamický vůz, stovku zvládá za 6,3 sekundy. Velký podíl na tom ale nese automatická osmistupňová převodovka Tiptronic. Soukolí řadí tak, že změnu stupňů v běžném režimu není ani cítit. Auto tak pracuje za řidiče a ten se jen pohodlně veze. Kombinace nafty a automatu je tak velmi povedená. Na změření spotřeby jsme ale ujeli příliš málo kilometrů.

Největší dojem na nás udělal nový systém řízení všech kol, který je k dostání za 33 tisíc korun a spolu s pneumatickým podvozkem, který mění tuhost a výšku podle zvoleného jízdního režimu (stojí 66 800 korun), je podle našich prvních dojmů nepominutelným příplatkem. Mechanismus totiž umožňuje vozu spolu s předními otáčet také zadní kola, a to až do úhlu 10 stupňů. Při nižších rychlostech se otáčejí vůči předním kolům protilehle, aby pomohla s manévrováním v úzkých prostorách, třeba v garáži. Ve vyšších rychlostech naopak paralelně, čímž zlepší průjezd zatáčkami.

Zapojení zadních kol je přitom výrazně cítit. Auto nezatáčí normálně, do zatáčky nezaklekává jako jiná velká SUV. Místo toho se do ní vrhne jakoby celým tělem, až má řidič pocit, že jede na carvingových lyžích. Způsob, jakým pak Q7 překonává třeba horské serpentiny, je na danou kategorii nevídaný. Do zatáčky se dá jet velmi rychle, auto je stabilní a na limit se jen tak nedostane. Průjezdu pomáhá samozřejmě i pohon všech kol quattro s integrovaným diferenciálem ve skříni převodovky. Už po pár kilometrech za volantem se tak dá prohlásit, že Q7 patří k nejlépe jezdícím vozům ve své třídě. Dokáže totiž poskytnout vysoký komfort měkoučkého vzduchového podvozku a zároveň nečekanou agilitu za každé situace.


Audi Q7 3.0 TDI quattro

Motor

Objem (cm³): 2967
Výkon (kW/k): 200/272
Točivý moment (Nm): 600

Rozměry

Délka (mm): 5052
Šířka (mm): 1968
Výška (mm): 1741
Rozvor náprav (mm): 2994
Objem kufru (l): 890 / 2075

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h): 6,3 s
Max. rychlost (km/h): 234
Komb. spotřeba (l/100 km): 5,7
Hmotnost (kg):1995
Převodovka: 8stupňová, aut.
Základní cena (Kč): 1 699 900

Plus

Vynikající jízdní vlastnosti
Výrazné snížení hmotnosti
Komfort na palubě

Minus

Za většinu výbavy se připlácí, a ne právě málo
Zatím jen dva motory v nabídce
Rozporuplný vzhled

Konkurence

Mercedes GL 350 BT 4Matic:
Stuttgartský mastodont s luxusním interiérem pro sedm cestujících je v Česku oblíbeným vozem. Má širší nabídku benzinových jednotek, naftová je jediná. Šestiválec s výkonem 258 koní je nejprodávanější verzí a zároveň i základní s cenou od 1 874 290 korun.

Volvo XC90 D5 AWD:
Žhavá novinka švédské automobilky, na kterou se čekalo téměř 12 let, je oblíbená hlavně mezi rodinami. Svůj image si buduje na bezpečnosti. Kromě několika benzinů se nabízí s jediným dieselem D5 a pohonem všech kol. Cena začíná na 1 429 000 korunách.

Range Rover Sport SDV6:
Britský model disponuje širokou nabídkou motorů, z konkurence má navíc vůbec nejsilnější šestiválec. Dosahuje výkonu 306 koní. Také je připraven do terénu, výbava zahrnuje i systém pro detekci výšky hladiny brodu. Cena: 2 049 135 korun.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 23.06.2015 08:58
...spousta Q7 bouraných přes střechu protože si jejich majitelé budou myslet že když mají quattro, stabilizaci a hlavně natáčení zadní nápravy tak pro ně fyzikální zákony neplatí...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů