Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Pulsar 1.5 dCi - stačí na nejlepší?

Testy
Petr Šikl | 15.12.2014
dalších 25 fotek
foto: autor
Nedávno testovaný benzínový motor není u Nissanu Pulsar jedinou možností. V nabídce nalezneme také vznětovou patnáctistovku dCi původem od Renaultu, která se chlubí extrémně nízkou spotřebou paliva 3,8 l/100 km. A nás zajímalo, jaká je realita?

Kdysi populární almeru vystřídala tiida, která se v Česku nesetkala s velkým zájmem zákazníků a mezeru v modelové paletě se Nissan snažil vyplnit modelem qashqai, který patří spíše do kategorie SUV. Absenci svého zástupce mezi kompaktními hatchbacky má napravit model pulsar, který vypadá na rozdíl od tiidy k světu a nabízí nevídaně prostornou kabinu.

Karoserie: obří rozvor náprav
Stejně jako Nissan Qashqai stojí také pulsar na nové platformě vyvinuté ve spolupráci s automobilkou Renault, která nese označení CMF a využívá ji dokonce nový X-Trail. Rozvor náprav dosahuje 2 700 mm, což je hodnota obvyklá spíše pro vozy střední třídy (jen pro srovnání, Volkswagen Golf nabídne 2 637 mm). Mladistvý vzhled karoserii pulsaru nelze upřít, přesto působí vedle svých stájových modelů velmi konzervativně.

Interiér: podélného prostoru jako v superbu
Všechny soupeře v nižší střední třídě pulsar překonává podélným prostorem pro cestující v kabině. Špatné to není ani s prostorem nad hlavou na zadních sedadlech, když se za téměř dvoumetrového řidiče pohodlně posadí cestující s výškou 185 cm. Jediným omezením je malá šířka v loktech na předních sedadlech, vzadu je to o něco lepší. Přední sedadla jsou celkově měkčí, tělo se do nich trochu boří, ale dobře ho drží v zatáčkách. Tvrdší zadní sedadla převezou tři dospělé, přičemž prostřední sedadlo je ještě tužší. Cestování na místě hanby není vyloženě za trest jako u některých konkurentů.

Zavazadelník poskytuje využitelný objem 385 litrů v základní konfiguraci, což není špatné. Nepotěší vyšší nákladová hrana a absence menších odkládacích prostorů či jiných vychytávek zamezujících pohybu převážených předmětů. Opěradla zadních sedadel lze v případě potřeby sklápět v poměru 60:40. Ložná plocha není úplně rovná a je nutné počítat se schodem mezi opěradly a zavazadelníkem. Neobvyklé množství podélného místa má ještě jednu výhodu. Pokud sklopíte zadní opěradlo, z toho předního vyndáte opěrku hlavy, sedadlo posunete vpřed a přední opěradlo opět sklopíte maximálně vzad, vznikne téměř rovná plocha pro odvoz dlouhých předmětů.

V kabině se nesetkáte s žádnými pazvuky, ovšem celkové odhlučnění je pouze průměrné. Z vozu je dobrý výhled a při parkování vše ulehčuje soustava kamer kolem celého auta.

+ prostorná kabina (zejména v podélném směru)
+ pohodlná sedadla
+ převeze dlouhé předměty
+ parkovací kamera
+ poměr ceny a výbavy
- odhlučnění (aerodynamický hluk)
- průměrná prostornost vpředu na šířku

Motor: pro cestovatele spořílky
Pulsar může pohánět dvojice motorů od Renaultu. Příznivci benzínu zajisté sáhnou po nedávno recenzované přeplňované dvanáctistovce o výkonu 85 kW, kterou lze kombinovat i s automatickou převodovkou. Druhou volbou je pak dnes testovaná vznětová patnáctistovka dCi, která se chlubí extrémně nízkou tovární spotřebou paliva 3,6 l/100 km. Patnáctistovka dCi klape po studeném startu více, než je zdrávo. K zlepšení dochází po zahřátí a při jízdě je hluk od motoru přehlušen tím aerodynamickým. Nárůst síly je plynulý a řada řidičů by díky tomu rozhodně nehádala udávaný výkon 81 kW. Šestý rychlostní stupeň je dlouhý a při devadesátce patnáctistovka točí jen 1 500 otáček a odebírá necelých 3,4 l/100 km. Při dálniční rychlosti se ručička otáčkoměru vyšplhá na 2 250 otáček a palubní počítač vykazuje spotřebu 4,7 l/100km, což je skvělé. Nepotěšil nás Stop/Start systém, který vypíná motor kvůli úspoře paliva. Děje se tak i při studeném motoru a často nečekaně.

+ úsporný diesel
- hlučnější chod motoru po startu
- zatím jen dvě motorizace

Jízdní vlastnosti: pohoda v první řadě
Podvozek s jednoduchou zadní nápravou překvapivě dobře žehlí většinu nerovností i nedostatků silnic. Jízdní komfort není vůbec špatný a bude vyhovovat všem, kteří nechtějí závodit. Díky dlouhému rozvoru vůz působí vznešeněji a dospěleji. V zatáčkách se karoserie o něco více naklání, je to však daní za poskytovaný komfort. Stabilizační systém je naladěn velmi horlivě, pokud chcete jet rychleji a trochu si užít, je lepší ho vypnout, stejně jako Stop/Start systém. Pulsar i v náklonu celkem dlouho drží zvolenou stopu, rozhodit se nechá až na hodně rozmlácené silnici. Řazení je vcelku přesné, ale hlučné. Řízení se hodí k charakteru auta a neztratí se ani při ostřejší jízdě.

+ bezpečnostní systémy
+ poskytovaný komfort

Závěr: prostorný pohodář
Návrat do nižší střední třídy se podle nás Nissanu podařil. Pulsar v našich očích nesoupeří s prémiově pojatými hatchbacky a sází na poskytované pohodlí, nadprůměrnou prostornost, vyvážené jízdní vlastnosti a skvělou výbavu při příznivé ceně. Časem vše ještě vylepší další motorizace a ostrá verze Nismo, která potrápí zavedené hothatche.

Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4387
Šířka (mm)
2017
Výška (mm)
1520
Rozvor (mm)
2700
Rozchod kol vpředu (mm)
1530
Rozchod kol vzadu (mm)
1530
Maximální hmotnost (kg)
1785
Objem zavazadlového prostoru (l)
385
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1461
Vrtání x zdvih (mm)
76x80,5
Kompresní poměr
15.5:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
81/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
260/1750-2500
Spotřeba
Město
4,5
Mimo město
3,3
Kombinovaná
3,6
CO2 (g/km)
94
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
46
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,5
Max. rychlost (km/h)
190
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Elektrický posilovač
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson se zkrutným stabilizátorem
Vzadu
Jednoduchá torzní náprava se zkrutným stab.
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/50 R17
Ráfky
17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
329.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
525.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů