Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motoristé zanedbávají údržbu svých vozů

Naše téma
Michal Borský | 17.08.2013
Stav náplně motorového oleje před vrácením vozu (a před plánovanou výměnou po 20 tis. km) - hladina zůstala zachována. Testovaná motorizace ztrácením oleje rozhodně netrpí.
Každý pátý firemní řidič přiznává, že hladinu motorového oleje ve svém automobilu kontroluje, až když se na palubní desce rozsvítí varovná kontrolka.

Riskují tak ale těžké poškození motoru, protože tlak oleje může být nízký už dlouho předtím, než se rozsvítí výstražná kontrolka.

Pokud už ale olej kontrolují dříve, 51,6 % z řidičů přiznalo, že se s tímto úkonem raději obrátí například na obsluhu čerpací stanice nebo nějakého známého.

Velká část motoristů (60,2 %) potom olej ve svém voze mění nejvýše jednou za rok bez ohledu na ujeté kilometry. Alarmující je skutečnost, že 8,6 % z nich neměnilo motorový olej déle než dva roky.

Hlavní problémem je podle odborníků skutečnost, že téměř polovina oslovených řidičů nezná výrobcem předepsané servisní intervaly pro jejich vozy.

"Řidičům doporučujeme, aby si alespoň jednou za týden našli pár minut, které obětují kontrole hladiny motorového oleje. Mohou tím výrazně pomoci k bezproblémovému provozu svých automobilů. Pravidelná výměna motorového oleje prodlužuje životnost motoru a snižuje spotřebu pohonných hmot. Pokud se varovná kontrolka mazání rozsvítí, pravděpodobně už je motor vašeho automobilu nenávratně poškozen. Neméně důležité je dodržovat specifikace dané výrobcem automobilu," říká Dan McGoldrick z marketingu ropné společnosti ExxonMobil, pod níž vyrábí své oleje Mobil1.

I samotné automobilky se však snaží co nejvíce protahovat servisní intervaly, čímž své zákazníky přesvědčují o servisní nenáročnosti svých vozů. Některé z nich předepisují výměnu oleje až po dlouhých 30 tis. km. Automobilky se přitom většinou hájí tvrzením, že tzv. long-life oleje spolehlivě ochrání motor i po takto dlouhou dobu. Long-life oleje se oproti klasickým liší pouze ve vyšším obsahu aditiv, která udržují motor čistý a chrání ho proti korozi. Nejen odborníci se ale shodují na tom, že ani nejkvalitnější olej nevydrží motor spolehlivě mazat déle než 15 tis. km. Tento interval dále zkracují časté jízdy na krátké vzdálenosti nebo provoz v náročnějších podmínkách. Nezapomínejte také na pravidelnou výměnu olejového filtru.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 19.08.2013 08:08
Tohle není možné, alespoň zde na Tipcars mnoho lidí koupilo skvělé ojeté auto, do kterého nemuseli investovat. Jen já a možná zepár dalších měli tu smůlu, že se jim nějaké investice nevynuly - tedy jsme narazili asi na automobil se zanedbanou údržbou, ale dle ohlasů pod konkrétně mými články je to spíše raritní jev a převládají auta bez investic....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů