Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Kia Picanto - první jízdní dojmy

Testy
iHNED | 05.05.2011
další 4 fotky
foto: km77.com
Ještě přednedávnem byla malá Kia Picanto hlavně autem pro starší lidi, kteří jej používali o víkendech pro cestování za vnoučaty. I to ale nebránilo tomu, aby se od roku 2004, kdy se v Evropě poprvé objevilo, prodalo přes 300 tisíc kusů. Nyní přichází nová generace a má zacíleno jiným směrem - na mladé řidiče, kteří hledají stylové auto. S novým Picantem jsme se svezli v okolí Barcelony.

Sázka na vzhled je patrná okamžitě. Vůz má mladistvé rysy, odvážně tvarovanou příď a neméně nápadnou záď. Nejvíce vybavené modely dokonce dostanou LED pro denní svícení, což v tomto segmentu nebývá zvykem. To, že nejmenší vozy A-segmentu nemusí být jen "plechovky" na popojíždění, dokazuje fakt, že uvnitř Picanta najdeme kvalitní materiály. Izolace vozu je na vysoké úrovni, nikde nevyčnívá holý kov. Proto i zavření dveří připomíná svým zvukem spíše vozy o dvě třídy výš.
Palubní deska je velmi přehledná a prakticky postrádá středový sloupek. Proto mají cestující ve–předu dostatek místa na nohy. Volant zaujme svým vzhledem. Je dvouramenný, v dobrých výbavách potažený kůží a zdobený lesklým plastem opakujícím tvary přední masky chladiče. Škoda jen, že se Picanto nezbavilo neduhu v podobě ovládání palubního počítače –kolíčkem přímo mezi budíky. Picanto zaujme navíc i bohatou výbavou. Mladí řidiči by už asi nepřežili bez možnosti připojení MP3 přehrávačů včetně iPodu, příjemně nás překvapila i možnost dokoupit vyhřívání volantu. To bylo ještě přednedávnem doménou vozů s milionovou cenovkou. Řidič má dobrý přehled o velikosti vozu, a tak je parkování hračkou (můžete si přikoupit i parkovací čidla). Škoda jen, že výhledu šikmo vzad brání silný zadní sloupek.
Prostor ve vozidle je samozřejmě omezený. Řidič může sedadlo snížit, vzrostlejší spolujezdec ale bude mít nad hlavou jen dva centimetry místa. Dozadu se s trochou snahy vměstnají také dva průměrně vysocí dospělí. Asi jim ale nebude vyhovovat přehnaně velký sklon zadních opěradel. Alespoň nebudou hlavou bouchat do stropu. Do kufru se vejde 200 litrů nákladu, což vypadá jako nízká hodnota, ale etalon této třídy Fiat Panda je na tom stejně.

TIP:Kia na autosalonu v Ženevě odhalí modernizované Picanto

Kia Picanto se bude nabízet se dvěma benzinovými motory. Čtyřválec 1.2 16V se pojí buď se čtyřstupňovým automatem, nebo manuálním pětikvaltem. Menší tříválec 1.0 lze mít zase jako klasický motor, anebo spojený s pohonem na LPG. Právě poslední jmenovanou verzi jsme si vybrali k prvnímu svezení.
Tříválce u nás nemají právě dobré renomé, faktem ale je, že pro malé městské auto jsou mnohdy lepší volbou než čtyřválce. Mají totiž větší chuť do otáček a nabízejí výbornou dynamiku právě do městského provozu. Díky tomu, že Picanto s tímto motorem váží jen 885 kg, je 60 kW dostatečnou hybnou silou.
Pohonná jednotka dobře pracuje ve středních otáčkách okolo hodnoty 3000. Výlet ručičky otáčkoměru výše je doprovázen charakteristickým zvukem jednotek se třemi válci, který kupodivu dodává jízdě trochu sportovní charakter.
Aby nádrž na LPG nepřekážela v kufru, inženýři zmenšili benzinovou na pouhých 10 litrů. Zbytek patří plynu. Při spotřebě 5,9 litru na 100 km to stačí. Auto si během jízdy samo podle potřeby vybírá, zda bude spalovat benzin, nebo LPG. Součástí testovaného vozu byl i systém start-stop, který fungoval spolehlivě.

I jízdně je Kia Picanto příjemným překvapením. První kilometry za volantem ukázaly, že patří na špičku ve své kategorii. Podvozek je tužší, ale přitom komfortní. Nabízí slušnou stabilitu nejen do zatáček, ale i ve vyšších rychlostech na dálnici. Při přejezdu výmolů jsme se nedočkali nárazů a tupých ran, jako v případě některých konkurentů. Vůz však plně prověří až české komunikace.
Posilovač je nastaven do městského provozu, je tedy hodně účinný. Překvapivě má řízení dlouhý převod, a tak budete muset v úzkých uličkách nebo klikatých zatáčkách ručkovat více, než byste chtěli. Pevnost ve středové poloze ale přináší jistotu. Volant by se do ní však mohl vracet o trochu rychleji. Kia Picanto přidává k povedenému vzhledu i jízdní vlastnosti o třídu vyšších aut. Konkurence by se měla začít bát. Jde o první ze tří modelů, které letos korejská automobilka v Evropě uvede. Ceny vozu na českém trhu zatím nebyly zveřejněny.

Klady a zápory
+ vzhled
+ kvalita zpracování
+ jízdní vlastnosti
- ovládání palubního počítače
- horší výhled šikmo vzad

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 05.05.2011 14:37
Menší třiválec lze mít jako klasický motor...aha. A když ten třiválec nebudu chtít jako klasický motor? Co pak?
typek, 05.05.2011 19:26
Pak si budeš muset koupit něco zcela klasického. "Klasickým" rozumím něco, co se rozumí standardem, tedy nejvíce a nejhojněji používaném, co tvoří pomyslný střed a standard. V Čechách jde pravděpodobně (podle prodejnosti) o tříválcovou fábii, což je klasika ze všech klasik nejklasičtější a korejec s USB zdířkou a trapným tříválcem na ni nemá
ivan2, 05.05.2011 21:39
Zkrátka naší haťapku! )
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů