Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Qashqai - zkušenosti po 30 tis. km a roce provozu

Recenze uživatelů
Martin () - Olomouc | 24.09.2009
foto: Petr Šikl
Věřím, že tuto zkušenost má pouze má osoba, vždyť na tisíc vozidel připadá jeden „zmetek“ a proč by to nemohl být zrovna ten můj...
Značka:Nissan
Model:Qashqai
Typ: 
Bližší označení:1.6 BA/LPG
Karoserie:crossover
Obsah motoru:1600
Palivo:LPG
Rok výroby:07/2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:29000
Koupen jako:Nové
Jak dlouho vůz využívám:přesně jeden rok
Průměrná spotřeba:6-7 l/100 km
Předchozí vozidlo:VW Passat, Fiat Marea, Opel Astra


Nissan Qashqai 1.6 BA/LPG roční provoz a zkušenosti

Tak jako každá rodinka se dvěmi dětmi (jedním náctiletým a jedním novorozencem) jsme s manželkou vybírali nejvhodnější rodinné vozidlo. Tak aby tam bylo místo pro všechny a pro všechno, občas zajedeme na hory lyžovat, občas k moři na dovolenou, občas za rodinou přes celou republiku (440 km) a pohodlí byla jasná volba. Tak jsme začali objíždět různé autosalony, přes Hyundai (Tuscon), Kia (Sportage), Škoda (Octavia scout), ale tu jsme ihned jako volbu zavrhli kvůli špatné zkušenosti s koncernovými vozy VW – sám jsem měl Passata a přes určité mechanické problémy podvozku až po snadné vykradení vozu jsme skončili v Nissanu. Jak se říká „Japonec až na konec“, tak já tomu nevěřil, protože žena jezdila v Toyotě Corola z roku 1990 a ta šlapala jak hodinky - do té se nic kromě benzinu nelilo. V Kia salonu se nám prodejce po několika otázkách přes výbavu až po barvu plně věnoval až do chvíle než se zeptal kdy ji chceme, my že za dva měsíce, tak on nás pomalu vyhodil dveřmi a už se s námi nebavil. Evidentně profesionální přístup. Nicméně jsme jeli do Nissanu a tam nás přesvědčil nejen profesionální přístup, ale také ochota prodejce srovnávat přes internet námi vybrané značky a modely. Nejvíc nás přesvědčila bezpečnost vozidla v EuroNCAP testech. Dosáhlo 37 ze 40 bodů, čili 5 hvězdiček pro řidiče a 4 hvězdičky pro dítě do 3 let. Máme novorozence – bezpečnost je jasná volba a bylo rozhodnuto.

Tak jsme asi po dvou týdnech listování v různých katalozích aut sepsali objednávku v Nissanu, dva měsíce čekali, dostali barvu a koberečky gratis a konečně se od 9.7.2008 mohli vozit v našem novém „QQ“ jak se tomu lidově říká.


První dojmy z nového voňavého autíčka jsou k nezapomnění. Objektivně, oproti autům co jsme měli předtím, posilovač brzd a jeho síla je opravdu vynikající, auto zastaví přesně tam, kde si přejete, posilovač řízení je elektronický v závislosti na rychlosti tuhne, což vede ke stabilní jízdě, na velkých a vysokých pneu necítíte žádný kamínek a pohodlí v zadu je dostatečné i pro dospělou osobu i nad hlavou – žádný Škoda Octavia efekt. Kufr dosti veliký, pro kočárek a nějaké to zavazadlo. Po ujetí asi 2000 km jsme se na konci prázdnin vydali s přáteli na cestu do Itálie k moři jen asi nějakých 750 km tam a 750 km zpět. Cestou tam, jsem naměřil průměrnou spotřebu dle palubního počítače 7,2 l/100 km, což bylo asi více, než jsem čekal, ale dával jsem to za vinu kolonám ve kterých jsme několikrát v Itálii stáli a v tom vedru také neustále běžela klimatizace. Cestou nazpět se poměrně rychle vyjedou italské Alpy až do Villachu a pak už se pomaličku sjíždí přes Graz až do Vídně, takže spotřeba pěkně klesá a výsledkem je 5,8 l/100 km, což je nádhera. Čili se spotřebou jsem maximálně spokojen a jízdními vlastnosti taktéž.

Avšak poté to začalo.

V září 2008 měl QQ najeto prvních 7000 km – lupe značně hlasitě při otáčení volantu na obě strany, je to slyšitelné jak ve voze tak i při otevřeném okénku – provedena výměna gumových podložek na obou stranách horního uložení předních tlumičů (jsem jen uživatel – prostě těch gumových nesmyslů co jsou, když otevřete kapotu tam, kde končí nahoře tlumič) – v rámci záruky a vše přestalo.

Poté došlo v prosinci 2008 k namontování LPG, které jsem si nechal demontovat ze svého VW Passat, kvůli prodeji, a to už měl QQ najeto 12000 km, spotřeba se pohybovala a stále pohybuje až na nějaké maličkosti na hodnotě 6–7 l/100km v závislosti kdo s tím jede, patrně mi muži když umíme, máme lehčí nohu než naše ženy.

Zimu jsme bez sebemenších problémů přečkali, i když sem tam něco zavrzalo nebo zalupalo, dále pravidelně při otáčkách a jízdě 40-50 km/h hučelo kolo, ale to jsem dával za vinu zimním pneu.

Na jaře v dubnu jsme již měli 24000 km a po neutuchajících lupání a vrzání již náš QQ musel do servisu znovu, tentokrát toho bylo povíce: 1) hučelo kolo –prý tam dřel kryt brzdového kotouče o destičku - opraveno 2) lupalo během naklánění vozidla na stranu a nerovnostech v 5-tých dveřích – uvolněný zámek a šrouby, museli jej posunout aby tam nebyla taková vůle, 3) ze zadu byly slyšet tupé rány na malých i velkých nerovnostech –provedena výměna zadních tlumičů, což jak Nissan sám přiznává je konstrukční vada a u většiny modelů do letošního roku se deformace spodního silentbloku zadního tlumiče beztak projeví (jen mě mrzí, že na takovou konstrukční vadu neprovedou „svolávačku“ a následné výměny všem. 4) čidlo oleje ukazuje nízkou hladinu – asi špatné čidlo a tak ho opravili 5) výměna posledního tlumiče výfuku - asi uvolněná nějaká přepážka - při akceleraci to v něm drnčelo. Po výměně vše OK

Jen, co jsem vyjel, bylo vše na chvíli v pohodě a v květnu v 27000 km se mi rozsvítila oranžová kontrolka motoru na přístrojové desce, v servisu zjistili, že chybu nahlásila lambda sonda a že jestli se to projeví ještě jednou, budou ji nuceni vyměnit, chybu jen vymazali a začala mi stoupat spotřeba, to už palubní počítač pravidelně ukazoval 9 – 10 l/100 km, ženě jsem marně vysvětloval jak má jezdit s lehkou nohou, ale ani mě to nešlo.

V červenci se rok s rokem sešel, auto muselo na roční prohlídku, my na dovolenou a QQ měl opět pár much. 1) poslední dobou spotřeba stoupla na citelných 9-10 l/100km – říkal jsem si, že to bude lambda sondou, jak jsem psal výše, ale lambda to nebyla. Jen přehráli software v řídící jednotce a je to opět na oněch 6-7 l/100km, což už se dá snést. 2) Vrzala sedačka řidiče při pohybu do strany - museli rozdělat sedačku a dotáhnout všechny šrouby – na druhou stranu v QQ jezdí z 80% pouze moje žena s dětmi a jejich příjemných necelých 50 kg živé váhy dokázalo do roka a do dne zcela rozvrzat celé sedadlo - no, to se mi zdá poněkud přehnané, nicméně za 3)opět lupalo při otáčení volantem na obě strany a při jízdě na nerovnostech – provedena výměna ložisek horního uchycení předních tlumičů, 4)vrzalo u A sloupku – zase někde povolené šrouby, které v servise dotáhli, 5) opět, respektive pořád hučí kolo – to je prý pneumatikou, čemuž nevěřím, protože v dubnu jsem měl ještě zimní pneu a dělalo to také, pokud to je ložisko, určitě se to projeví později.

Tak to je má zkušenost s QQ po roce a 29000 km, myslím si že čtyřikrát za rok v servisu s takovým množstvím závad je na zamyšlenou pro výrobce. Já ani má žena nejsme off-road jezdci, jezdíme po asfaltových cestách a po větším moravském městě, celkem pěkně spraveném a způsob jízdy rozhodně není brzda/plyn.

Shrnuto:
Auto se nám líbí – designově předčí mnoho jiných, plně vyhovuje našim potřebám, má vynikající bezpečnostní prvky, motoricky a výkonově dostačující, bohatá základní výbava, v době koupi cenově srovnatelné či výhodnější než Škoda Octavia, kterou bych si nikdy nekoupil.
Na druhou stranu tolik závad během jednoho roku, čtyřikrát v servisu a až paranoidní naslouchání různých zvuků v autě během jízdy, co kde zase začne lupat/skřípat/vrzat , mě značně zklamalo v dílenském zpracování – neustále se někde povolují nějaké šrouby, šroubky a šroubečky. Věřím, že tuto zkušenost má pouze má osoba, vždyť na tisíc vozidel připadá jeden „zmetek“ a proč by to nemohl být zrovna ten můj.

Vlastníte vůz značky Nissan? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.

Závěrem chci jen říci, že na Nissan jako značku jsem nezanevřel a v dubnu letošního roku jsme si koupili do naší rodinky dalšího, tentokrát Micru. Ona spolehlivost a kvalita japonských vozidel je věhlasně známá, a že u našeho QQ to není zrovna podle našich představ jsme se smířili, hřeje mě na srdci, že lidé se za takovým autem jako je QQ rádi otočí, kolikrát přistihnu i sám sebe.



KladyZápory
nadčasový design vozidla dílenské zpracování
spotřeba horší výhled přes C a D sloupek
bohatá výbava v základu dražší náhradní díly
tichost a kultivovanost motoru  
vysoká světlá výška vozu  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.46
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 24x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
typek, 25.09.2009 23:47
Mikeš, jak si na tom s postavou, kápni božskou Já teda vzadu moc nejezdím (kromě taxíků a nebo když dělám garde dítěti vzadu) ale ani O2 není ve své třídě "ethalon". Spíše je to takový šedý průměr a nejvíce mi posed v O2 na "zadních křeslech" (citace ze SM) navozuje pocit z dětství, kdy jsem chodil tlačit na nočník. Sedeš si, kolem sebe máš sice místa "relativně" dost (skoro jako ve favoritu), ale tvar sedaček tě nutí mít kolena skrčené a tělo v náklonu dopředu. Kdo chce srát to bere asi jako výhodu, ale mě to jaksi nerajcuje a navíc po pár kilometrech je to i nepohodlné (obzvláště pokud si nemůžeš odskočit)
mastercar, 26.09.2009 21:46
Já tady nepotřebuji házet odborné výrazy jako "nepříliž komfortní natavení pdvozku" a podobné výrazy, Kdo s Oktáviemi jezdí a pak třeba sedne do jiných současných vozů (schválně je nebudu jmenovat), tak prostě ví o co jde. Tady je diskusní fórum a každý se tady nějakým způsobem vyjadřuje, někdo rádoby odborně, někdo jak mu zobák narost a někdo skutečně odobrně. Já třeba píšu jak mi zobák narost, protože tady si to prostě můžu dovolit a sem to patří. Ahoj))
xf, 27.09.2009 23:40
Fakta hovoří jasně. Nechápu tvou potřebu to lejno ještě více rozšťourávat. A cituj mě prosím přesně. V případě O1 nelze mluvit o podpůměru, ale přímo o nejmenších rozměrech v třídě nižší střední. Podprůměr se vztahuje až na O2 (s o 5 cm delším, taktéž podprůměrným rozvorem).
rojack, 29.09.2009 18:10
Urputnost? Už tolik nepijte.
Napsal jsem jediné: s O2 jsem spokojen, žádné závady, jezdí jak má - a že ji holku 4x4 nešetřím. Pán má japonského zmetka (ne, že bych japonce neměl rád, jezdil jsem Toyotou a paráda) a místo , aby ho prodal, plive na Škodu. Nepochopitelné.
mibfox_novy, 22.01.2010 19:12
Hmm, pripominate mi kamarada co mel 9 ALF Romeo a koupi si 10. i kdyz mu zadna nevydrzi dele nez 1 rok v provozuschopnem stavu.
Sice se za nim taky obcas nekdo otoci, ale meni kazdy rok motor nebo auto. Vy to mate podobne, ale aspon Vam to jezdi. Kazdopadne radeji budu jezdit skoda wagnem cely rok bez poruch, nez napul francouzem a japoncem a byt bez auta 4x do roka. Co budete delat az Vam skonci zaruka?

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů