Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nezávislé topení v autě v zimě potěší

Naše téma
Petr Šikl | 19.12.2008
Zima právě nyní klepe na dveře a celou řadu motoristů čeká ranní škrábání oken u promrzlého vozu, boj s potícími se okny a přinejmenším studený volant. Pokud chcete vyzrát nad námrazou a při vstupu do svého plechového miláčka si užívat pokojové teploty, pořiďte si nezávislé topení.

Nezávislé topení je zařízení, které je schopné ohřívat vzduch, případně motor vozidla nezávisle na jeho chodu. Srdcem každého takového topení je spalovací komora do které je pomocí ventilátoru vháněn spalovací vzduch, který je míchán s benzínem či motorovou naftou přiváděnou z nádrže vozidla pomocí výkonného palivového čerpadla. Směs vzduchu a paliva se zapaluje pomocí žhavící tyčinky a spaliny jsou odváděny výfukovým systémem. Než se dostaneme k šíření produkovaného tepla, je nutné rozlišit dva základní druhy nezávislého topení.

Mezi jednodušší řešení patří tzv. topení teplovzdušné. Je používáno a instalováno především v kabinách kamionů či pracovních strojů jako jsou bagry, jeřáby, buldozery nebo větší dodávkové automobily, popř. kabiny lodí. Výhodou je rychlost vytopení požadovaného prostoru, nízká spotřeba, nízký hluk a možnost chodu až desítky hodin (v závislosti na kapacitě baterie). Mezi nevýhody patří nemožnost předehřát i samotný agregát. Vytopit můžete pouze například kabiny nákladního vozu. Důležité u tohoto druhu vytápění je, aby vzduch byl nasáván z důvodu bezpečnosti posádky zevnitř kabiny (v případě nasávání vzduchu zvenčí může hrozit otrávení posádky při parkování na odstavném parkovišti jinou osobou pomocí různých látek).

Spalovací komora je u teplovzdušného topení vyrobena ze slitiny hliníku. Do té je vzduch přiváděn pomocí ventilátoru a palivo přiváděno pomocí palivového čerpadla. Směs vzduchu s palivem je zapalována žhavící tyčinkou a dochází k přímému hoření (sílu intenzity plamene lze regulovat). Spaliny se odvádějí výfukovým systémem. Poté je vzduch distribuován pomocí druhého ventilátoru.

Naopak teplovodní topení je využíváno zejména u osobních automobilů. Oproti první variantě nabízí možnost předhřevu samotného motoru a využití rozvodového systému ventilace. Vyniká kompaktními rozměry, umisťuje se přímo do motorového prostoru a nevyžaduje žádnou údržbu. Mezi hlavní výhody patří již zmíněný ohřev samotného motoru na provozní teplotu před samotným startem. S tím souvisí i pokles spotřeby a emisí v důsledku již zahřátého motoru a v neposlední řadě snížení opotřebení samotného motoru. Mezi nevýhody patří o něco vyšší provozní náklady způsobené neustále chladnoucí vodou, které je nutné stále dohřívat a omezená doba provozu na max. 2 hodiny.

Spalovací komora teplovodního topení je vyrobena z ušlechtilé oceli. Komora je obklopená vodou, která je vháněna čerpadlem do topení z motoru, odkud pokračuje pomocí hadic do vlastního topení vozidla. Cirkulace ohřáté vody probíhá nezávisle na chodu motoru.

A proč pořizovat nezávislé topení (výhody)?

- v zimě odpadá škrábání námrazy z oken a zabraňuje zamlžení skel

- posádka usedá do předem vytopené kabiny

- předhřevem agregátu se snižuje následná spotřeba (až o 30%) a s ní spojené emise

- snižuje se opotřebení pohonného ústrojí (není provozován za studena)

- v autě můžete čekat během mrazu bez zapnutého motoru

Zásady a bezpečnost:

S pořízením nezávislého topení je také nutné dodržovat bezpečnostní zásady. Topení je nutné vypínat zejména při tankování pohonných hmot a při stání v garážích či jiných uzavřených prostorách (servisy apod.). S vozem se také nedoporučuje parkovat například na suché trávě či jiných hořlavých površích.

Pro bezproblémový chod nezávislého topení výrobci doporučí jeho občasné uvedení do provozu i v letních měsících. Například výrobce Webasto svým klientům doporučuje spuštění topení jedenkrát až dvakrát za měsíc po celý rok. Navíc oba druhy topení nabízejí v letních měsících možnost nezávislého větrání.

Pokud jsme Vás přesvědčily o praktické stránce nezávislého topení, nezbývá než se porozhlédnout na trhu po vhodném topení. Na trhu nezávislého topení nepanuje příliš velká rivalita a výběr je omezen prakticky mezi dva výrobce (Webasto, Eberspächer). Poslední dobou se do Česka dováží i výrobky značky Truma a Ateso. Samotná montáž trvá u Webasta v průměru 8 hodin, přičemž závisí na druhu vozidla a obtížnosti zástavby nezávislého topení.

Měli byste vědět:

- Moderní dieselové agregáty výrobci stále častěji osazují tzv. přídavných teplovodním topením. U takto vybaveného vozu lze snadněji za příplatek upravit topení na nezávislé na chodu motoru.

- Existují přídavná topení na bázi elektrického ohřevu (jen za chodu motoru), ale zatěžují příliš alternátor

- U přídavného topení v motoru je třeba používat výhradně značkovou nemrznoucí směs

Webasto - Filip Hendrych, Sales and Technical Manager

Eberspächer - Vítězslav Svoboda

Truma: - Bohuslav Kolář - KOV Velim

Tip: Opel Corsa - proč mi netopí?

Je možné nezávislým (přídavným) topením vybavit dieselový i benzínový motor? Existují nějaká technická omezení?

Webasto: Ano nezávislé topení je možné montovat jak do dieselových, tak do benzinových vozidel. Jediné omezení je prostor pro samotnou zástavbu, případně příliš komplikovaný elektronický systém vozidla. Dá se však říci, že do 90% vozidel lze topení namontovat za pomoci speciální sady pro konkrétní vozidlo.

Eberspächer: Ano, naše společnost prodává nezávislá topení v provedení jak pro dieselové tak i pro benzinové motory.

Truma: Topení Truma není nijak vázáno na motor auta, pracuje naprosto samostatně a druh motoru funkci topení neovlivňuje. Pro potřebu automobilové dopravy je nejrozšířenější topení typu E 2400 (s tepelným výkonem 2400W ) a E4000 (s tepelným výkonem 3700W )

Jaké druhy nezávislého topení vyrábíte (nabízíte) pro osobní, dodávkové a nákladní automobily? (teplovodní, teplovzdušné atd.) a na jakém principu fungují?

Webasto: Existují dva systémy topení. Ohříváme vzduch nebo vodu. Vodní topení je vhodné do osobních vozidel i nákladních, k předání tepla slouží vždy výměník. Doba provozu je omezena na 2 hod. Teplovzdušné topení se používá do nákladních automobilů, karavanů a lodí. K předání tepla slouží pouze rozvody vzduchu. Provoz topení může být v závislosti na kapacitě baterii i déle než 8hod.

Eberspächer: Pro osobní vozy nabízíme teplovodní topení. Dodávkové a nákladní vozy se nejčastěji vybavují teplovzdušným topením. Obě topení pracují na principu získávání tepelné energie spalováním pohonných hmot. U teplovodního topení se tímto teplem ohřívá voda v chladícím okruhu vozu a teplo je pak přenášeno do výměníku vozidlového topení, kde se uvolňuje do vzduchu proudícího vzduchovými rozvody topení vozidla. U teplovzdušného topení dochází přímo k ohřevu vzduchu, který je poté rozváděn na požadované místo ve vozidle. Mnohá osobní vozidla jsou z prvovýroby již vybavena přihřívačem, v tomto případě stačí dokoupit rozšiřovací sadu na nezávislé topení.

Truma: Oproti naftovému topení jsou hlavní výhody: levnější provozní náklady, ekologie, dlouhá životnost, nízká hlučnost a malá spotřeba elektrické energie.

Jaké jsou hlavní výhody nezávislého topení podle druhů? (např. nižší opotřebení motoru a lepší emise u ohřevu chladící kapaliny atd.)

Webasto: Vodní topení má hlavní výhodu v předehřátí interiéru vozidla a motoru. Zvláště dnešní dieselové motory mají potíže s ohřevem v zimě. Předehřátý motor má nižší spotřebu a emise. Dochází také k minimálnímu opotřebení při startu. Topení je důmyslně ukryté v motorovém prostoru a využívá stávající rozvody teplé vody. Teplovzdušné topení je instalováno zpravidla v interiéru vozidla a používají se rozvody vzduchu. Hlavní výhody jsou okamžité teplo a nízká spotřeba el. energie.

Eberspächer: Teplovodní topení nabízí výhody v podobě čistých, odmražených oken, vyhřátého vozu a předehřátého motoru, díky čemu jsou šetrnější starty vozidla a zhruba o 20% nižší spotřeba paliva během startu.

Teplovzdušná topení se používají do vozidel, která je třeba dlouhodobě vytápět, např. v nichž řidiči přespávají, nebo do užitkových prostor sloužících například k převozům lidí nebo zboží náchylného na počasí (květiny atp.)

Truma: nutnost zdroje plynu a dodržování norem pro používání LPG, u osobních aut omezený prostor na montáž zásobníku plynu (u menších vozů nelze)

Jaké jsou nevýhody a jaké zásady (bezpečnostní) doporučujete uživatelům dodržovat? (vypnuto při tankování, stání na suché trávě atd.)

Webasto: Pokud máte namontované nezávislé topení musíte dodržovat určité bezpečnostní pravidla. Topení vypnout při tankování, nepoužívat topení v gážích a v uzavřených prostorách. Taktéž na suché trávě není možné zapínat topení.

Eberspächer: Při tankování PHM musí být nezávislé topení vypnuté.

Truma: bez odpovědi

Je nutné nezávislé topení zapnout čas od času i v létě?

Webasto: Je vhodné zapnout topení jednou až dvakrát v letním období je to jako s každým jiným zařízením. V letních měsících majitelé vodního topení v osobních vozech využívají možnost nezávislého větrání. I teplovzdušný systém nabízí v letních měsících možnost větrání.

Eberspächer: Ano, nezávislé topení je nutné alespoň jednou do měsíce minimálně na půl hodiny nechat běžet i v létě.

Truma: není nutné

O kolik nezávislé topení zvyšuje v průměru spotřebu automobilu?

Webasto: Spotřeba vodního topení pro předehřátí interiéru a motoru je cca 2-3dl na půl hodiny. Motor má pak od počátku standardní spotřebu. Teplovzdušné topení o výkonu 2 KW spotřebuje za noc max. 2 litry paliva.

Eberspächer: Ve většině případů umí nezávislé topení komunikovat s elektronickou klimatizací. Ovládání nezávislého topení lze zajistit spínacími hodinami, další možností je dálkové ovládání s dosahem až 1 km. Oba tyto způsoby umožňují naprogramování až tří časů pro nastartování topení v týdnu. Naprogramuje se doba odjezdu a topení se samo spustí, aby v nastavený čas bylo vozidlo připraveno a předehřáto. Dále je možno ovládat nezávislé topení i pomocí mobilního telefonu včetně dalších funkcí.

Truma: nezvyšuje – je nezávislé na motoru

Umí jednotka nezávislého topení spolupracovat např. s elektronickou klimatizací? Jak probíhá ovládání nezávislého topení a co všechno lze naprogramovat?

Webasto: Ano, některé vozidla mají přímou komunikaci s řídící jednotkou topení. Pak řidič nemusí nic nastavovat, zejména u topení dodávané přímo z výroby.

Většina dodatečných montáží však pro správnou funkci potřebují pouze nastavení teploty vody. O ostatní se postará elektronika.

Eberspächer: Při plném výkonu je průměrná spotřeba nezávislého topení řádově 0,5 l/hod., přičemž doba nutná k předehřevu vozu závisí na venkovní teplotě, velikosti vozu a izolaci. Při teplotě mírně pod nulou většinou postačí již půl hodiny ohřevu.

Truma: Na elektroniku klimatizace se topení nenapojuje, ovládání topení lze naprogramovat dle požadavků nebo používat manuální ovladač s možností nastavení teploty

Provádíte montáž nezávislého topení? Jak dlouho trvá a s jakým finančním obnosem je nutné počítat?

Webasto: Montáž nezávislých topení provádějí naše autorizovaná střediska, která poskytují na montáž dvouletou záruku. Doba montáže se pohybuje v závislosti na vozidle a požadavku zákazníka v průměru je to 8 hodin práce. Cena, kterou zákazník zaplatí za montáž se pohybuje od 3000-7000. Cena za nezávislé topení s ovladačem začíná od 19700,- bez DPH.

Eberspächer: Montáž nezávislých topení provádí jednotlivé servisy z naší dealerské sítě, která je zastoupena v každém kraji České Republiky. Doba zástavby a její cena závisí na druhu vozidla a obtížnosti zástavby nezávislého topení.

Truma: Montáž nezávislého topení provádíme, trvá 1 – 2 dny dle typu, cena se pohybuje od 15 000 Kč do 40.000 Kč

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 22x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ijon, 28.12.2008 09:33
Pravda, šéf si toho tepla také užil, ani nečekal, že ho bude tolik... Jinak požár byl skutečně způsoben originálně zamontovaným přídavným topením, jak potvrdil expert. Nemusím samozřejmě dodávat, že tento závěr automobilka odmítla. Ono je vždy jednodušší prohlásit, že za to může suchá tráva. I vzhledem k tomu, že po požáru nezůstala žádná tráva zelená v okruhu minimálně dvaceti metrů.
Nu, jeho nové auto už nemá nezávislé topení.
Kylie, 28.12.2008 11:00
... a do nového vozu si topení objednám (tedy pokud "zvítězí" předvybraná C5 2.7 HDi) - ono to přeci jen chvíli trvá, než diesel "zatopí" a já "zmuzlina" ... já ochladím sklenici i uprostřed léta.
Ano, "hádky/bitvy" kdy jeden "znalec" praví "jasně vlevo" a druhý "jednoznačně vpravo" znám ... to je "radost". Věřím, že to chyba v konstrukci topení, nebo spíše jeho špatná montáž mohla způsobit, tak je to ale (málem) u všech výrobků co používáme a to by člověk nemohl používat ni varnou konvici či pračku.
PS: Jedu se na pár dní "oteplit" tak zatím "pěknou jízdu" a já doporučuji přídavného (nezávislého) topení ve voze se NEbát a klidně si ho pořídit (a používat), alespoň v Citroën C5 to NEbýt problém
PPS: Místo kroužků šípy, to je "řešení"! Ušetříte, pohodlněji jezdíte, tišší kultivovanější diesly máte a ještě vám auto nevyhoří ... no nekupte to ,-)
Pěkný den (vlastně něco přes týden)
Ramones, 28.12.2008 22:32
Ramones@centrum.cz říká,že je Kylie kočka s úžasnými rty))...ale já jezdím ve Voyageru)
skýn, 16.12.2014 06:59
Ahoj,pořídil jsem si nedávno dieselové Mondeo z roku 2008 a má podle Etisu "supplemental air heater" - přídavné topení elektrické. Nevíte někdo, co to je a jak by to mělo fungovat? Díky
brin, 16.12.2014 12:29
Funguje to po nastartování v zimě a má to urychlit nástup topení v případě nízkých teplot. Je to v podstatě odporová spirála.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů