Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Almera (N16) - Vyvolala diskuse, ale je spolehlivá

Odborné recenze
Martin Vaculík | 10.07.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Almera druhé generace vyvolala při svém představení v roce 2000 četné diskuse. Jedni poukazovali na nedostatek prostoru vzadu, jiní chválili jízdní vlastnosti a celkovou ovladatelnost.

Almera druhé generace měla od začátku trochu smůlu. Není totiž jednoduché něčím nahradit tak dobrý vůz, jakým byl její stejnojmenný předchůdce. Ten kombinoval vnitřní prostornost, velmi dobrou dynamiku a příznivou spotřebu paliva s nízkou cenou. Extrémisté dokonce tvrdili, že oproti předchozímu modelu byl ten nový krokem zpátky.


LEPŠÍ BEZPEČNOST
Svoje tvrzení opírali o celkem silné argumenty. Zatímco původní generace almery (N15) poskytovala vzadu naprostý dostatek místa pro nohy i hodně vzrostlým lidem, v té nové se zde budou cítit pohodlně spíše děti. S hodnotou 2535 mm má totiž vůz výrazně podprůměrný rozvor náprav. Starší model byl i se základním motorem (1,4i 16V/64 kW) vyhlášený dynamikou, když zrychlení z klidu na 100 km/h zvládal za pouhých 12,1 s. Ten nový na to potřebuje o jednu sekundu více času, a to přesto, že motor zvětšil svůj objem na 1,5 litru. S tím bohužel stoupla také spotřeba paliva.

Na druhou stranu se výrazně zvýšila úroveň interiéru, dále zlepšily jízdní vlasti a nesrovnatelně lepší ochranu nový model poskytuje v případě nárazu. Zatímco předchozí almera se v nárazovém testu nezávislé organizace Euro NCAP doslova rozpadla a nezískala ani dvě hvězdičky, tak ta současná dostala velmi slušné čtyři.


SKVĚLÁ JÍZDA
Jízdní vlastnosti zaslouží samostatnou zmínku. Originální zadní nápravu typu Multi-Link měl již předchůdce, díky ní se vůz velmi ochotně vrhá do zatáček. Almera zatočí i tam, kde to většina konkurentů vzdá a sune se po tečně ven. Nový model má rozšířený rozchod kol, vysoce účinné sportovně naladěné tlumiče a přesné řízení s dobrou zpětnou vazbou, takže se chová velmi příjemně za všech okolností, i při velmi rychlé jízdě je směrově stabilní. To platí pro hatchback, nikoliv pro sedan. Ten totiž má odpružení výrazně měkčí a proto se více naklání a hlavně na kluzkém povrchu dokáže překvapit nepříjemnou přetáčivostí.


NOVÉ DIESELY
Zatímco předchůdce se musel spokojit se starým předkomůrkovým diselem z osmdesátých let, tak pro novou almeru a její velkoprostorový derivát Tino vyvinul Nissan vlastními silami šestnáctiventilový agregát v dané třídě rekordního objemu 2,2 litru s přímým vstřikováním radiálním čerpadlem a výkonem 81 kW. Vytvořit konkurenta vyhlášeným TDI od VW se však napoprvé ani podařit nemohlo. Motor překvapivě neochotně startuje když jej nenecháte pořádně nažhavit, poté je hodně hlučný, vibruje a hlavně projevuje velmi výrazný turboefekt. Do hranice dvou tisíc otáček se nic neděje, pak motor se značnou rasancí zabere. K pohodové a plynulé jízdě to má daleko. Při modernizaci v roce 2002 dostal označení dCi, ukazující na použití populárního systému common-rail. Současně se vedle něj objevil menší sourozenec 1,5 dCi (60 kW), jenž je kompletně převzatý z vozů Renault. Již ten vyhovuje většině běžných nároků, ale také je jediný z motorů almery, u kterého musíte dbát na včasnou výměnu rozvodového řemene po 120 tisících km. Na jaře roku 2003 přišla nejvýkonnější verze japonského dieselu 2,2 dCi (100 kW) spojená standardně se šestistupňovou převodovkou.


JE NA NÍ SPOLEH
Kdo hledá spolehlivost, je u jednoduché almery na správné adrese, měl by se však raději držet zážehových pohonných jednotek 1,5 a 1,8 litru. U nich stačí vědět, že v roce 2003 proběhla svolávací akce, v rámci níž byla měněna čidla otáček vačkového a klikového hřídele. Je dobré zjistit, zda na ní předchozí majitel zareagoval. Ve spojení s odolným podvozkem a dobře zpracovanou karosérií skutečně přinášejí zážehové almery jistotu bezproblémového provozu.

Dieselové motory již skrývají potenciálních problémů více. Za různé výkyvy výkonu a ztrátu tahu nejčastěji může vadný senzor hmotnosti nasávaného vzduchu, což se vyskytuje zejména u motoru 2,2 Di. U něj též občas nalezneme vadné turbodmychadlo. Vibrace původního dieselu také dokázaly v některých případech rychle poškodit silentbloky motoru, takže při pohybech plynového pedálu auto cuká. A výrazně ojetých exemplářů vyzkoušejte také rychlé přeřazení, synchronizace zejména na třetím a čtvrtém rychlostním stupni může být opotřebená.


HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST vysoká (zážehové motory)

TECHNICKÁ ÚROVEŇ průměrná

CENY OJETIN nízké

PROVOZNÍ NÁKLADY průměrné (kromě 2,0 16V GTI)

SERVIS středně dostupný, středně drahý


CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie tří a pětidveřový hatchback, čtyřdveřový sedan
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,5i 16V (66 nebo 72 kW), 1,8i 16V (84 až 85 kW)
přeplňované vznětové řadové čtyřválce 1,5 dCi (60 kW), 2,2Di (81 kW), 2,2 dCi (82 kW), 2,2 dCi 6M (100 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 4184x1706x1448 mm
Rozvor 2535 mm
Zavazadlový prostor 355 l
Palivová nádrž 60 l
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ jízdní vlastnosti
+ ochota zatočit za každých okolností
+ výkon dieselových motorů
+ nízké riziko odcizení
+ spolehlivost
+ nízké servisní náklady většiny verzí
+ velmi nízká spotřeba paliva (1,5 dCi)
+ pohon rozvodů bezúdržbovým řetězem

MINUSY

- nedostatek místa na zadních sedačkách
- neútulný šedý interiér (do 2002)
- jízdní vlastnosti verze sedan vyžadují zvyk
- rázy při přejezdu nerovností (hatchback)
- hlučné vznětové motory 2,2 Di
- značný turboefekt (2,2 Di)

JAK ŠEL ČAS

2000: Počátkem roku příchod modelu. Motory 1,5i 16V (66 kW), 1,8i 16V (84 kW) a 2,2 Di (81 kW).

2002: Face-lift modelu, výrazně přepracovaný interiér s centrálním ovládáním palubních funkcí. Nový motor 1,5 dCi (60 kW) od Renaultu, diesel 2,2 Di dostal common-rail a přejmenován na 2,2 dCi.

2003: Nová výkonnější verze motoru 2,2 dCi (100 kW) se šestistupňovou převodovkou.

ČASTÉ ZÁVADY

· vadné vstřikovače common-railu (1,5 dCi)
· vadné snímače polohy klikového a vačkového hřídele (zážehové motory – v roce 2003 svolávací akce)
· vadné vstřikovací čerpadlo (2,2 Di)
· závady turbodmychadel (2,2 Di, dCi)
· vadný senzor hmotnosti nasávaného vzduchu (2,2 Di)
· vůle v silentblocích motoru (2,2 Di)
· opotřebená synchronizace v převodovce

DOPORUČENÝ MODEL

1,5i 16V (66 až 72 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Dynamika almery s tímto motorem sice možná nedosahuje úrovně lehčího staršího modelu se čtrnáctistovkou, zato jí však koupíte levně, je spolehlivá a má akceptovatelnou spotřebu paliva.

NEBRAT

2,2 Di (81 kW)

Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva radiálním čerpadlem.
Důvody: Tento motor je hlučný, má hrubý chod a relativně výrazné vibrace. Dlouho žhaví a bez toho nenastartuje. Nejvíc však vadí výrazná prodleva reakce na sešlápnutí plynového pedálu v otáčkách pod 2000 min-1.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bubu, 14.07.2006 08:42
Ale no, hore hlavu hosi, pozrite sa, kolega zo SR sep dal prispevok a ten naviazal na seba 5 dalsich. Keby sem nenapisal, je tu prazdno... Treba to brat aj z tohto pohladu. Co sa tyka pripadneho flamewaru na ostatnych diskusiach (tato je korektna), z toho sa da velmi lahko vyklznut, motorovy olej do ohna prilieva len ten kto to chce...
mike, 07.11.2006 20:05
V recenzi se píše, že minus Almery je neútulný šedý interiér.Já ji mám r.v. 01 a interiér je v krásné kombinaci tmavší žluté s černou(opravdu nádhera).Koukal jsem se na víc jak stovky jiných Almer a žádná nebyla taková jakou mám já.Nevíte jestli je to nějaká limitovaná série?
z., 21.04.2007 12:26
motory 1.8 2000-2001 mívají problém se spotřebou oleje - "inovativní" pístními kroužky. v záruce se měnil motor. pokud se projede záruka - výbrus válců = pěkně drahá generálka. některé 1.8 z těchto let jsou v klidu, ale hodně jich tímto trpělo.
anonym, 04.04.2008 01:29
to by me zajimalo kde autor vzal almeru N16 2.0 gti pokud takova existuje a je v ni motor co se daval do vsech gticek a gtcek a to sr20de tak ji ihned koupim......
anonym, 04.04.2008 01:35
jste si jisty ze toto postihovalo pouze almery z roku 2000-2001 ?
almera je na mem hitlistu pro koupi noveho auta a 1,5 ac je spolehliva a ma zajimavou spotrebu proste to auto neutahne, jednoduse jede to jak skopek a pro takove krasne auticko s napravou multilink ve vybave sport je to skoda :)
mohl by jste me nasmerovat kde jste tyto informace zistal ? protoze ac sem hledal jak sem hledal na 1,8 sem mimo one zminene spotreby oleje jinou cernotu nenasel ovsem tohle samo o sobe neni nic hezkeho, nekde jsem dokonce cetl story ze v summitautu nechteli vzit jednu 1,8 na protiucet.... i kdyz mela malo najeto byla dva roky stara....

predem dekuji za nasmerovani na konkretni informace o zavade na motorech 1,8 a jejich spotreby oleje
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů