Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová auta lze hacknout, existuje obrana?

Aktuality
Karel Směšný | 29.07.2015
foto: jeep media
Současná doba s sebou nese „chytré“ věci. Máme chytré mobily, tablety, všudy přítomné připojení k internetu a přicházejí také chytrá auta, ze kterých se stávají počítače na kolech. Čím více toho umí, tím jednodušeji je lze zneužít proti nám.

Důkazem toho je příklad ze zahraničí, kdy počítačoví odborníci „napadli“ Jeep Cherokee a mohli s ním na dálku provést prakticky cokoliv.
Koncern Fiat Chrysler (FCA) aktuálně svolává do servisů ve Spojených státech zhruba 1,4 milionu vozů. Řeší totiž velký problém v zabezpečení svých vozů proti napadení zvenčí. Dva odborníci na bezpečnost elektronických systémů totiž dokázali, že auta s moderními informačními systémy toho mají velmi společného s domácími počítači – stačí málo a mohou se stát terčem útoku hackerů.

Konkrétně to Chris Valasek a Charlie Miller dokázali u SUV Jeep Cherokee. Využili nedokonalého zabezpečení palubního systému UConnect a bez problému na dálku ve voze nejprve pustili naplno klimatizaci, audiosystém nebo stěrače. Už toto je poměrně znepokojující, jenže tím výčet možností online útoku nekončí.

U vozu bylo možné na dálku ovládat také režimy automatické převodovky a hlavně došlo také k odpojení brzd, následkem čehož vůz skončil v příkopě. Jak je to možné? Podle IT specialistů stačí znát IP adresu konkrétního vozu.

Automobilky se sice brání, že multimediální systémy ve vozech nedovolí přístup ke klíčovým ovládacím prvkům, jak se však ukázalo, zabezpečení těchto technologií není až tak dokonalé. FCA už na tento problém reagoval svolávací akcí, při níž má dojít k přeinstalování softwaru palubního systému.

Do budoucna by podobné útoky hackerů na auta mohly znamenat velký problém, jelikož připojení k internetu bude pravděpodobně dostupné téměř v každém voze. S jistou mírou nadsázky si lze představit, že v rámci pravidelné údržby auta nám v servisu například přehrají software nebo si budeme sami moci nainstalovat nějaký antivirový program podobně jako na našich počítačích. O jednoduchosti odcizit takové auto asi není třeba mluvit a až budou auta umět sama jezdit bez řidiče, bude s nimi na dálku možné prakticky cokoliv.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů