Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan X-Trail 2.0 dCi - druhý dech

Testy
Petr Šikl | 01.11.2007
dalších 46 fotek
foto: Karel Směšný
Ještě před pár lety nebylo ve třídě SUV mnoho vozů na výběr. Místo na trhu automobilky rychle zaplnily svými modely. V poslední době již přicházejí druhé generace SUVéček. Důkazem může být průkopník tohoto segmentu - Nissan X-Trail.

Fenomenální úspěch první generace X-Trailu chce automobilka Nissan zopakovat. v Evropě se jí podařilo prodat 275 tisíc kusů, a proto v karoserii nového modelu je stále zřejmý odkaz na první generaci opatřenou novými prvky v mnohem kvalitnějším provedení. Interiér doznal razantních změn (k lepšímu), to samé platí i o technice a elektronické výbavě. Pojďme se tedy na nový X-Trail podívat detailněji.

Karoserie: kabát s odkazem na předchůdce

Nissan mohl ušít druhé generaci X-Trailu zbrusu nový kabát. A neudělal to. Ví proč. Dosavadní první generace se dobře prodávala a bylo by celkem od věci nechat současné zákazníky zvykat na fungující design. Přicházející model se proto nikterak výrazně neliší. Kabát prodělal změny k lepšímu, kvalita slícování a použitých materiálů je mnohem lepší. Přídi dominuje robustní nárazník s velkými světlomety. Ty doplňují integrované mlhovky v nárazníku a pomocná světla ve střešních ližinách. Kapota s elegantním prolisem vůz rozšiřuje. Bočnímu profilu vévodí vytažené blatníky a souhra všech linií zakončená sloupcovými světly na zádi. Atraktivní vzhled dotvářejí hliníková sedmnáctipalcová kola a hliníkové provedení klik dveří a masky.

mezigenerační srovnání: 

starý model

 

nový model

 

délka (mm)

 

4455

 

4630

 

šířka (mm)

 

1765

 

1785

 

výška (mm)

 

1750

 

1680 / 1770

 

rozvor (mm)

 

2625

 

2630

 

světlá výška (mm)

 

200

 

200

 

nájezdový úhel vpředu (°)

 

29

 

29

 

nájezdový úhel vzadu (°)

 

25

 

23

 

přechodový úhel (°)

 

23

 

20

 

stoupavost (°)

 

38

 

30

 

úhel náklonu (°)

 

48

 

49

 

TIP: TEST - Nissan X-Trail 2,2 dCi Columbia

Interiér: propracovanější a kvalitnější

Hlavní změny se dotkly interiéru. Přístrojová kaplička se vrátila ze středového panelu na klasické místo za volantem, kde ho vystřídal rozměrný displej navigace. Ten vyniká dobrou čitelností a slouží i audiosystému a parkovací kameře, která přenáší obraz za vozem. Cestující mají k dispozici4 chlazená místa pro nápoje a řadu odkládacích ploch a různých schránek. Interiér z měkčených plastů je kvalitně proveden a působí honosněji. Sedadla odvádí dobrou práci, jsou komfortní a v zatáčkách dokážou dobře vést tělo. Kritizovaný velký průměr volantu doznal změn a nyní k němu nemám sebemenší připomínku.

Rozvor povyrostl oproti první generaci o 5 mm, přičemž celý vůz nabral na délce o 175 mm, čímž karoserie získala na převisech a tím pádem i na velikosti zavazadlového prostoru, který nyní pojme v základním uspořádání 479 litrů a po vyjmutí dvojitého dna a zásuvek dokonce 603 litrů. Po sklopení zadních sedadel vznikne prostor s úctyhodným objemem 1773 litrů. Pochvalu zaslouží nízká nakládací hrana. K zlepšení došlo i v oblasti izolace. Do kabiny proniká daleko méně hluku od motoru i kol.

(+) použití měkčených plastů
(+) dostatek úložných prostor
(+) dvojité dno zavazadelníku, objem a praktické zásuvky
(+) bohatá základní výbava
(-) nemožnost podélného posuvu zadních sedadel a nastavení sklonu opěradel
(-) méně prostoru pro nastupování
(-) hluk od kol

Motor: nový a lepší

Pod kapotou X-Traila se mohou objevit celkem čtyři motory. Dva benzínové (2,0 s výkonem 104 kW a 2,5 s Výkonem 124 kW) a dva vznětové dvoulitry. První nabízí výkon 110 kW a druhý testovaný 127 kW. Ten je zcela nový. Piezoelektrické vstřikovače a přeplňované turbodmychadlo s variabilní tryskou se starají o dostupnost maximálního výkonu již ve dvou tisících otáčkách. Rovných 90% točivého momentu je k dispozi od pouhých 1750 ot./min. Díky tomu motor netrpí výkonovou špičkou a výkon je dostupný téměř v celé škále otáček. Jízda s ním je o poznání příjemnější (na výkon již nemusíte čekat a ani po dosažení dodávky výkonu rychle řadit). Stádo 173 koní dostatečně koresponduje s hmotností a velikostí vozu a zaručuje slušnou dynamiku na silnici i dovednosti v terénu. Podle Nissanu mají vyvažovací hřídele u motoru od sesterského Renaultu snižovat vibrace. Bohužel zlepšení je pouze nepatrné a agregát nedosahuje kvalit konkurence. Při stání se nepříjemně chvěl a vibrace pronikaly do řádící páky. Podařila se však snížit hlučnost a zachovat stejnou spotřebu o které se více dočtete v testu spotřeby.

(+) lepší průběh výkonu a točivého momentu
(-) vibrace pronikající do řadící páky a interiéru (volnoběh)

Jízdní vlastnosti: jde to i lépe

Díky novému kabátu s prvky off-roadu by řidič s X-Trailem vyrazil nejraději do terénu. Kabát však v tomto případě mystifikuje. X-Trail není čistým off-roadem. Světlá výška zůstala stejná jako u předchozího modelu (200 mm), nájezdové úhly se však o pár stupňů zmenšily, stejně jako přechodový úhel. To samé platí o stoupavosti 30°, kdežto u minulé generace to bylo mnohem lepší 38°. Takže s X-Trailem nelze těžký terén doporučit. X-Trail však překvapil při uzamčení obou náprav v režimu 4x4 prostupností středně těžkým terénem. Pro těžší terén budou prvním limitujícím faktorem použité pneumatiky a poté absence redukce.

V serpentinách či rychle projížděných zatáčkách se X-Trail necítí nikterak dobře. Může za to vyšší stavba karoserie a zejména hmotnost. Při přechodu z jedné zatáčky do druhé se nejvíce projevuje přenos hmotnosti z jedné strany na druhou divným podélným zhoupnutím připomínající nadzvednutí vnějšího kola. Je to však jen pocit, X-Trail sedí na suché vozovce velmi dlouho. Na mokré je trakce horší zejména při pohonu jen přední nápravy (díky bohu za systém ESP). V režimu ALL MODE 4x4 je jízda mnohem stabilnější. I přesto se však na limity podvozku dostaneme velmi brzo.

Bude to k nevíře, ale X-Trail boduje překvapivě na dálnici. Na té sedí pevně, je stabilní a nezná náchylnost na boční vítr. Brzdy odpovídají výkonu motoru, dobře se dávkují a s méně výraznějším nástupem než u první generace. Řízení není příliš komunikativní což ve spojení s výraznou nedotáčivostí vyžaduje cit v nájezdech do zatáčky.

(+) systém pro kontrolovatelné sjíždění svahů a rozjezdy do kopce
(-) méně komunikativní řízení

Závěr: takový malý FreeLander

X-Trail lze doporučit všem zájemcům o SUV. Oproti první generaci se zlepšil po stránce techniky a kvality provedení. Interiér je nyní na vyšší úrovni a karoserie oblékla moderní kabát při zachování odkazu na první generaci. X-Trail není stavěn do těžkého terénu, ani si na off-road nehraje. Mezi SUVéčky nedokáže tolik jako Subaru Forester, není na silnici tak dobrý jako CR-Véčko od Hondy a přesto bude pro některé velmi zajímavou volbou v pestré nabídce. Pro méně majetné zájemce o Land Rover FreeLander může být X-Trail dobrou alternativou.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4630
Šířka (mm)
1785
Výška (mm)
1680/1770
Rozvor (mm)
2630
Rozchod kol vpředu (mm)
1530
Rozchod kol vzadu (mm)
1535
Světlá výška (mm)
200
Maximální hmotnost (kg)
2170
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,8
Objem zavazadlového prostoru (l)
479-603/1773
Motor
Typ
Turbodiesel
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1995
Vrtání x zdvih (mm)
84x90
Kompresní poměr
15,6
Max. výkon kW (k)/ot./min.
127 (173) / 3750
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
360 / 2000
Spotřeba
Město
9,3
Mimo město
6,3
Kombinovaná
7,4
CO2 (g/km)
198
Palivová soustava
Palivo
MN
Objem nádrže (l)
65
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,0
Max. rychlost (km/h)
200
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Volitelný (4WD vypínatelný)
Řízení
Typ
Hřebenové s elektronickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislé, vzpěra McPherson
Vzadu
Nezávislé, víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové odvětrávané
Vzadu
Kotoučové odvětrávané
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
17x6,5J
Ráfky
215/60 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
755.000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
780.672
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1.009.000
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 01.11.2007 17:11
Pro redakci - "... bylo by celkem od veci nechat zakazniky zvykat na zazity design." ... asi bylo mysleno spis na novy design. Na neco zaziteho si preci nemusim zvykat, ze?. Dale nejsou "lyziny", nebot to neni od slova lyze, ale jedna se o liziny odvozene od slova liha (= drevene prkno, ktere puvodne slouzilo ve dvojici na podkladani a premistovani drevenych sudu nebo jinych tezkych predmetu).

K Nissanu X-Trail - prilis me neoslovuje jeho krabicovity tvar (Land Rover Defender ma alespon historii a styl). Take moje zkusenosti s poslednimi osobnimi nissany (take s letosnimi) nejsou nic moc - od pocatku spoluprace s Renaultem mi subjektivne pripada, ze nissan dba mnohem vice na kvantitu a vyrobni naklady a mnohem mene na hodnotnost a kvalitu, ktera zacina byt po renaultu tak nejak hodne kolisava. Pro hovori relativne prizniva cena ve srovnani s konkurenci (ale tu ma ten zatracovany renault prece taky - brrr).
Marcus, 01.11.2007 23:16
Tak toto auto se mi zdá velice ošklivé.......
anonym, 01.11.2007 23:23
Pane autore, tyto dvě věci si pletete. Plný výkon nemůže být k dispozici při celém rozsahu otáček, to by musel točák lineárně klesat.

Konstantní je točivý moment. Výkon je úměrný součinu točivého momentu a otáček, takže s otáčkami roste.
Petr - TipCars.com, 01.11.2007 23:30
Nikde v testu nevidím, že bych psal o dostupnosti plného výkonu ..
Petr - TipCars.com, 01.11.2007 23:34
Díky za věcné připomínky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů