Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Sunny - ojetina za dva platy

Poradna
Tomáš Dusil | 10.04.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych koupit vůz pro manželku a naskytl se mi Nissan Sunny 1,4 16V z roku 1991. Původně jsem rozmýšlel o Felicii, tak bych chtěl poradit, jestli je to lepší volba než škodovka. Případně jaký jiný vůz do cca 40000 Kč na krátké trasy.


Děkuji!


S pozdravem

MM


Odpověď

Důležitým rokem pro kompaktní sunny byl právě ten Vámi zmiňovaný. V něm totiž došlo k nahrazení původně hranaté generace, sahající do poloviny osmdesátých let, zcela novou a výrazně zaoblenou. Předpokládám, že jste si pro porovnání vybral právě tuto. Ač se na našich silnicích vyskytuje ve srovnání s tou hranatou častěji, o nějakém výrazném rozšíření mluvit nelze. Sunny si tak koupí pouze ten, kterého vůz něčím zaujme. A nutno podotknout, že i má čím... Třeba podvozek vozu je ve srovnání s felicií nesrovnatelně modernější, neboť k zavěšení zadních kol konstruktéři nepoužili obligátní nápravu se zkrutnou příčkou, ale rovnou víceprvkovou. Se dvěma paralelními příčnými rameny, doplněnými o jedno podélné se jedná o nejjednodušší interpretaci multilinku, v zásadě stejnou jako u již mnohokrát glorifikované Primery P10. Na rozdíl od ní ale k zavěšení předních kol neslouží lichoběžník, ale obyčejný pseudo McPherson.

Z toho je jasné, že jízdní vlastnosti sunnyho sice nejsou dokonalé, ale přesto výrazně lepší, než u českého bestselleru. Podmínkou je ovšem dobrý stav jednotlivých komponentů podvozku z nichž ponejvíce trpí vinuté pružiny zadní nápravy. Ty jsou u většiny ojetin unavené a průvodním jevem je výrazně pokleslá záď. U ostatních součástí je odolnost proti opotřebení veskrze dobrá a navíc podvozek potěší solidní rozebíratelností, jakož i dostupností ramen a silentbloků přední nápravy v druhovýrobě.

Od samého začátku bylo možno volit z dvojice základních zážehových motorů, jíž doplňoval nepříliš moderní atmosferický diesel. Tomu se rozhodně vyhněte, neboť kromě vysoké hlučnosti, značné nekultivovanosti a velmi omezené dynamiky, vyžaduje vaši pravidelnou pozornost také životně důležitý rozvodový řemen. Měnit by se měl po 90 000 km, což ale mnohdy nevydrží a praskne. Potkaný motor obvykle znamená pro takto starou ojetiny konečnou, neboť vzhledem ke zbytkové ceně vozu se jeho oprava prostě nevyplatí. Naopak častý hrob komůrkových dieselů, praskající hlava válců, se mu za normálních okolností vcelku vyhýbá.

Jasně lepší volbou jsou zážehové motory a to klidně ten Vámi vyhlédnutý, pocházející spolu s větší 1,6 z konstrukční řady GA. Agregát jako takový je velice robustní, když rozvody pohání dvojice řetězů. Ty obvykle vyžadují výměnu až při astronomickém proběhu, který vůz může vzhledem k věku klidně mít. Pozor tedy na chrastění z levé části agregátu, neklamný to důkaz blížícího se povinného servisního úkonu. Když už to přijde, tak za kompletní rozvody zaplatíte asi 11 500 korun, avšak bez práce. Pochválit je třeba absenci hydraulických zdvihátek, což sice znamená starost navíc, ale to je pořád lepší, než drahá výměna „hydroštelů“. Ta bývá totiž nezbytná na mnoha starších motorech nejen japonské provenience a slova, že „za to může zanedbaná údržba“ věru nikoho nespasí.

Do roku 1992 se o přípravu směsi staral výhradně elektronicky řízený karburátor. Ten už jako nový dokázal mnoho vlastníků potrápit špatným směšovacím poměrem, což se projevovalo škubáním při přidání plynu. Výrobce to řešil v rámci záruky výměnou kompletního karburátoru, u vozů po záruce dodatečným seřizováním. Dnes po letech se k tomu navíc přidává opotřebený snímač polohy škrtící klapky (potenciometr), projevující se obdobně. Koupě nového karburátoru nepřichází vzhledem k ceně v úvahu a zmíněné seřízení řešením sice je, ale jen těžko dnes u nás najdete někoho, kdo to bude umět.

Naštěstí existuje jistá možnost a to koupě sunnyho, u něhož je tento karburátor nahrazen vstřikováním a to rovnou vícebodovým. Zaváděno bylo v roce 1992, avšak pouze pro některé trhy. Ty ostatní si musely počkat v případě 1,6 do roku 1993, u menšího motoru ještě o rok déle. Při koupi je tak důležité, aby měl motor označení GA14DE, případně GA16DE, kde právě ono E značí vstřikování. Vyhlédnutý ročník 1991 tak bude mít zcela jistě rizikový karburátor.

Jinak je Sunny N14 typickým „Japoncem“ s dražšími, avšak kvalitními originálními díly, které vydrží. U takto starého vozu už nebývá výjimkou koroze a to hlavně na lemech zadních blatníků a podvozkových dílech. Při zkušební jízdě také pozor na tupé rány při přeřazení a následném povolení spojky, které mají obvykle na svědomí vadné silentbloky motoru. Ty jsou některé netypicky kapalinové a jako originální díl tudíž patřičně drahé.

Nissan Sunny poslední generace (N14) je oproti felicii lepší snad úplně ve všem vyjma ceny originálních náhradních dílů. Je to dobrá volba za předpokladu, že se vyhnete dieselu a zážehovým motorům s karburátorem.

Co se týče Vašeho druhé dotazu, jaký jiný vůz za 40 000 korun, tak na to je odpověď velice nesnadná, neboť vozy za tuto částku bývají v dobrém stavu a bez následných investic pouze ojediněle, a tak spíše záleží na konkrétním kusu toho kterého exempláře. Obecně je asi lepší se vyhnout vznětovým agregátům, u nichž je riziko fatální závady příliš velké, snad vyjma motorů 1,8 a 1,9 D od PSA (Peugeot-Citroën). Ani velký luxusní vůz bych nedoporučoval a to vzhledem k řadě specifických a v druhovýrobě nesehnatelných dílů, které jsou jako originál často dražší, než samotná ojetina.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 12.04.2008 14:00
Proč ne? Pravý McPherson je výmyslem automobilky Ford a to už někdy počátkem šedesátých let. U něj je přední kolo dole vedeno jednoduchým spodním příčným ramenem které doplňuje takzvaná suvná vzpěra, jež je tady přiveněna svorníky k tyči stabilizátoru. Horní uložení je tvořeno klasickou vzpěrou, do níž je integrován tlumič pérování. Toto řešení je výrobně levné, avšak kinematicky nepříliš výhodné. Dnes téměř všichni výrobci používají taktéž vzpěru, avšak ke spodnímu vedení kola slouží trojúhelníkové rameno, či rameno tvaru L. Stabilizátor je pouhým doplňkem, nemajícím funkci vedení kola. Proto pseudo (modifikovaný) McPherson. Tomáš Dusil.
anonym, 12.04.2008 21:38
Zdravim. Ohledne toho snizovani nakladu na novych autech je to pravda. A to plati i pro Nissana . Nova Tiida uz nema viceprvkovou zadni napravu !! Takze jizdni vlastnosti sly do kytek. Nedavno jsem cetl clanek na Tipcars, ze i Honda ve sem novem Civicu odstoupila od teto koplikovanejsi (a tim i drazsi) napravy !! Duvodem byly vetsi naklady na interier a i exterier .A aby zustaly auta konkurence schopne (cenove !)tak za obet padla viceprvkova naprava . Pritom to byly prave JAponci z 90 let, kdo tyto napravy daval do vsech modelu (Sunny, Primera, Maxima ..) Taky samozdrejme Honda , Toyota a nebo Mazda.
Jeste si neodpustim poznamku, ze Nissan pote co byl koupen Renaultem, tak ty auta maji nizsi technickou kvalitu, na ukor designu.Snizila se i spolehlivost , kdy treba ALmery a primery v 90 letech byly v testech spolehlivosti (poctu zavad ,podle TUV) hodne dobre hodnoceny ..
Jinak ja mam Sunny 1.4 , r.v. (konec) 93 , najeto 290 tkm a jezdi bez zavad. S vyse zminovanou Felicii se to neda srovnat. Treba kolega ma na Felici najeto 250 tkm a kastle je rezava jako stara popelnice :) Taky ma obcas "drobne" zavady jako odvarena spojka , nefukcni ridici jednotka atd ..
Zatim jsem na nem najel asi 20tkm a bez zavad. Akorat uz zacinaji reznou prahy - to je ostatne nejchoulostivejsi misto N14 a Almer N15.

Nissan Forever
anonym, 12.04.2008 22:11
Motor o obsahu 4 litry - opravdu ideální auto pro ženu.Jen jde o to,pro jakou.Pro moji tedy rozhodně ne.
anonym, 13.04.2008 17:34
Naprosta pravda. Japonci z devadesatych byli opravdu skveli. Ja mam Sunnyho 1,4LX, rv.1992, najeto 190000km. Je to sice totalne "social edition", ale zase naprosta spolehlivost, neznam navstevy servisu. Tlumice jsem si menil sam, ostatni(olej, brzdy) si taky delam sam a poruchy za 16let nemel!
anonym, 13.04.2008 23:27
nevím proč nedoporučujete nafťáček, já ho jezdil 9 let a supr, nízká spotřeba, bezporuchovost, ani kapka oleje navíc, dynamika by mohla být lepší, ale na 3ku taky 110 udělá
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů