Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nemrznoucí směsi do ostřikovačů - co jsou zač?

Naše téma
Blaháček Marek | 05.03.2015
Ostřikovače nemají na první pohled příliš důležitou funkci. V létě o nich prakticky nevíme, nádobku na kapalinu většinou ani neotevřeme. V zimě je však jejich význam neoddiskutovatelný, když pomáhají čistit čelní skla od sněhové břečky plné soli.

Soustavu ostřikovačů tvoří zásobní nádobka, čerpadlo, několik hadiček a trysky směřující proud kapaliny na čelní sklo. To hlavní – čištění skla – však zabezpečují stěrače v kombinaci se směsí do ostřikovačů: a právě o nich je tento článek. Pojďme si ji tedy přiblížit.

Směsi do ostřikovačů lze rozdělit na letní a zimní. Jejím základem je vždy voda, další podstatnou složku tvoří nějaký alkohol. Výrobci nejčastěji používají ethanol, pro potřeby zimní nemrznoucí směsi však vyhovuje i methanol, isopropanol či etylenglykol. Kapalina obsahuje také různé saponáty a parfémy, které mají za úkol zlepšit jejich schopnost čistit sklo a „přebít“ typický alkoholový zápach.

V létě je prakticky jedno, jakou kapalinu používáte (může to být klidně i obyčejná voda), nyní v zimním období je však nutné, aby se z ní v nádobce nestala jen hrouda ledu, která nejen, že nijak nepomůže, ale naopak hrozí riziko poškození soustavy. Například aby směs do ostřikovačů odolala teplotě -20 °C (odolala je myšleno tak, že zůstane stále v tekutém stavu, bez krystalů ledu), musí obsahovat okolo 30 % alkoholu. Pro nižší teploty se jeho podíl zvyšuje.

Hraje nějakou roli, jaký alkohol je v kapalině přítomen? Ano, a to v několika aspektech. Tím prvním je asi cena. Ethanol, který je mimo jiné součástí alkoholických nápojů (zde je zatížen spotřební daní 285 korun za litr), se do směsi přidává jako denaturovaný. Ze všech alkoholů používaných do směsí je nejdražší. Někteří výrobci od roku 2010, kdy jim to legislativa umožnila, používají methanol, který je sice levnější, avšak jedovatý a škodit umí nejen při požití, ale do organizmu se dostává také přes kůži či plíce. Polít se při doplňování do nádobky není nic výjimečného, a že jde použití ostřikovačů v kabině vozu okamžitě poznat (pod čelním sklem bývá umístěn vstup vzduchu pro topení, alkoholové výpary se tedy snadno dostanou dovnitř automobilu, některá moderní auta používají různé snímače kvality vzduchu a umí přejít na vnitřní cirkulaci, dokud se alkohol neodpaří), ví téměř každý řidič. Ještě tu máme isopropanol, který sice není jedovatý, je levný, ale při odpařování velmi silně páchne. Etylenglykol se zase do kapaliny přidává kvůli zpomalení odpařování lihu (odpařuje se totiž mnohem rychleji než voda, což by mohlo zapříčinit opakované namrzání čelního skla).

Kapalinu lze koupit prakticky na každé čerpací stanici, stále častěji ji nabízí také obchodní řetězce, které často lákají především na nízkou cenu. Podle nedávného testu ÚAMK (viz náš předchozí článek) však není zárukou, že drahá směs rovná se také kvalitní. Kapaliny málokdy splní to, co výrobci uvádí na obalech a etiketách. Testy jsou prováděny v laboratorních podmínkách a nepočítají například s působením větru a dlouhodobým vystavením tekutiny nižší teplotě. Dá se tedy říci, že lepší je koupit kapalinu koncentrovanější a dražší, která má odolat nižším teplotám, než při koupi ušetřit, ale riskovat, že v mrazu budou ostřikovače nepoužitelné.

Stejně jako počet značek nemrznoucích směsí, je také široká nabídka balení, v nichž lze směs koupit. Nejčastěji se jedná o láhve a kanystry s objemem několika litrů, výjimkou nejsou ani sáčky na jednorázové použití. Každý motorista si může vybrat podle potřeb svých a typu svého vozu. Zásobní nádržky mají objem cca okolo pěti litrů, pokud je však automobil vybaven ostřikovači světlometů, nejsou výjimkou i desetilitrové zásobníky. Světla se totiž myjí pouze proudem kapaliny, a tak při častějším používání mizí doslova před očima, obzvláště pokud jedete například po dálnici za kamionem, který vaše auto neustále ohazuje sněhovou kaší plnou soli, kvůli níž není za chvíli přes čelní sklo vidět.
Při výběru vhodného balení nejprve zjistěte, kde je u vašeho vozu nádobka na kapalinu umístěna. Různě velký průměr mají také nalévací otvory, zkrátka co vůz, to originál.

Závěr: nabídka nemrznoucích směsí do ostřikovačů je široká, stejně tak i spektrum jejich ceny a kvality. V hypermarketech není problém koupit litr za méně než dvacet korun, u čerpacích stanic může stejné množství stát i několikanásobně více, ale není zárukou, že drahý výrobek je kvalitní. Je lepší kupovat koncentrovanější kapalinu s větší odolností vůči mrazu, než být rozčarovaný z toho, že směs s deklarovaným bodem tuhnutí (například -20 °C) zamrzla při teplotě o dva stupně vyšší. Spotřeba kapaliny se odvíjí od toho, jak často a kde s vozem jezdíte a zdali se čistí pouze čelní sklo, nebo i světlomety. Někomu vydrží obsah nádržky celý rok, jiný motorista dolévá podstatně častěji a podle toho je dobré volit velikost balení.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zvirak, 07.03.2015 22:15
mám i ostřikovače světel a to vám řeknu je pořádná spotřeba.. Bohužel se to nedá vypnout., takže kupuju ted v zimě jeden 5 litrový kanistr cca za 2 týdny. Nádržku mam na 6 litrů. Nejvíc je potřebuju, když jezdim ráno po dálnici, trochu vlhko a nasolený (zbytečně) dálnice je noční můra pro okno a ostřikovače..
Petr S, 08.03.2015 21:55


V makru jsem kdysi koupil celkem vyhodne 25L barel zimni smesi. Kdyz si koupis 2, tak to mas na celou zimu. Akorat ta manipulace s nim byla trochu nepohodlna
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů