Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Pulsar 1.2 DIG-T: Návrat japonského hatchbacku

Testy
Antonín Imlauf | 13.10.2014
dalších 33 fotek
Novinka od Nissanu má uspokojit poptávku po kvalitním a cenově dostupném kompaktním voze. Vyzkoušeli jsme nejlepší výbavu ve spojení s benzínovým motorem.

Pulsar je po qashqai a x-trailu třetí letošní novinkou tradiční japonské automobilky – ostatně toto jméno není v její rodinné mytologii neznámé. Jedná se o klasický pětidveřový hatchback, tedy model, který v evropské nabídce Nissanu už hezkých pár let chybí. Automobilce se sice podařil výborný obchodní tah s prvním qashqaiem, absence nástupce dříve tolik populárních a výborně jezdících modelů sunny a almera se však ukazovala stále více handicapující. Jak se nám pulsar líbil na českých silnicích?

Nový pulsar je čistě evropským modelem a na jeho designu je to znát. Klasická dvouprostorová karoserie s pěti dveřmi je zabalena do konzervativního nadčasového kabátu respektujícího aktuální styling značky, kterému naopak nejsou cizí ryze asijské prvky. Pulsar na sebe v duchu tradice zkrátka nestrhává pozornost davů, lze však předpokládat, že jeho vzhled jen tak nezastará. Z vnějšku jsou přitom patrné moderní prvky, jako například výborně svítící LED světlomety nebo radar systému zabraňující srážce.

Pulsar oproti konkurentům vyniká rozvorem 2 700 milimetrů, který jasně predikuje nadprůměrně velký prostor pro posádku. Vpředu člověk z tohoto pohledu ještě nic zásadního nepozoruje, po přesednutí na zadní sedačky však máme jasno, které auto je superbem mezi kompaktními modely, tedy vozem, kde si lze ve druhé řadě takřka natáhnout nohy bez ohledu na pozici sedadla předního. Nejen touto výjimečnou vlastností je však nový Nissan zajímavý. Posed za volantem je přirozený, chválíme i příjemnou tkaninu potahu pohodlných sedadel. Pulsar ze sebe sympaticky nedělá více, než je, a bez mučení odkrývá levnější plasty střední části nepříliš zajímavě tvarované přístrojové desky. Nejvyšší výbava Tekna, se kterou jsme jezdili, obsahuje všechny položky nezbytné pro pocit dokonalého komfortu. Nechybí proto bezklíčové odemykání a startování, navigace, vyhřívání sedaček nebo dvouzónová automatická klimatizace. Zásadním příspěvkem k bezpečnosti jízdy je sada Nissan Safety Shield čítající třeba detekci mrtvého úhlu, hlídání jízdního pruhu nebo automatické nouzové brzdění. Nutno podotknout, že neustálá hlasitá upozornění toho či onoho asistenta jízdu trochu otravují a vypínání není úplně jednoduché. Málem bychom zapomněli na zavazadelník – základní objem 385 litrů představuje velmi solidní hodnotu, potěší i snadné sklápění zadních opěradel.

(+) bohatá výbava
(+) pohodlná sedadla
(+) prostor vzadu

Pohon pulsaru od počátku obstarávají dva motory. Slabší variantu představuje naftová patnáctistovka od Renaultu s parametry 81 kW a 260 Nm, my jsme jezdili s turbodmychadlem přeplňovaným benzínovým čtyřválcem 1,2 l DIG-T téhož původu. Tento motor Nissan nabízí již v crossoverech juke a qashqai, pulsar ale přináší novinku v podobě možnosti zvolit vedle šestistupňového manuálu také bezestupňovou převodovku Xtronic, což však nebyl náš případ. Dvanáctistovka je dobře známá svým nanejvýš tichým a kultivovaným chodem, dynamický projev je však navzdory anoncovaným údajům (85 kW a 190 Nm) poněkud nevýrazný. Na vině jsou dle našeho názoru až příliš natažené převody šestistupňového manuálu, které jsou tak akorát pro pohodovou jízdu, na závodění však zapomeňte. Motor se nedáví jen na dvojku při zahýbání za roh a na jedničku v kopci, ještě méně příjemné je řazení o jeden či dva stupně dolů, pokud chcete na dálnici ve stoupání udržet předpisových 130 km/h. Pro „oturbenou“ jednadvojku jsou navíc typické podivné propady tahu v průběhu výkonové křivky – s tímto jevem jsme se u stejné motorizace setkali už u Dacie nebo Renaultu Mégane. Spotřeba se ustálila na solidní hodnotě 6,6 litru, chválíme také precizní řazení.

(+) kultivovaný chod motoru
(+) rozumná spotřeba
(-) nevýrazná dynamika daná dlouhými převody

Pověstí velkosériového výrobce produkujícího auta s výborným chováním na silnici je dnes znám především Ford, stejné pověsti se ale na sklonku minulého milénia těšil právě japonský Nissan, jak se slzou v oku jistě rádi potvrdí majitelé almer či primer. Konstrukce nového pulsaru se nevydává zbytečně složitou cestou, když na rozdíl od předchůdců sází na klasickou jednoduchou zadní nápravu se zkrutným stabilizátorem. Výsledkem je neokázalé, ale velmi jisté a především bezpečné chování na silnici, šestnáctipalcová kola přispěla k velmi dobrému tlumení nerovností českých pozemních komunikací. Řízení s elektrickým posilovačem už bohužel postrádá hbitost a komunikativnost svých předchůdců, s tím se ale u ryze „spotřebního“ vozu dá počítat. Plusem pro bezpečnost je bezesporu funkce Active Trace Control, která řízeným přibrzďováním kol zlepšuje ovladatelnost jen 1 265 kilo vážícího vozu v zatáčkách.

(+) nezáludné a vyvážené jízdní vlastnosti
(+) komfortní odpružení
(-) necitlivé řízení

Nový model od Nissanu je velmi vítaným osvěžením mezi vozy nižší střední třídy. Představuje dobře zvolený mix ekonomicky vyrobeného auta, nejmodernějších technologií a výborných užitných vlastností. Ternem je základní cena 329.900 Kč, ani vyšší výbavové stupně však nepřijdou draho. Svou filozofií se pulsar profiluje jako kvalitnější alternativa k lowcostovým kompaktům a stojí proto v třídní hierarchii o něco níže než třeba VW Golf nebo Mazda 3. Za nás rozhodně palec nahoru!

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů