Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová auta jako "Big Brother"?

Naše téma
Petr Šikl | 27.05.2015
V dnešní době se bez řídících jednotek, palubních počítačů a spousty připojených čidel neobejde žádné nové auto. Podívejte se s námi, jaká data proudí z nových vozidel.

Ať chceme, nebo ne, současný provoz vozidel je vždy spjat se zaznamenáváním dat a někdy i osobních údajů. Z jakých zdrojů jsou, nebo mohou být shromažďována?

Osobní údaje: jakékoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže jej lze přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu.

Nová auta sbírají data automaticky

Už jsme vás před časem informovali, že do dvou let bude každé auto povinně vybaveno systémem eCall, který při vážnější nehodě sám přivolá pomoc. Některé automobilky už ale dnes nabízí nadstavbu jmenovaného systému, který umí zjistit aktuální polohu vozidla. Například u BMW, kde je sledování polohy vozidla možné prostřednictvím My BMW Remote aplikace a v ní obsažené položky Vehicle finder. Dosud bylo možné lokalizovat vůz max. do vzdálenosti 1,5 km, ale aktuálně od března tohoto roku byl tento limit odstraněn a sledování je neomezené. Podmínkou pro monitoring vozu je ale přítomnost vestavěné SIM karty a s tím souvisejících systémů eCall a Teleservices, popřípadě u vyšších modelových řad ještě ConnectedDrive Services a nastavení možností sledování v menu iDrive. Na dálku lze u některých automobilek sledovat také určité servisní informace, mezi které patří například stav oleje v motoru, hladina chladící kapaliny, nebo stav vody v nádobce pro vstřikovače. Aplikace umí také zmapovat tlaky v jednotlivých pneumatikách, nebo opotřebení brzdového obložení. Pokud není některý ze sledovaných parametrů v souladu s normou, uživatel vozidla dostane automaticky zprávu. Systémy umí dokonce poslat zprávu i přímo do servisu, ale to jen v případě, že se jedná o situaci, kdy je omezena bezpečnost provozu vozidla, popř. se jedná o blížící se termín servisní prohlídky.
Pokud ale vůz umí poskytnout svou aktuální polohu, musí jeho majitel na tuto skutečnost upozornit každého, kdo má auto v užívání. Pokud by majitel vozu zneužíval zjištění polohy vozu ke špehování zaměstnance, jde o porušení podmínek pro poskytnutí této služby ze strany automobilky. Funkci monitoringu trasy lze deaktivovat přímo z vozidla, buď prostřednictvím telefonátu do Call centra, nebo přímo přes ovládací rozhraní ve voze. Každý, kdo má přístup do vozidla, může toto sledovaní vypnout, tzn. že jej jiná osoba, která má spárované vozidlo s portálem a aplikací My BMW Remote nemůže sledovat. Aplikace ukáže jen aktuální polohu. Nezaznamenává historii, tedy nelze využít pro knihu jízd či zpětně monitorovat přesný pohyb vozidla.

Data sbírají i platební karty nebo monitorovací systémy

Sběr dat je přímo úměrný stále se rozšiřujícím technologiím, které nás provázejí na každém kroku. Většina z nás používá platební a tankovací karty, které provozovateli systému napoví naše preference volby paliva, natankované množství, částku, čas tankování a lokalitu, ve které se nacházela předmětná čerpací stanice. Prakticky všechna vozidla jsou dnes také vybavena asistenčními systémy, které posílají data o stylu jízdy do řídící jednotky, která je může lehce (v případě firemních vozidel) reportovat prostřednictvím telematických systémů přímo do podnikového informačního systému. Váš zaměstnavatel má pak k dispozici data o trase, době jízdy, zrychlení, brzdění, atd…
Zaměstnance - řidiče je ale třeba od začátku pracovního vztahu informovat, že se shromažďování těchto údajů ve firmě realizuje a váš souhlas musí být k dispozici písemně. Následně by jej měla firma uchovávat např. společně s doklady od vozidla způsobem, který zabrání zneužití těchto informací. Podle Zákona o ochraně osobních údajů ale může firma zpracovávat osobní údaje z monitoringu i bez souhlasu subjektu, pokud je to nezbytné pro ochranu jeho práv a právem chráněných zájmů. Jaký je tedy závěr? Dat z provozu vozidel bude v budoucnu určitě přibývat a budou spolu navzájem provázány s cílem zajistit řidiči bezpečnost, zaměstnanci kontrolu a vozu jeho pravidelný servis. Doufejme, že nebudou zneužívána, o což by se měl postarat Zákon o ochraně osobních údajů.


Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů