Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Škoda Fabia RS - první dojmy, video, fotogalerie a plakáty ke stažení

Nové modely
Redakce TipCars.com | 02.03.2010
dalších 103 fotek
foto: Škoda
Škoda dnes zveřejnila první snímky nové Fabie RS. Přinášíme přehled základní i příplatkové výbavy a podrobnou fotogalerii.

Nová Fabia RS ve verzi hatchback a kombi bude k dispozici s motorem 1.4 TSI/132 kW (180 k). Podrobná technická data tohoto motoru i další technické informace najdet v tabulce pod článkem. A vzhled? Opticky lze obě sportovní verze rozpoznat podle odlišného předního nárazníku a integrovaných kruhových mlhových světlometů. Ty mohou být na přání vybaveny Corner funkcí nebo mohou být na jejich pozici umístěna světla pro denní svícení na bázi LED. Střecha, střešní spoiler a litá kola budou u verze hatchback, v závislosti na barvě vozu, k dispozici ve třech různých odstínech: volit lze mezi černým, bílým a stříbrným barveným provedením.


Škoda Fabia RS představena v Ženevě
Zajímavostí je funkce XDS, která elektronicky jemně přibrzdí při jízdě v zatáčce tzv. „pod plynem“ přední vnitřní kolo, což má za následek zvýšení točivého momentu na vnějším předním kole. Stáčivý moment, který tím vzniká, v podstatě táhne vůz do zatáčky a dodává mu agilitu. Kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách a asistent rozjezdu do kopce se dodávají standardně. V interiéru se Fabia RS a Fabia Combi RS najdeme sportovní sedadla, které na opěradlech nesou logo RS. Sedadla řidiče a spolujezdce jsou výškově nastavitelná a volant je seřiditelný výškově i podélně. Ve verzi RS se jedná o tříramenný kožený sportovní volant, který se na přání dodává i v multifunkční verzi s ovládacími prvky řazení sedmistupňové automatické převodovky DSG. Pedály z ušlechtilé oceli jsou opatřeny protiskluzovými plochami.

Cena modelů Fabia RS a Fabia Combi RS bude oznámena se zavedením vozů na trh v druhé polovině r. 2010.


Michal Borský, redaktor TipCars.com, informuje živě ze ženevského autosalonu
První dojmy z Fabie RS: "Zatímco u hatchbacku v prudce elegantní zelené metalíze se díky nižším hlavním světlometům a přestylizované masce včetně nárazníku ve stylu Octavie RS podařilo dosáhnout avizovaného „zploštění“, přirozeně odulá masa zádě něco podobného u kombíku znemožňuje a naroubování atraktivní přídě na zbytek vysokého auta působí trochu disharmonicky. Hatchback navíc na rozdíl od kombi nabízí další možnosti zatraktivnění v podobě několika barevných variant (černá, bílá, stříbrná) střechy, litých kol a spoileru nad zadním oknem. Shodné pro obě varianty je naproti tomu povedený sportovní difuzor v zadním nárazníku s dvojitou koncovkou výfuku, příliš estetických kvalit neprobral podivný kočkopes v podobě antény spojující vzhled módní ploutvičky a klasického prutu podobně jako u Octavie RS. Efektní jsou kulaté přední mlhovky. Uvnitř se výrobce podle očekávání do žádných dobrodružství nepouštěl a celý prostor pouze stylisticky optimalizoval s přihlédnutím ke sportovnímu nádechu modelu. Přístrojová deska i veškeré čalounění jsou nyní kompletně oděny do decentního černého odstínu a nutno říci, že tahle neokázalá úprava celkovému dojmu velmi prospěla. Trojramenný sportovní volant je shodný s tím ze sportovní Octavie s tím rozdílem, že si výrobce konečně odpustil chromovaný úsměv v jeho středu. Na druhou stranu černé plastové kliky dveří nepůsobí právě hodnotným dojmem. Sedačky mají příkladný tvar a černý podklad doplňuje decentně tečkovaný barevný motiv v barvě laku. Ani v opěradle zadních míst pro cestující nechybí symbolika modelu RS."

TIP: Ve fotogalerii pod článkem najdete i první fotky faceliftoané Fabie a Roomsteru přímo ze stánku ženevského autosalonu...

Standardní výbava Fabie RS:

§ airbag řidiče a spolujezdce,

§ boční airbagy vpředu,

§ ESP vč. ABS, MSR, ASR, EDS, HBA (hydraulický brzdový asistent), XDS (elektronická uzávěrka diferenciálu XDS je rozšířením známé funkce EDS. XDS však nereaguje na prokluz poháněných kol, ale na odlehčení vnitřního předního kola při rychlém průjezdu zatáčkou.), asistent rozjezdu do kopce a kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách,

§ mlhové světlomety,

§ 3ramenný kožený volant (nastavitelný ve dvou osách),

§ sportovní sedadla vpředu,

§ sportovní podvozek,

§ projektorové halogenové světlomety,

§ funkce denního svícení,

§ Maxi DOT,

§ ukazatel vnější teploty,

§ dělená zadní sedadla, sklopná (v poměru 60/40),

§ centrální zamykání,

§ klimatizace Climatic s automatickou regulací,

§ příprava pro rádio se 4 reproduktory,

§ výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce,

§ elektrické ovládání oken vpředu,

§ černě lakovaná vnější zpětná zrcátka a kliky dveří lakované v barvě vozu,

§ tónovaná skla,

§ kola z lehké slitiny Gigaro 7J×17'' – stříbrná,

§ paket Chrom (hlavice řadicí páky, rámeček manžety řadicí páky, vnitřní ovladač lamel přívodu vzduchu do interiéru, pojistné tlačítko ruční brzdy),

§ malý kožený paket (tříramenný volant, hlavice řadicí páky, madlo ruční brzdy),

§ ozdobné prahové lišty vpředu s logem RS.

Mimořádná výbava Fabie RS:

§ hlavové airbagy,

§ airbag spolujezdce – s možností deaktivace,

§ LED světla pro denní svícení,

§ schránka na brýle,

§ loketní opěra vpředu

§ vkládané tkané koberce (se stříbřitě šedým nebo červeným lemováním),

§ centrální zamykání s dálkovým ovládáním (2 sklopné klíčky),

§ podélný střešní nosič pro hatchback i kombi,

§ 3ramenný kožený multifunkční volant pro rádio a telefon s ovládáním automatické převodovky DSG,

§ klimatizace Climatronic s elektronickou regulací a kombifiltrem,

§ rádia Blues a Swing,

§ navigační systém Amundsen,

§ MDI (Mobile Device Interface) (pouze pro Swing nebo Amundsen),

§ přípravy pro telefon GSM II Compact a Comfort,

§ kola z lehké slitiny Gigaro 7J×17'' – černá, antracit, bílá,

§ stříbrná, bílá nebo černá střecha.

Nově informujeme také o dnes zveřejněných cenách faceliftované Škody Fabia a Roomster:

Modernizovaná Škoda Fabia a Škoda Roomster dostaly u příležitosti světové výstavní premiéry na 80. mezinárodním automobilovém veletrhu v Ženevě rovněž nové ceny pro domácí trh. Fabia Easy s motorem 1,2 HTP/44 kW startuje na 199.900,- Kč. Karosářská varianta Fabia Combi je k dostání za příplatek 15.000,- Kč.

Změn bylo docíleno modernizací motorové palety obou modelových řad. Nejvýznamnější z nich je nasazení benzínového čtyřválce o zdvihovém objemu 1,2 litru ve výkonových verzích 63 kW a 77 kW. Ten je vyráběn ve výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Škoda Fabia v provedení Classic s benzinovým turbomotorem motorem 1.2 TSI/63 kW bude zákazníkům v České republice k dispozici za 249 900,- Kč. „Fabia i Roomster přicházejí na trh s novou tváří a rovněž modernější paletou motorů, které zákazníkům nabídnou požitek z jízdy i úsporný provoz, zároveň splňují nejpřísnější emisní normu EU5. Pro naše domácí zákazníky jsme navíc připravili zvýhodněnou zaváděcí nabídku pro benzínový motor 1,2 TSI/63 kW. Zájemci, kteří využijí zaváděcí nabídky TSI Start, získají v České republice u modelů Fabia a Roomster ve všech výbavových stupních cenové zvýhodnění ve výši 10.000,- Kč, nebo mohou využít financování od ŠkoFINu s nízkou úvodní akontací a měsíční splátkou 3.667,- korun“, říká Jan Hurt, vedoucí prodeje značky Škoda pro střední Evropu.

Technický popis
Karoserie
Typ
Pětidveřová, pětimístná, dvouprostorová
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4029
Šířka (mm)
1642
Výška (mm)
1492
Rozvor (mm)
2454
Rozchod kol vpředu (mm)
1423
Rozchod kol vzadu (mm)
1415
Světlá výška (mm)
129
Objem zavazadlového prostoru (l)
300 - 1163
Motor
Typ
Zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, přímé vstřikování paliva, 2× OHC,
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1390
Vrtání x zdvih (mm)
76,5 × 75,6
Kompresní poměr
10,0 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
132 (180)/6200
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
250/2000-4500
Spotřeba
Kombinovaná
6,4
CO2 (g/km)
148
Palivová soustava
Palivo
Bezolovnatý benzin min. o. č. 98 (95)
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,3
Max. rychlost (km/h)
224, kombi 226
Přenos hnací síly
Spojka
Dvě souosé spojky, suché, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané
Převodovka
Automatická sedmistupňová DSG s možností manuálního řazení Tiptronic
Pohon
Pohon předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
Zavěšení McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny a příčným zkrutným stabilizátorem
Vzadu
Kliková s vlečenými rameny
Brzdy
Vpředu
Kotoučové, s kotouči s vnitřním chlazením a jednopístovými plovoucími třmeny
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/40 R17
Ráfky
7J×17
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 04.03.2010 09:50
To není otázka času, ale organizace...
Lerry, 04.03.2010 10:58
Tak to já budu vcelku rád až se dočkám toho že "čecháčství" bude v automobilizmu znamenat to, že se bude fanaticky a nesmyslně vyznávat koncern VW se škodovkou v čele. Pokud začíná být "národním sportem" na tipcarsu, že se haní škodovka, tak to asi něčím bude. Když se plulo po jinejch automobilkách nikdo neřekl ani popel. Tím ale zároveň neříkám že tahle fábie je hnus. Naopak jsem si ale jist, že u jiné automobilky za svoje peníze dostane člověk víc a v tomto případě i určitě víc toho "RS" ( viz již zníměné clio RS ) a to nemusím ani znát cenovku této fabči.
Projectigi, 05.03.2010 09:28
spoustě lidem se škodovky nelíběj, konkrétně fabia II je propadák u velké většiny. Vzpomínám si jaké to bylo když přišla škoda s první generací, její oblíbenost byla obdobná. Nyní slyším ohlasy typu, Fabia I to je pěkné vozidlo oproti té nové, prostě lidem se po určité době začala líbit, osobně si myslím, že to je tím, že celkový design vozidel jde stále dolu (mainstreem) a tudíž člověk vybírá to menší zlo. Mě se fabia II taky nelíbila, ale ted když už sem si na ní trochu zvykl tak se mi líbí, konkrétně verze RS je hezká (pro mě) jen kdyby to byl vzhled základní verze a né RS která bude drahá zase jak prase. Kdyby Fabia II Combi RS stála do 330 000,- tak si jí koupim, protože větší hodnotu to auto pro mě nemá, ale jestli bude cena podobná jako u první generace RS tzn 495k tak je to pro mě jen další model, na který si nechám zajít s klidným srdcem chuť.
P.S. Osobně jezdím Fabia I Sedan 1,9TDi a považuji to za nejškaredší vozidlo, koupil sem ho jen kvuli skvělému stavu za opravdu skvělou cenu od svého známého tzn. jasný původ, spolehlivé km a péče.
koos, 05.03.2010 15:11
Naprosto souhalsím. Clio RS (dokonce ve verzi Cup) jsem kousek řídil (ti šťastnější kolegové se svezli i dál) ) a opravdu, to auto je neskutečné. Zcela jiná přední náprava má za následek vskutku enromní porci přilnavosti. Přitom i standardní clio (jezdil sjem v něm minulý týden) má jízdní vlastnosti vynikající. Oosbně si myslý, že Fabia RS bude stěží lepší. Hodnotit však budu, až vyzkouším.
Majklord, 08.03.2010 14:15
Taky myslim ze ta nofa fabka je oskliva a ze hezci byla ta stara, ty novy nejak nesedí ten čumák
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů