Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Německý souboj: BMW řady 3 vs. Mercedes třídy C vs. Audi A4

Poradna
-MŠ- | 04.10.2013
foto: Petr Šikl
Pan Sýkora by se chtěl následujících pět let vozit v prestižním německém autě. Rozhoduje se tedy mezi značkami Mercedes-Benz, BMW a Audi. Předmětem zájmu jsou vozy, které jsou v přežitém názvosloví označované jako nižší střední třída. Má nemalé požadavky a jako většina tazatelů ostrý cenový limit.

Petr Sýkora: Dobrý den,

prosím o pomoc s výběrem vozu. Rozhoduji se mezi BMW 3 vs. MB třídy C vs. Audi A4.

Podmínkou je r. v. od 2006, automat, xenony a ESP. Kritériem výběru je také spolehlivost, bezpečnost a nízká spotřeba.

Cena ideálně někde kolem 200 tis. Kč, ale mohu i na 250 tis. Kč. Vůz kupuji min. na 5 let (jako vždy) a na nájezd cca 25 tis. km ročně: půl město, půl dálnice.

Který z těchto vozů a která motorizace je vhodná?

Díky moc.




Vážený pane Petře.
Děkuji Vám za dotaz, ve kterém jsou zmíněna všechna podstatná fakta. Nevím snad jenom, zda Vás více přitahují kombi či sedany. Každopádně jsou to zajímavá auta. Že se jedná o to nejlepší, co normální smrtelník může chtít, je snad jasné. Rozdíly v koncepci pohonu a z toho plynoucí nuance v jízdních vlastnostech (Audi je předokolka, další dva vozy mají zadní náhon) také nemusíme asi dopodrobna rozpitvávat. Čtyřkolku v automatu s motory, které budu primárně zvažovat v dané ceně a při daném roku výroby, nelze bohužel mít u žádného vozu z této trojice. Ale kdyby tohle bylo pro Vás kritérium, jistě byste ho uvedl.
Všechny tři tyto automobily se vyráběly v obrovském množství motorizací a výbav. K Vašemu štěstí automatické převodovky ani xenonové světlomety nejsou žádnou vzácností. Těžko Vám mohu poradit, který vůz vybrat. Mohu Vám dát několik obecnějších rad a potom se zkusím věnovat jednotlivým modelům a vypíchnout, čím převyšuje své soupeře a v čem naopak podle mě zaostává. Obecné rozumy, kterými Vás zahrnu, začnu úvahou o motorizaci. Vzhledem ke kvalitám daných vozů, cenám pohonných hmot, údržby a jiným faktorům, bych Vám doporučil vznětové čtyřválce. S nimi budu také dále počítat. Za ty kilometry, co s vozem najezdíte, Vám svou úsporností ušetří tolik, že případná vyšší cena za řešení poruch nebo za údržbu bude pravděpodobně bohatě vykompenzována. Ale to nejdůležitější: držte se spíše těch 250.000 Kč. Nemusím být posluchačem „matfyzu“, abych si spočítal, že s autem hodláte jen Vy najet okolo 120 - 130 tis. km. Což znamená, že zhruba tolik by mělo mít maximálně najeto teď. No, a sehnat podobné auto od roku 2006, nehavarované a s podobnými (reálnými!!!) kilometry za dvěstě tisíc, je kousek, na jehož motivy by se dal natočit další díl filmové akční série „Mission Impossible“. A teď k jednotlivým autům.
Začnu BMW. Ve Vašem případě se bude jednat pravděpodobně o pre-faceliftovou verzi E90. Ze všech tří konkurentů má nejvytříbenější jízdní vlastnosti a také nejsilnější a nejúspornější naftové motory. V zemi, kde čekám, že se „tédéíčkaři“ co nevidět sdruží v církev, je odvaha tohle napsat, ale je to tak. Další výhodou tohohle auta je jeho mladší věk. Jak to myslím? E90 začala sjíždět z výrobního pásu počátkem roku 2005 a jednalo se o zbrusu novou modelovou řadu. Kdežto „C-Klasse“ s interním označením W203 a „Á-čtyřka“ (8E2) jsou auta vyráběná víceméně od roku 2000, i když ročníky 2006 a mladší jsou již poslední, a tudíž samozřejmě modifikované. V případě Audi víc. Ale té půl dekády je znát a „bavorák“ je asi ze všech aut nejmodernější. Bohužel jsem neobjevil Ameriku a tohle všechno už pochopila i „neviditelná ruka trhu“. BMW se srovnatelnými parametry bude z trojice aut pravděpodobně nejdražší.
Druhý na řadě je Mercedes. Mám rád mercedesy, ale W203 bych doporučil jiným lidem než řidičům Audi či BMW. Hlavní devízou stuttgartských vozů bylo vždy pohodlí a elegance. A to přestalo být „in“, a tak poslední modely této značky přidaly na agresivitě a sportovnosti, aby dohnaly své mnichovské a ingolstadtské konkurenty. A bohužel tato třída C není ani ryba, ani rak. Toho těžko uchopitelného kouzla starších mercedesů (ke kterému se žádná značka nikdy ani nepřiblíží) je v ní pomálu. Pohříchu pobrala ještě méně sportovního „flairu“, který se podařilo vdechnout současným modelům. Navíc čtyřválce CDI nejsou úplně přesvědčivé a antikorozní ochrana je vzhledem k postavení značky a ceně vozu přímo ostudná (u prvních ročníků děsivá). Nechci Vás od třídy C zrazovat, ale jestli Vám sedí, tak to poznáte hned. Prostě se v nějaké svezte. Věřte mi, že má v sobě něco, co Audi ani BMW ne. Ale ne každému se tohle líbí a ne každý to pozná. No, a pokud budete jeden z těch, komu se bude jízda s ní líbit, máte jednu výhodu. Na trhu bude asi cenově nejníže ze všech tří rivalů.
Nakonec Audi. Pro Audi A4 bych použil spojení „koncernovost dohnaná do dokonalosti“. A to v dobrém i zlém. Díky sdílení techniky a kompatibilitě elektroniky (rozuměj diagnostiky) s jinými vozy gigantu VW bude mít asi nejdostupnější servis. Na druhou stranu někomu může připadat otravné mít v Audi stejný motor, jako má soused v Seatu. Faktem je, že A4 je vycizelována a precizními jízdními vlastnostmi se může téměř postavit na úroveň BMW řady 3. Navíc má Audi asi nejlepší zpracování interiéru a příkladnou antikorozní ochranu karoserie. Když vezmete libovolnou skupinu obyčejných řidičů a necháte je projet v těchto třech autech ve srovnatelném stavu, s podobnou motorizací atd., troufnul bych si tipnout, že většina z nich označí jako nejbližší jeho řidičskému projevu právě Audi A4. Komunikativnost BMW a plavnost Mercedesu jsou trošku mimo hlavní proud. Rozumíte? Nechci tady napsat, že Audi je obyčejné. Vůbec ne. Ale ve srovnání s ostatními dvěma asi cílí na trošičku širší skupinu řidičů. Je to skvělé auto, ale vzhledem k Vašemu požadavku automatické převodovky si přečtěte něco o převodovce „Multitronic“… na to tady nemám prostor.
Nějaké postřehy k těmto vozům jsou v některých dalších článcích, které si můžete také přečíst. Snad jste nečekal, že Vám napíšu, který ze tří vozů koupit! Měl jsem to rozhodnout? Proto, že Mercedes mám nejradši? Nebo že BMW oběma na okruhu ujede? Nebo že Audi má nejlepší vnitřek? To by byla stupidnost. Jak jsem již napsal, tahle auta jsou k mání v mnoha verzích. Taková 318d si ani neškrtne v porovnání se 125kW silnou verzí audiny A4 s podvozkem S-Line. A zachovalý mercedes ve verzi Avantgarde vypadá v porovnání se základním provedením obou konkurentů jako Rolls. Nejen, že nechci zobecňovat, ale u těchto tří aut to ani nejde. Dokonce nemusíte ani koupit ten naftový čtyřválec, který z toho vyšel mně. Takový šestiválec (nebo pětiválec 270CDI) je v kombinaci s automatickou převodovkou přesvědčivější. Nebo si koupíte benzínové auto? Proč ne! Všichni tři výrobci nabízejí spoustu kvalitních alternativ. Prostě si vyzkoušejte všechna tři auta. A když se Vám některé z nich bude líbit víc, potom postupujte mnohokrát popsanou taktikou „kus od kusu“.
Všechny tři vozy jsou skvělé. Budete si jezdit jako král bez ohledu na to, pro který se rozhodnete. Jediné, čím to můžete zhatit, je nákup „hujdy“ za výhodnou cenu se stočeným tachometrem nebo postavené ze dvou vraků. Vzhledem k počtu kilometrů, které má poptávané auto podle mě mít a k rozpočtu, který jste nastavil, bych Vás chtěl (a myslím to dobře) varovat před pokusem koupit novější generaci Audi nebo Mercedesu, než jsou ty, o kterých jsem uvažoval výše. Tj. zapomeňte na MB W204 (limuzína i kombi od 2007) anebo Audi A4 8K2 (od 11/2007, Avant 2008).

Hodnocení článku
2.5 z 5 (50%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 07.10.2013 18:10


3,0 HDi bude za 200 tKč asi utopie, nebo vražda. Nejlepší cesta je asi 2,2 HDi 125 kW.
kralici79, 08.10.2013 12:59
Mezi mercedesy by se možná dal najít slušný kousek odpovídající vámi zadaným parametrům. U BMW je výběr opravdu velmi omezený. U Audi už vyloženě tragický.
Dovolím si tvrdit ,že pokud jste seznámen s obecně vyššími náklady na servis "prémiovek", bude ideální blíže si specifikovat, co pro mě znamená "nižší spotřeba,dostatečný výkon atd." a to mi pomůže k výběru vhodné motorizace. Pak už závisí na tom, jestli vám vyhovuje spíše komfort,prostor,nebo sportovní naturel. Tím se podle mého tyto tři výrobci dost odlišují.
Každý tady hájí svůj píseček ikdyž tady není jasné, co byste si přál vy. Je ovšem pravda, že konkurence vyjde většinou o dost levněji, jak na servis, tak při pořízení. Ale to už je úděl "premiantů".
toskey, 09.10.2013 16:24


Taky bych sel do C5 exlusive,to co bude mít v c5 za výbavu za 250 bude u německý trojky tak u aut za půl mega. (kožený sedačky s pamětí,mazáž,natáčecí bixenony,navigace,automat,hydractiv,palubka v kůži). Hlavně těch exlusivů je hodně, vybavených 3,A4 a C mercedesů jak šafránu. Všechno social edition. Ano chápu s citronem nebudete vzbuzovat závist v lidech,ani je neoslníte- teda dokud si k vám nesednou pak jim možná i vypadne jazyk z huby co všechno to má a jak dobře to vypadá. Další věc je,že vám to aspoň nebudou krást. Spolehlivost a kvalita nových c5 je na hodné vysoké ůrovni,
Ještě další tip do auta plnýho luxusu za málo peněz je C6...
Reno, 10.10.2013 16:52


čoveče budu nad tím přemýšlet, má s tím autem někdo osobní zkušenost? jako nóbl dělník by se mi to líbilo. umí ten vzduchový podvozek přitvrdit tak, že je to až nepříjemné? tedy pro běžného člověka nepříjemné, pro mně to bude alespoň trochu snesitelné, podle toho co jsem o podvozcích od citroenu
slyšel od Marka Ebena
patrik.valdmannFB, 11.10.2013 07:27
Ano toto jsou všechno velice hezká vozidla. Ale není jenom Německo kde se vyrábí kvalitní vozidla. Já bych pánovi doporučil svézt se ve Volvu S60 D5. Od roku 2006 motor posílil na 136kw a 400Nm. Automaty jsou zde hojně zastoupeny a to i se sekvenčním řazením a myslím si, že jsou vcelku spolehlivé.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů