Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi A1 - první dojmy

Nové modely
Michal Borský | 05.03.2010
dalších 19 fotek
foto: Jakub Kruůiš
Nejmenší přírůstek do rodiny Audi je jasným direktem namířeným proti MINI od bavorského soka. Tady jsou první ženevské dojmy.

Důvodem permanentního obležení ingolstadtského stánku tentokrát nebyl žádný z luxusních sedanů nebo nějaká technologocká hi-tech novinka, nýbrž charismatický minivůz jménem A1. Audi v nedávné době už jeden pokus o průnik do kategorie malých aut učinilo a nutno říct, že ne zrovna úspěšný. Typ A2 vykazoval charakteristiky blízké áčkovému Mercedesu, jeho výraz byl však příliš otupělý a cena nezajímavá. To přímý následník tři roky staré studie Audi Metroproject quattro je z mnohem atraktivnějšího těsta.

V á jedničce zaznamenává firemní design další posun směrem k agresivnímu pojetí. Nekompromisnímu střihu přední partie sice dominuje tradiční Audi - grill, podstatnou část výrazu ale dodávají nízké, atraktivně zakřivené světlomety trojúhelníkového tvaru. Novinkou je také kapota zasahující až nad blatníky nebo zrcátka s uchycením podobným jako u typu TT. Tvar zádě je sportovně subtilní a koncové svítilny svým tvarem jasně odkazují na "esúvéčka" Q7 a zejména Q5. Zatraktivněním je také možnost volby jiné barvy oblouků vrchní části karoserie. Doplňuji, že předvedeno bylo zatím pouze třídveřové provedení, pětidveřový sportback bude k vidění později.

Interiér působí trochu stísněným dojmem, ale při malých vnějších rozměrech auta se není čemu divit. Že Audi přístrojovky umí, je známá věc a tahle partie u A1 je toho jen dalším důkazem. Tvarování i výbava přístrojového štítu jsou klasické, středový panel vypadá ale v mnohém jinak, než jsme byli u Audi zvyklí. To se týká hlavně nově tvarovaných chromovaných ovladačů topení nebo jeho originálních kruhových výdechů připomínajících staré fény. Příplatkový multimediální systém MMI resp.jeho výsuvný displej uprostřed pod sklem se ovládá kruhovým voličem z rádia, lákavá je možnost osvětlení celého interiéru výhradně prostřednictvím LED diod. Posezení je znamenité a potěší taktéž široká nabídka hodnotných barevných kombinací čalounění. Vzadu je místa pramálo a miniaturní plochý kufr nestojí ani za řeč, zmínku přesto zaslouží "náhradní" koncová světla, která spatříte po odklopení víka zavazadelníku s normálními zadními svítilnami- podobně jako Opel Insignia kombi tak A1 zabezpečuje osvětlení zádě vozu na setmělé silnici.

Pohon německé šmrncovní minikáry budou od počátku obstarávat dvě dvojice přeplňovaných benzínových motorů TSI a dieselových "tédéíček" s výkony od 63 do 90 kW. Vedle konvenčních manuálních převodovek mohou zákazníci zvolit vyspělý sedmistupňový automat S tronic s dvěmi spojkami zajišťujícími bleskurychlé řazení. Všechny motorizace jsou vybaveny rekuperačním systémem pro zpětné získávání kinetické energie při zpomalování a systémem Start-Stop.
S uvedením téhle imidžovky na český trh se počítá na konec léta, ceny zatím zůstávají obestřeny tajemstvím.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Valnoha, 05.03.2010 14:20
To je špatně položená otázka. Dobře položená otázka je proč si to ti lidé kupují v dehtu. A že jich není málo
David V, 05.03.2010 14:32
Jenže na tuhle otázku já odpověď znám.
nokunoka, 05.03.2010 16:25
Já teké: neznalost... ;o)
Jen člověk neznalý si do města koupí moderní diesel, tedy v dnešní době s filtrem pevných částic, který se tímto "týráním" v městském provozu zasí*á asi jako velbloud během pouštní bouře :o)
rohYpnol, 05.03.2010 17:47
...3 dvéřová Fábie. V dehtu to ale asi bude jezdit za panáka na 100 km. Myslím, že u koncernu by měli začít uvádět spotřebu TDI vztaženou k délce rovníku, jinak se brzo v těch desetinných nulách u spotřeby na 100 km ztratíme.
Zároveň už víme, jak bude vypadat příští generace Seatu Ibiza. BraVWo koncern.
klobrch, 09.03.2010 12:55
ad 1) Divím se, že najednou u Audiny autorovi nevadí tvrdý plasty na přístrojovce.
ad 2) Design zase taková bomba není (Mazda 3 a BMW 1 je hezčí).
ad 3) V podstatě v ČR to budou zbohatlíci kupovat pro své paničky a milenky, takže toto auto jde mimo mě.
ad 4) Mini to je styl života a to Audi nikdy nebude, protože bílé límečky co v Audinách jezdí nikdy svůj styl života nebudou mít (mít co nejvíce prachů to určitě styl života není).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů