Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Maxima A32

Recenze uživatelů
David Liška (27) - okres Rychnov nad Kněžnou | 19.04.2006
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Nissan Maxima A32 | foto: David Liška
Protože se tu nedávno objevil článek o Nissanu Maxima z roku 91, který se mi moc líbil, a protože jednu Maximu taky mám, rozhodl jsem se napsat zde také svoje zkušenosti s tímto vozem.
Značka:Nissan
Model:Maxima
Typ:A32
Bližší označení:QX
Karoserie:sedan
Obsah motoru:2988 V6
Palivo:LPG
Rok výroby:1997
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:170 000
Najeto km nyní:215 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3/4 roku
Průměrná spotřeba:13 litrů LPG
Předchozí vozidlo:Saab 9000
Nebudu uvádět obšírné technické parametry, protože rozvor, váhu, atd. si každý může zjistit sám. Uvedu jen jakýsi můj příběh a dojmy z tohoto auta.
Před Maximou jsem měl Saab 9000 CD, 2.0 Turbo z roku 88, se kterým jsem jezdil 4 roky a zážitků jsme si spolu taky užili dost. Patřím mezi ty automobilové 'srdcaře', kteří si své auto celkem opečovávají a mají ho rádi. Proto byl poslední půlrok se sábem rozpolcením osobnosti, kde jedna polovina říkala 'prodej to, je to starej krám' a ta druhá 'znáš na tom autě každou součástku, tak to přece nebudeš prodávat'. Navíc nejsem clověk, který by hýřil penězi a co chcete dnes koupit dejme tomu za 200.000,-? Fabii? NE! Rozhodujícím okamžikem bylo, když mě kamarád svezl v Maximě. Úžasný plynulý chod tichoučkého třílitrového motoru mě opravdu dostal. Od té doby jsem jiné auto nechtěl. Byl jsem jak nemocný, abych nějakou sehnal. Nakonec jsem ji našel v jednom pražském autobazaru. Byla za 135 tisíc, na tachometru 170.000 km, měla pěkný lak bez větších škrábanců a dokonce LPG! Ve výbavě klimatizace, pěkný kožený interiér, vyhřívaná sedadla, tempomat, ABS, el. okna všude, el. otvírání kufru, el. zrcátka, el. nastavování sedadel, 6x airbag, 8x repro... Za zmínku stojí i systém zamykání dveří kdy nejdou otevřít žádným způsobem (ani zevnitř) pokud se zamkne dálkovým ovládáním. To mi později zachránilo desítky tisíc, když se to někomu nepodařilo vykrást rozbitím okénka. Auto jsme na zvedáku prohlíželi asi půl hodiny a hledali kdeže to bylo bouraný. Dodnes si myslím, že bouraný nebylo. Plynové zařízení sice nebylo se sekvenčním vstřikováním, které bych tam dal radši, bylo pouze řízené krokovým motorkem a nádrž byla válcová, umístěná v už tak malém kufru, ale za ty peníze...(dokonce jsem později jistil, že to původní majitel tomu bazaru prodal za 102.000,-!!!). S autem jsem za hodinu odjížděl domů, do Východních Čech. První cesta tedy byla asi 160 km.
Nadšení trošku opadlo, když jsem si při první zastávce všiml kouře ze zadního kola. Ovšem při delším stání v bazaru můžou destičky zalehnout u každého auta a já měl stejně v plánu udělat brzdy nové. Takže se počkalo až to vychladne a jelo se dál. Tentokrát už bez problémů, asi to povolilo... Jezdil jsem s tím v původním stavu asi týden, ale pak to začalo lítat:
Komplet brzdy 12.300,-
Přední pneu (205/60 R15) 6.200,-
Výfuk, prostřední a zadní díl 7.900,-
Výměna válcové nádrže LPG za toroidní 1.300,-
Antikorozní nástřik podvozku a dutin 3.000,-
Kulové čepy (musí se měnit celá ramena) 7.400,-
Geometrie 650,-
Olej, filtry, seřízení LPG, stěrače, koncovka výfuku, nějaká autokosmetika, lékárna, trojúhelník, reflex. vesta, hasící přístroj + nějaké další blbosti = celkem asi 6.000,-
Takže suma sumárum, pořizovací cena auta v perfektním stavu byla zhruba 180 tisícovek. Teď už ale můžeme přejít k vlastnímu provozu auta a můžeme začít cestou do Řecka další týden. Jeli jsme 4 lidi a bez rakve na třeše bych opravdu mohl kamaráda nechat doma a jet jenom s holkama :-). Kufr je na tak velké auto opravdu nepoužitelný a řekl bych, že i blbě uspořádaný. Už jen proto, ze držáky víka se zavírají dovnitř a zabírají tam dost prostoru. Také systém skrutných tyčí, které zvedají víko nahoru a které jsou podél celeho kufru překáží, pokud chcete naložit krabici, která je i o dost menší než je výška kufru. Nevýhodu kufru ale vyváží svezení na zadním sedadle. Tam se jezdí opravdu dobře. Vlastní řízení auta je také velmi dobré. Saab byl sice i se svými 118 kW o něco živější, ale projev motoru se nedá srovnat. Saab táhl až někde od 2500 otáček, když se probudilo turbo a hluk od motoru taky nebyl nijak příjemný. Při 160 km/h už se rádio dalo poslouchat leda na plný pecky. U Saabu byl příjemný jen zvuk turba... U Maximy je to jinak. Tam si rádio pustíte ještě než nastartujete a při jízdě není třeba nic zesilovat (pokud tedy nejedete po D11). Nadšený jsem z rozsahu převodovky. Na dvojku můžete jet fakt pomalu (zhruba 15 km/h; 900 ot./min.) a po sešlápnutí plynu se motor s plynulým zátahem rozjede až k omezovači, kdy jedete 110 km/h. Dalo by se říct, že po městě klidně stačí jen dvojka. Klikaté průjezdy do větších kopců zase pohodlně zvládne trojka, která se i v prudké zatáčce do kopce hravě sebere ze základních otáček. Po příjezdu do Řecka (asi 2.500 km) jsem musel dolít litr oleje. Motor zespodu čistý, bez oleje, takže asi žere... Před příjezdem zpátky domů jsem dolil jestě dalsí litr. Za 5.000 km si to tedy bere 2 litry oleje. Začal jsem s tím laborovat a zjistil, že to ten olej bere, jen když se jezdí vysokými rychlostmi (při vytočeném motoru někam k maximálce). Dá se tedy říct, že se u toho auta dá rychlostí regulovat nejen spotřeba benzínu (LPG). Možná je to zapříčiněno právě tím LPG. Příště bych asi radši koupil auto bez LPG, které do té doby jezdilo na benzín a na LPG si jej předělal sám. Byla by zde větší záruka kvality motoru a také bych rozhodně zvolil sekvenční vstřikování plynu, kde není úbytek výkonu a zvýšení spotřeby.
Na zimu jsem pak ještě koupil sadu pneumatik 12.000,-
a sněhové řetězy 3.000,-
Najezdil jsem s tím autem něco přes 40.000 km a nikdy mě nenechalo stát a startuje na jedno okulení motorem. Porucha byla jen špatný konektor vedoucí k jednomu airbagu a následkem toho se někdy rozblikala diagnostika. Konektor pod sedačkou jsem tedy nahradil pájkou a cínem. Kromě toho mě teď čekají tlumiče a možná nechám vyměnit spojku, protože se mi zdá při rozjezdu o něco hlučnější než byla (cca 16 tisíc do toho ještě dám). Jezdím stylem (rychlostmi), že by mi tady leckdo nadával a v průměru za 14 litrů LPG. V přepočtu na benzín (7 litrů) je to pro mě ideální kombinace velkého, rychlého, bezpečného, tichého a pohodlného vozu, který má vlastně i docela dobrou spotřebu. TDi s podobnou váhou a jízdním stylem si o těch 7 litrů řekne taky... Jenže TDi nekoupíte za takovou cenu a bude vždycky hlučnější. Toť můj názor. A teď se do mě, všichni majitelé TDi, můžete pustit ;-) Já vím, že vám to nikdy nebralo víc jak 4,5 litru :-)))
Něco na závěr: Maxima je drahý špás. Při provozu na benzín a při průměrném českém platu by se nedala provozovat. Už jen proto, že brzdový kotouč stojí 3.000,- jeden a ne 700,- oba jako u Favorita. Ovšem znám lidi, kteří mají menší plat než já a koupí si TDi Octavii za půl milionu, protože prý 'kvůli náhradním dílům, spotřebě a tak...' :-) Přeju jim to. Takovíto lidé mi umožnili koupit Maximu za takové peníze, protože nikdo 'normální' by si třílitrové auto nekoupil ;-)
KladyZápory
pořizovací cena kufr
motor starší typ světel (mohly by být xenony)
spolehlivost pro někoho design
  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
4
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal, 02.05.2006 02:34
Co to tu meleš???Octavia lepší než A4 a Passat???Prober se!!!
Tosihiro Akato, 02.05.2006 20:40
No určitě je lepší Octavia!!!!! A jestli je něco lepšího na A4 nebo Passatu ,tak maximálně ve výbavě,ale nezapomeň na rozdíl cen!!
Ty máš A4, že jo
martin, 07.05.2006 20:48
Sám mám subaru impreza 2.0 r.v. 2003. V "kombajnu" je velmi odlišná. Je spíš ošklivá, tím to je. Spotřeba nic moc. Stejně nechci nic jiného, protože z ní mám radost, radost, radost. A aktivní bezpečnost je vynikající (srnka skočila tak 80 metrů přede mnou do dálnice při 180kmh - odhadem :) ). Pasivní prý dobrá. Osobně soudím, že design evropských aut je nejlepší a dlouho bude. Nicméně japonská praktičnost a preciznost je k nepřekonání a s takovým kapitálem v zádech, jaký má Toyota, ale Nissan také je ještě náležitě úročena. Plat jako analytik v Apple nemám malý, ale evropské auto si, osobně soudím, nemůžu dovolit. Ani TDi.
Petr, 12.11.2006 17:00
Urcite Nissana Maximu CHVALIM.A mam duvod,mel jsem dva vozy.Jeden r.v.95 a druhy r.v.00(novy model A33).Oba 3litr,manual a jinak plna vybava.Oba take na lpg.Ten starsi klasicke,novejsi vstrikovane.A oba jezdily vyborne.U novejsiho je plusem vetsi kufr a vetsi prostor pro cestujici vzadu,ten uz oznacuji za dostatecny.Malinko upraveny motor ze 193koni na rovnych 200.Take trochu vetsi kroutici moment.A mel jsem o par deci lepsi spotrebu/na benzin/Nevyhodou novejsiho je urcite horsi dostupnost ND.A preci jen par elektroniky navic,co muze zlobit.Jen musim podotknout,ze auto urcite nema 6airbagu,ale max 4.
anonym, 22.08.2007 13:17
Měl jsem A32 pět let, letos jsem jí prodal, byl to také rv 97, a nesouhlasím s některými názory autora článku, za celých pět let a cca 110tis. km jsem s ní neměl jediný problém, dlouhodobá spotřeba byla pod 9 litrů-byl to také třílitr-a ply bych do ní nikdy neda, nebyl důvod, oleje mi nikdy nesežrala ani litr, co jsem nalil, to jsem po 15ti tisících km opět vylil-používám zásadně Castrol TXT nebo RS, s brzdami problém nebyl, a sada 2 kotouče a 4 destičky mě stála i s prací v neznačkovém servisu pod pět tisíc, výfuk byl celý původní, jen u posledního dílo urezla příruba tak se to navařilo natvrdo, prostě nedám na to auto dopustit, byl to můj miláček, nikdy mě nenechal ve štychu a když bylo třeba tak jsem udělal Olmik-Praha za hodinu čtyřicet...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů