Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Micra čtvrté generace v Česku

Nové modely
Petr Šikl | 09.11.2010
dalších 5 fotek
foto: Nissan
Nová Micra čtvrté generace přijíždí pouze jako pětidveřový hatchback s dvojicí atmosférických motorů a dvěma převodovkami. Nissan jde proti proudu a Micra se chlubí stejnými rozměry a nižší hmotností.

Nová Micra právě vstupuje na český trh, kde nahrazuje od roku 2002 vyráběnou Micru K12. Za téměř 30 let Nissan vyrobil přes 5,65 miliónů modelů Micra. Novinku navrhlo vývojové centrum Nissanu v Japonsku, přičemž se můžeme těšit na novou odlehčenou platformu, novou karoserii a interiér, zbrusu nové tříválcové zážehové motory, kompaktní převodovku CVT a bohatou standardní výbavu. Nová Micra se bude vyrábět hned ve čtyřech výrobních závodech (Čína, Thajsko, Indie, Mexiko) a zákazníci si ji mohou pořídit hned v 160 zemích. První generace Micry (K10) se objevila na konci roku 1982 (v Japonsku se prodávala pod obchodním jménem "March").

Druhá generace přišla až po deseti letech v třídveřovém i pětidveřovém provedení. Zaoblená karoserie si získala oblibu u mladší generace. V roce 1993 se stává Micra prvním japonským vozem, který získal evropskou cenu "Car of the Year". Druhé vydání Micry vydrželo na trhu opět dlouhých 10 let. V roce 2002 Nissan ve spojení s Renaultem uvádí na trh třetí generaci, která se prodává osm let. V polovině roku 2005 prodělává facelift a je představena ostrá verze 160SR s novou šestnástistovkou o výkonu 110 koní pod kapotou. Evropa se může těšit dokonce z třetí karosářské verze kabriolet (Micra C+C).
Většina konkurentů Micry roste všemi směry. Micra si však ve čtvrté generaci zachovává rozměry městského vozu a přichází pouze v pětidveřové variantě. Micra narostla nepatrně o 5 mm do šířky (1665 mm), na délku o 61 mm (3780 mm) a rozvor o 20 mm (2450 mm), přičemž na výšku je mezigeneračně nižší o 10 mm (1520 mm). Koeficient odporu vzduchu činí pouhých cx=0,33. Dobrou zprávou pro ekologie je fakt, že 98 procent materiálů je zcela recyklovatelných.

Odtučňovací kůra
Nissan patří mezi automobilku, která pochopila, že snížením hmotnosti si pomůže nejvíce. Po Mazdě 2 je nová Micra dalším vozem, který je v nové generaci lehčí než předchůdce. Automobilce se podařilo ušetřit 35 kg (například 41 litrová palivová nádrž je o 2,2 kg lehčí než u předchozího modelu, ve výfukové soustavě nenajdeme středový tlumič což znamená úsporu 3,2 kg, přední náprava je lehčí dokonce o 9 kg, střecha o 2 kg atd.). Micra se tak může pochlubit pohotovostní hmotností začínající na 915 kg.

Podvozek
Přední zavěšení využívá vzpěry McPherson, zadní tvoří kompaktní zkrutná příčka. Obě nápravy jsou ovšem uloženy na pomocných rámech, které snižují přenos vibrací a zvuků od kol a zároveň zlepšují ovladatelnost. Vpředu i vzadu se navíc nacházejí stabilizátory. Elektrický posilovač řízení je standardem u všech modelů a spolu s průměrem otáčení pouhých 4,5 m přispívá k dokonalé obratnosti.

Tři stupně výbavy
Micra respektuje tradiční klasifikaci úrovní výbavy Nissanu, od základní verze Visia, přes verzi Acenta, až po nejvyšší verzi Tekna. Všechny modely vozu Micra mají plnou sestavu prvků aktivní a pasivní bezpečnosti a celá modelová řada má ve standardu systém ESP, šest airbagů, opěrky hlavy na zadních sedadlech a protiblokovací systém brzd. Standardně je k dispozici také elektrický posilovač řízení s výškově nastavitelným sloupkem řízení, dálkové centrální zamykání, palubní počítač a elektricky ovládaná okna vpředu.

Verze Acenta, která se nejspíš bude podávat nejvíce, má navíc automatickou klimatizaci, tempomat s omezovačem rychlosti, elektricky ovládaná dveřní zpětná zrcátka, loketní opěrky vpředu a výškově nastavitelné sedadlo řidiče. Volant a hlavice řadicí páky jsou potaženy kůží. CD přehrávač má možnost připojení vnějšího zdroje a čtyři reproduktory, nabízí také rozhraní Bluetooth.

Verze Tekna navíc obsahuje systém Nissan Connect, plně integrovaný audio a informační systém obsahující satelitní navigaci s dotykovým ovládáním, rozhraní Bluetooth pro připojení mobilního telefonu a přehrávání z odpovídajících zařízení, přípojky pro vnější zdroj zvuku a zařízení USB a systém šesti reproduktorů.

Součástí standardní výbavy jsou také automatické světlomety a stěrače, elektricky sklopná zrcátka napojená na volitelný systém inteligentního klíče, což je stále vzácná funkce v segmentu městských vozů – s inteligentním tlačítkem pro nastartování a vypnutí motoru a komplexní maticový displej na přístrojové desce. Kromě informací o spotřebě paliva, dojezdové vzdálenosti, vnější teplotě a podobně jej lze také naprogramovat, aby Micra v příslušném datu popřála svému majiteli vše nejlepší k narozeninám. Příkladem využití nejmodernějších technologií ve voze Micra, je systém měření parkovacího místa (Parking Slot Measurement – PSM). Micra je jediným vozem ve své třídě, který tento systém nabízí. Je standardem u verze Tekna a volitelně dostupný u verze Acenta. Objem zavazadlového prostoru se podařilo v základním pětimístném uspořádání zvětšit z 251 litrů na 265 litrů. Po sklopení opěradel zadních sedadel je k dispozici využitelný objem 511 litrů.

Novinky pod kapotou
Nissan se vydal cestou proti proudu. Micru mohou pohánět pouze dva zážehové pohonné jednotky, navíc tříválcové (zákazníci kupující městský vůz chtějí nízkou spotřebu a nechtějí připlácet horentní částky za diesely). Obě pohonné jednotky mají zdvihový objem 1.198 cm3 a tři válce každý s čtveřicí ventilů. Vibrace spojené s tříválcovou konstrukcí při volnoběhu byly omezeny začleněním vyrovnávacího protizávaží na řemenici vačkového hřídele generující oválný pohyb, který ruší vertikální vibrace způsobené pohybem pístu. Díky tomu má jednotka HD12 (podle výrobce) úroveň hluku, vibrací a pazvuků srovnatelnou se čtyřválcovými motory. Kromě nižší hmotnosti a větší kompaktnosti má tříválcová jednotka s menším počtem dílů nižší vnitřní tření a vyšší tepelnou účinnost. O nižší tření se postaraly kruhovité vývrty pístů, použití bezvodíkového povlaku z pseudodiamantového uhlíku (DLC) na zdvihátkách ventilů a olejové čerpadlo s proměnlivým zdvihem. Společně tyto prvky pomáhají snížit tření až o 30 procent ve srovnání s běžnými čtyřválcovými motory s podobnými úrovněmi výkonu. Další technologie zacílené na co nejnižší spotřebu zahrnují časování ventilů (VTC), ekologický režim, recirkulaci výfukových plynů pro lepší spalování, vodní a olejová čerpadla s nižším třením, písty s dlouhou stopkou a vysoký kompresní poměr.

Motorizace

převodovka

 

Emise CO2

 

1.2, 59 kW

 

5 MT / CVT

 

115 / 125

 

1.2 DIG, 72 kW

 

5 MT / CVT

 

95 / 118

 

Tříválcová atmosféra jako základ
Při uvedení na trh bude Micra dostupná pouze s atmosférickou dvanáctistovkou (THR12DE) konstrukčně odvozenou od čtyřválcové šestnáctistovky (HR16) která pohání například model Note. Tříválec poskytuje maximální výkon 59 kW (80 k) při 6 000 ot./min. spolu s maximem točivého momentu 110 Nm při 4 000 ot./min. S touto základní motorizací dosahuje Micra maximální rychlosti 170 km/h a zrychlení z 0–100km/h za 13,7 sekundy. Kombinovaná spotřeba se drží na úrovni 5,0 l/100 km (CVT: 5,4 l/100 km) a emise CO2 činí 115 g/km u verze s manuální převodovkou a 125 g/km u modelu s převodovkou CVT.

Přeplňovaný tříválec
Na jaře roku 2011 se dostane do prodeje přeplňovaná verze dvanáctistovky, která bude poskytovat 72 kW (98 k) výkonu a točivý moment 142 Nm. Emise CO2 dosahují 95 g/km u verze s manuální převodovkou a 118 g/km u modelu s převodovkou CVT (údaje podléhají homologaci). Tyto hodnoty představují průměrně 25procentní snížení spotřeby paliva oproti předchozímu 1,2litrovému vozu Micra a úroveň emisí je o celých 75 procent nižší než u tohoto vozu před pouhými pěti lety. Standardní převodovkou u obou verzí je pětistupňový manuál. Volitelně je dostupná převodovka CVT, která je první převodovkou typu CVT na světě se subsatelitním soukolím, které zajišťují dokonale plynulý chod a vysokou účinnost. Navíc má i nejvyšší převodový poměr – 7,3:1, který zajišťuje kombinaci dobré odezvy za nízké rychlosti s vyniká úsporností ve vysokých rychlostech.

Již od 209.900 Kč
Nissan Micra vybavená atmosférickou dvanáctistovkou o výkonu 59 kW modelového roku 2010 s pětirychlostní manuální převodovkou startuje na cenovce 209.900 Kč. Micra vybavená převodovkou CVT je dostupná až od výbavy Acenta a přijde minimálně na 306.900 Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů