Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Qashqai 2010 je především tišší

Nové modely
Martin Šidlák | 03.05.2010
foto: km77.com
Nissan představil v České republice modernizovanou verzi svého bestselleru se skoro nevyslovitelným názvem Qashqai (kaškaj). Základním heslem vývojářů bylo „neměnit, co je úspěšné“, proto zvenku nejsou změny téměř poznat.

Po poměrně vlažném přijetí Almery a Primery se v roce 2007 Nissan rozhodl udělat hodně odvážný krok a představil poněkud nafouklý hatchback jménem Qashqai. Úspěch byl obrovský a nečekaný, od té doby se ho prodalo už přes půl milionu kusů. Pro výrobce byl ale nejzásadnější fakt, že pro 80 procent kupců to byl jejich první Nissan v životě. Automobilka tak ukázala masám, co to je crossover a postupem času se na modely napříč několika kategoriemi vozů specializovala. K Muranu a Qashqai letos přibude ještě nejmenší Juke.
Qashaqai modelového roku 2010 má nejvíc inovací uvnitř, ale drobné změny lze nalézt i zvenku. Přední maska sice vypadá velmi podobně jako dosud, ale kapota, čelní nárazník, mřížka chladiče i světlomety jsou přepracovány. Zadní světla dostala LED diody, nový je i zadní střešní spoiler. Všechny výše uvedené změny přispěly k mírnému zlepšení aerodynamiky a tím i ke snížení spotřeby.
K drobným změnám došlo i uvnitř, design přístrojů je přehlednější a čitelnější. Nový je palubní počítač, na jehož bílé LCD obrazovce se zobrazuje průměrná spotřeba paliva, počet ujetých kilometrů, čas jízdy a nastavení tempomatu a nově také omezovače rychlosti. Nissan celkově auto spíš ladil než nějak od základu měnil, což se týká i podvozku. Alianční platforma C zůstala, prošla ale řadou technických vylepšení. Zadní víceprvková náprava byla odlehčena, přední i zadní tlumiče byly vyladěny s cílem lepšího vedení karoserie, zvýšení jízdního komfortu a stability.
Beze změny zůstaly motory: k dispozici jsou modely s 1,6litrovým nebo 2,0litrovým zážehovým motorem o výkonu 115 a 140 k, resp. modely se vznětovým motorem 1.5 nebo 2.0 dCi s výkonem 106 a 150 k. Během krátké testovací jízdy nebylo možné naplno posoudit rozsah změn, ale nejmarkantnější je snížení hladiny vnitřního hluku, k čemuž přispělo nejen jiné nastavení tlumičů, ale přidání nového vícevrstvého izolačního materiálu kolem přepážky motoru, akustické čelní sklo a přepracovaná těsnění dveří a oken, zejména okolo A-sloupků.
Nový Qashqai je už v prodeji, nejlevněji ho lze pořídit za 464 900 Kč s benzinovým motorem 1.6, aktuální ceník ale obsahuje akční slevu 40 000 Kč.


Nissan Juke
Novinářům se představil i Juke, který přijde na trhu na podzim letošního roku. Už od pohledu jde o dost divočejší sourozence Qashqaie. „Bere si to nejlepší od SUV a sportovních vozů,“ uvedl Pierre Loing, viceprezident pro produktové plánování Nissan Europe. „Chce být prostorný a přesto kompaktní, robustní a přitom dynamický, praktický a přitom zábavný.“ Chvílemi to vypadá, že se designéři trochu vymkli kontrole – kliky zadních dveří jsou skryty v rámu, středová konzole připomíná palivovou nádrž motocyklu a dveřní loketní opěrky pro změnu potápěčské ploutve…

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů