Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Možnosti použití benzinu 95 místo 98

Poradna
David V | 30.09.2011
foto: TipCars.com
Pohybuji se často v místech, kde zrovna není dost po ruce tankování BA 98. V návodu je striktně nařízen pro toto auto BA 98. Nepřehání, podle vašeho názoru, M-B svůj požadavek?
Autor dotazu:Luděk Grygar
Značka, model:mercedes C 230 K
Bližší označení: 
Rok výroby:2005
Palivo:benzin BA 98 B
Výkon v kW:141
Kód motoru:271.948
Popis závady:Pohybuji se často v místech, kde zrovna není dost po ruce tankování BA 98. V návodu je striktně nařízen pro toto auto BA 98. Použít BA 95 jen v nouzi. Nic bližšího. Nepřehání, podle vašeho názoru, M-B svůj požadavek. Jaký máte názor na přísady ke zvyšování okt. čísla? Děkuji LG
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Vážený pane Grygare,

Váš dotaz je naprosto opodstatněný, neboť trvalé provozování motoru na výrobcem neschválený typ paliva povede k jeho dřívějšímu opotřebení, ne-li k nějaké poruše závažnějšího charakteru. Teď si v krátkosti vysvětlíme, co je oktanové číslo (OČ) a jaký je jeho vliv na motor.

Definice říká, že OČ udává odolnost paliva proti detonačnímu spalování. Čím je OČ vyšší, tím je ta odolnost větší. Nebudeme se tady trápit definicemi a jakými metodami se OČ zjišťuje a z čeho to pochází. To si snadno na internetu najdete. Čili víme, že N98 je proti samozápalům odolnější než N95, ale co to vlastně znamená v praxi:

O oktanovém čísle mluvíme v souvislostech s palivem pro zážehové motory. V zážehovém motoru je přesně daný okamžik zapálení směsi a iniciátorem je zapalovací svíčka. Jakýkoliv jiný zdroj iniciace hoření je nežádoucí. Těmito zdroji bývají nejteplejší místa spalovacích prostor, která nová nasávaná směs nedostatečně ochladila. Typické jsou výčnělky, hrany a kouty ve spalovacím prostoru; například samotná svíčka je exponována nejvyšší teplotě (během hoření až 2500°C) a bohužel při nevhodných podmínkách se sama stane zdrojem nechtěné iniciace, aniž by došlo k žádoucímu přeskočení jiskry mezi elektrodami. Tomu dochází díky stlačení směsi ve válci během kompresního zdvihu. Směs se stlačením ohřívá na vysokou teplotu kolem 600°C, což vede v nepříznivých případech právě k nežádoucímu detonačnímu spalování, kdy se směs v některých oblastech neřízeně sama vznítí, a to provází značný nárůst tlaku a teploty, který mohou doprovázet další nechtěné detonace na jiných místech. Jednak to způsobí propad výkonu, neboť dojde k uvolnění tepla dříve, než je dokončen kompresní zdvih a jednak tyto tlakové pulzy rozkmitají všechny pohyblivé části motoru, zejména pak skupinu píst, ojnice, klikový hřídel. Charakteristický je pak zvonivý zvuk motoru, jenž právě způsobují jmenované kmitající části. Rozdíl mezi hořením a detonací je nejsnáze vysvětlitelný na rychlosti hoření. Zatímco svíčkou iniciovaná směs hoří sféricky (pohyb po ekvidistantních kulových plochách směrem od středu – elektrody svíčky) rychlostmi v řádu desítek metrů za sekundu doprovázená postupným nárůstem tlaku, tak u detonace je rychlost šíření plamene až o 2 řády vyšší a nárůst tlaku je skokový (tlaková vlna se šíří rychlostí zvuku pro dané prostředí) přičemž při více jádrech je zřejmé, že jdou tlakové vlny proti sobě a dochází právě k nežádoucím pulzům (vysokofrekvenční vibrace).

Tomuto detonačnímu spalování neboli klepání motoru se výrobci snaží předcházet. Hlavní faktory přímo ovlivňující vznik detonačního spalování jsou následující: tvar spalovacího prostoru (hrany, výčnělky, kouty), konstrukce motoru (kompresní poměr – čím vyšší, tím náchylnější motor), vstřikování paliva (skupenské teplo předané během odparu ochlazuje prostor válce – přímovstřikové motory přinášejí výhodu v intenzivnějším chlazení) a právě palivo (OČ). Při návrhu a následné konstrukci motoru je přihlédnuto ke všem těmto faktorům a v procesech řízení přibývá i tzv. předstih zážehu. Předstih zážehu je udáván ve stupních a je to úhel natočení klikové (nebo vačkové) hřídele před horní úvratí pístu, při kterém dojde k přeskočení jiskry. Hodnota úhlu se mění v závislosti na otáčkách a zatížení motoru, ale také právě na hodnotě OČ. Moderní motory disponují čidlem klepání, které upraví hodnotu předstihu (fyzicky ji upraví ECU dle hodnot z čidla), popřípadě i jiné parametry, aby se nežádoucímu jevu co nejvíce předcházelo. Předstih zážehu je důležitý pro maximální využití tlaku spalin ve válci ve správný okamžik.

Z předchozího lze vidět, že je motor nějakým způsobem navržen a bylo mu předepsáno v rámci návrhu i palivo s minimální hodnotou OČ. Provozovatel nemá možnost jakýkoliv parametr na motoru adaptovat na svoje podmínky (dříve se dala např. nastavit základní hodnota předstihu), aby si mohl dovolit tankovat palivo s nižším OČ, nežli má dáno od výrobce. Setkal jsem se s dvojím definováním pro použití paliva s různými OČ:

1) Je striktně dáno palivo s minimální hodnotou OČ a výrobce nepovoluje používat palivo s nižším OČ s tím, že výrobce v tomto případě neodpovídá za poškození motoru, která vznikla. Palivo s vyšším OČ je pak možno použít neomezeně.

2) Je doporučené palivo s určitou hodnotou OČ, avšak je možné alternativně použít i palivo s nižším OČ, přičemž výrobce upozorňuje na možný pokles výkonu popřípadě nárůst spotřeby. Pro palivo s vyšším OČ zase omezení není.

Ve Vašem případě je užita první definice a vzhledem k tomu, že je Váš vůz vybaven kompresorem, který do velké míry ovlivňuje výsledný kompresní poměr (součet statického kompresního poměru daného geometrií motoru a dynamického kompresního poměru daného stupněm plnění kompresoru), doporučuji se držet specifikace výrobce a výhradně používat předepsaný 98-mi oktanový benzín. Pokud se skutečně pohybujete v místech, kde není dostupný, buďte zásoben antidetonačními přísadami, které správně dávkujte k natankovanému palivu s nižším OČ. Vězte, že surový benzín má sám o sobě velmi malou odolnost proti klepání a je též aditivován, aby předepsaných vlastností dosáhl. V postatě neuděláte nic jiného, než že jej „doaditivujete“ pro svoje potřeby. Pokud budete nucen použít N95, tak omezte prudké akcelerace a též zatížení v nízkých otáčkách, neboť to jsou v největší míře stavy, u kterých právě dochází ke klepání motoru.

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 30.09.2011 16:33
On by to ten Duratec technicky vzato mohl zvládnout, Ford dělá speciálně Duratecy (čtyřválce) pro spalování E85. Vlastně jediným problémem je zvýšená koroze některých součástí, protože alkohol v sobě rozpouští vodu (nebo tak nějak). Jednorázové použití by nemělo znamenat průser, čidlo klepání tyhle motory mají a dokážou využít vyšší oktanové číslo.
anonim, 01.10.2011 17:38
Pane je uplne jedno co do toho auta nalejete, protoze i kdyby jste tankoval 98-ku v cesku tak Vase auto pojede na 95-ku. A kontrolam na ceskych benzinkach se jen smeju, tem neverim ani hovno. Nevim jestli moje 320-ka je nejaka pokazena ale pri tankovani 95ky z rakouske benzinky udelam na plnou nadrz o 80km navic ( RAK-kopecky, mesto) oproti ceskemu benzinu (CR-rovinka, vesnice).
Michal, 02.10.2011 08:36
Tohle jsou podle mého konspirační teorie. Tankuju v Rakousech a že bych pozoroval nějaký rozdíl se říct nedá. Tankuju i v zemích českých 100-oktanové palivo a taky se nic zvláštního neděje. Mám motor s přímovstřikem, takže bych rozdíl poznat měl... samozřejmě, že nemluvím o benzínkách typu Unicorn...
tesnav, 07.10.2011 23:47
Protože mám před barákem pumpu s E85, tak jsem taky pátral po přínosech a nevýhodách. U E85 je to šul nul - nižší cena, vyšší spotřeba, riziko rozleptání palivové soustavy (měděných součástí), rezivění (líh váže vodu), problém zimních startů (bydlím v horách).

Co se týče zvýšení výkonu, tak na amerických forech jsem našel doporučení na xylen (114-118 oktanů). Cena někd od 45 Kč/l.
tesnav, 07.10.2011 23:59
pokud by tento Mercedes nebyl schopen trvale jezdit na N95. Např. Škoda už u první řady oktávek (RS) uváděla, že předepsaný benzín je N98, ale lze používat N95 s tím, že dojde ke snížení výkonových charakteristik. Ona elektronika motoru totiž přizpůsobí a přenastaví zápal na hranici klepání motoru podle benzínu.

Osobní zkušenost: V okolí mám jen běžný N95 od total low end čerpaček po předražený Shell + Benzina (delta přes 3 Kč/l) , k tomu V-P95 a V-PR100 od Shellu. Roky jsem tankoval to absolutně nejlevnější do 3 benzínových aut a nebyl žádný rozdíl proti tomu, co jsem tankoval na cestách u "renomovaných" stanic, popř. v D nebo A..

Na základě tohoto odkazu
http://www.cimbu.cz/index.php?page=whole&lng=cze&item=18
jsem testnul aditiva do normálního N95 a zkušenost je taková, že výsledek se velmi blíží použití N100, jen s tím rozdílem, že příplatek při natankování nejlevnější N95 je zhruba desetinový (60 hal/l).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů