Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Patrol GR

Recenze uživatelů
Zdeněk Frodl (20) - Olomoucký kraj | 03.02.2006
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Nissan Ostatní Patrol GR | foto: Zdeněk Frodl
Terénní automobil Nissan Patrol GR mě vždycky uchvacoval svou velikostí a drsňáckým vzhledem. Je to auto, které se nelíbí každému a také ho každý nemůže mít (už jen limitující velikostí své garáže, což byl problém i v mém případě...).

Terénní automobil Nissan Patrol GR mě vždycky uchvacoval svou velikostí a drsňáckým vzhledem. Je to auto, které se nelíbí každému a také ho každý nemůže mít (už jen limitující velikostí své garáže, což byl problém i v mém případě...).

Značka:Nissan
Model:Patrol
Typ:Patrol GR
Bližší označení:Y61
Karoserie:SUV
Obsah motoru:2826
Palivo:nafta
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:129 000
Najeto km nyní:142 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:16 měsíců
Průměrná spotřeba:11,5
Poruchy:Jednou prasklá žárovka v zadním koncovém světle. Jinak je vozidlo doposud bez poruchy!
Předchozí vozidlo:Ford Mondeo
V době, kdy jsem se rozhodl pro koupi tohoto off-roadu se v autosalónech Nissan prodávala již jeho faceliftovaná verze se 4-válcovým motorem 3,0 DTi (montovaná od poloviny roku 2000), takže varianta koupě nového vozu nepřipadala v úvahu už jen z předsudků, které o tomto novém motoru kolují. Stačí se jen podívat do auto-inzerce a zjistíme, že každý 3. Patrol s tímto motorem absolvoval jeho výměnu na záruku Nissan. Nepochybně je tento třílitr (116 kW/3600ot/min., 354 N.m/2000 ot/min.) co se týče parametrů velice lákavou motorizací pro tak těžký off-road, jakým Patrol je (pohotovostní hmotnost je 2,4 t), ale dal jsem přece jen přednost léty ověřenému a spolehlivostí vyhlášenému šestiválci o objemu 2,8 l, který se do tohoto vozu montoval do začátku roku 2000. Tento řadový šestiválec má klasické nepřímé vstřikování do předkomůrky, je přeplňován výfukovým turbodmychadlem, z objemu 2826 ccm dává solidní výkon 95 kW při 4000 ot/min a vyvýjí točivý moment 260 Nm již od 2000 ot/min. S tímto motorem je 'GRko' nezdolatelný tahoun jak v terénu, tak při tažení přívěsu. Vozidlo má namontované originální tažné zařízení na 3,5 t a je to opravdu hodnota, kterou Patrol bezproblémově zvládne - což jsem si několikrát vyzkoušel.
Při hledání vhodného exempláře ke koupi jsem se setkal s několika nástrahami. Hledal jsem jen vůz v maximální výbavě včetně koženého čalounění, vyhřívaných sedaček, automatické klimatizace, elektrického velkoplošného střešního okna... a pokud možno již vyzdobeného nerezovými rámy, které autu dodají majestátní vzhled. Bylo velmi těžké najít na českém trhu s ojetými vozy takový exemplář (buď měl hodně najetých km, neseděla mi barva nebo jsem nebyl spokojen s vybaveností vozu). Na první pokus jsem vážil cestu přes celou republiku, abych zjistil, že majitel vybraného vozu tají předchozí havárii, ovšem druhý pokus byl již úspěšný. Prodávající dovezl automobil k prohlídce bez jakéhokoliv předchozího leštění nebo skrývání nějakých nedostatků, s poctivě vedenou servisní knížkou a veškerými doklady a smlouvami o koupi. Prohlídka ani zkušební jízda nevyvolala žádné pochybnosti, tak stačilo jen domluvit cenu, podepsat smlouvu a provést přepis vozidla na nového majitele. U motoru je třeba se zaměřit na vyrovnanost chodu a dát si pozor na barvu kouře vycházejícího z výfuku. Černé 'zakouření' při nastartování je běžné u všech těchto motorů, ale nadále už musí vycházet jen bílý kouř (když je kouř namodralý signalizuje to poruchu tubrodmychadla, jehož v lepším případě repase může přehoupnout sumu 30 000 Kč!!!), dále pak sledovat hladinu teploty motoru při zkušební jízdě (i po zapnutí klimatizace na max. výkon při již zahřátém motoru nesmí teplota stoupat z ideálního pásma). Dobré je také překontrolovat veškeré štítky a identifikační čísla. VIN kód (identifikační čislo vozidla) je vyraženo vpravo zespodu na rámu vozu.
Automobil měl najeto necelých 129 000 km čemuž nasvědčovalo i celkové opotřebení... píši opotřebení, ale ve skutečnosti jde o velice zachovalý exemplář v interiéru i exteriéru, který v hrubším terénu nikdy nejel - dokonce ani netáhl přívěs, čemuž nasvědčovala neopotřebovaná 'koule'. Byla provedena výměna motorového oleje (10W40 - náplň 6,4 litru), všech filtrů a rozvodů, doplnění a dezinfekce klimatizace, což kompletně vyjde v neznačkovém servisu asi na 13 000 Kč. Od této běžné údržby se pouze opakovala další výměna mot. oleje (výměnný interval po 10 000, v závislosti na zátěži motoru), ale ani jednou se nestalo, že by mě toto auto nechalo někde na 'holičkách'. Diskutoval jsem o spolehlivosti i s dalšími majiteli tohoto modelu a odpověď byla vždy jen kladná.
Prostupnost terénem je na velice vysoké úrovni (největší křížení náprav ve své třídě - vypínatelný stabilizátor zadní nápravy), hodně ale záleží na pneumatikách, takže se silničním vzorkem je v blátě veškerá technika ztracená! Podvozek snáší i to nejhrubší zacházení. Při jízdě na kvalitních silnicích je jízda velice příjemná a tichá, ovšem na nerovnostech (zvláště příčných) se projeví vysoká neodpružená hmotnost dvou tuhých náprav a auto 'poskakuje'. To je ovšem daň za téměř nezničitelný podvozek, který Patrol má (jako jeden z posledních zastánců tuhých náprav a žebřinového rámu). Při jízdě po dálnici se dá bez problémů cestovat stabilně rychlostí 150 km/h. Spotřeba se sice při takovém zatížení 'vyhoupne' nahoru, ale celkově se dá jezdit za velice solidních 11,5 litrů nafty na 100 kilometrů.
I po 6-ti letech provozu a 142 000 najetých kilometrů se na karoserii nevyskytla ani známka koroze, pouze spodek vozu (rám a dvě tuhé nápravy) mají povrchovou korozi, kterou stačí očistit a ošetřit nastříkáním spodku vozu. Výfukové potrubí je dosud celé originální a v dobrém stavu.
Doufám, že mi tento off-road bude sloužit i nadále tak spolehlivě a oddaně jako těchto prvních 13 000 km a stejně tak dobře bude sloužit i každému, kdo se pro tento model od Nissanu rozhodne. Přeji šťastnou ruku!!!
KladyZápory
spolehlivost horší jízdní vlastnosti přes příčné nerovnosti
prostupnost terénem nákladnější provoz (palivo, pneumatiky...)
prostornost interiéru  
nízká ztráta hodnoty  
možnost tažení těžkého přivěsu  





Spolehlivost1
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů3
Dostupnost náhradních dílů3
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Autor, 03.02.2006 17:16
V kolonce, kde se kategorie vozu zadává, je několik voleb, ale kategorie OFF-ROAD na výběr není! A pokud není kolonka vyplněna, recenze nejde odeslat.....tak proto jsem raději volil SUV, než například KUPÉ nebo KOMBI.
Jinak děkuji všem, kteří moji recenzi ocenili....vážím si toho!
Jirka Tuner, 04.02.2006 11:04
Je vidět,že takovou recenzi může napsat jen opravdový,zasvědcený ofrouďák nebo mistr v oboru automobilismu.Ať už je to tak či tak ,krásná práce.Jen tak dál ;)
anonym, 04.02.2006 21:22
ve dvaceti letech mas teda zkusenosti. nebo ne?
Lacoman, 28.02.2006 20:34
Vynikajuca volba auta a skvela recenzia, gratulujem!
VlastinHon, 15.07.2021 09:10
Zdravím, nevim, jestli to, co píšu, se tu zobrazí a ve správné skupině, ale sháním váhu vzduchu na Patrola GR, r.v. 1998, nevíte někdo, kde sehnat za rozumnou cenu? Díky moc. Jo a motor 2,8 D.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů