Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejčastější prohřešky řidičů v roce 2014: statistiku vede vysoká rychlost

Aktuality
Karel Směšný | 21.01.2015
Bodový systém - jak přijít o řidičák snadno a rychle?
Podle statistik ministerstva spáchali motoristé v loňském roce téměř půl milionu přestupků. Oproti minulému roku tento počet klesl o 8 %..

Aktuální statistika chování řidičů ukazuje, že největší problém mají Češi s vysokou rychlostí v obci. Třetina z celkového počtu více než 498 tisíc přestupků, zaznamenaných v roce 2014, připadala na překročení maximální dovolené rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů za hodinu. Tuto hranici potom překročilo dalších 8 % řidičů.

Druhým nejpáchanějším přestupkem na českých silnicích bylo loni nepoužívání bezpečnostních pásů, nebo v případě motocyklistů ochranné přilby. Vzrůstající tendenci má počet řidičů, kterým se při silniční kontrole prokáže, že jsou pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové či omamné látky.

Pokud jde o jednotlivé kraje, potom se jako nejméně ukáznění jeví řidiči ze Středočeského, naopak nejméně přestupků bylo zaznamenáno v kraji Karlovarském. Více než 80 % všech zaznamenaných prohřešků potom spáchali řidiči mužského pohlaví, na ženy připadá necelé pětina.

Celkem bylo ke konci roku 2014 v registru více než 6,6 milionu řidičů, jednoduchým výpočtem tak zjistíme, že nějaký přestupek loni spáchalo asi 7,5 % z nich. Celkově se situace na český silnicích zlepšuje, výjimkou byl za poslední dobu jen rok 2013, v němž počet zaznamenaných přestupků mírně vzrostl.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
free78, 21.01.2015 13:46
"Nejčastější prohřešky řidičů v roce 2014: statistiku vede vysoká rychlost"
To znamená jako né že by řidiči nejvíc ze všeho porušovali rychlost, ale že se policie zaměřila nejvíce na právě tento prohřešek, protože jde nejlíp prokazovat a následně nejlíp kasírovat. A právě o kasírování zde je až na prvním místě.
Otázka zní akorát proč vlastně vznikají články jako je tento. Je to tím, že autor obdivuje policejní buzeraci (to by šlo přece řešit v nejbližším SM salóně), nebo má dojem že tahle statistika, tedy kolik se kde vybralo pokut lidem nejvíc chyběla (za sebe hlásím, že mi je tadle statistika volná), nebo proč?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů