Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motorem roku 2012 je 1.0 EcoBoost od Fordu

Nové modely
Karel Směšný | 14.06.2012
foto: ford
Motor 1.0 EcoBoost z produkce Ford byl včera vyhlášen „Motorem roku 2012“, když zvítězil v mezinárodní anketě „International Engine of the Year“.

Tenhle tříválec ovládl i kategorie „Nejlepší nový motor“ a „Nejlepší motor do 1,0 l“. Anketu vyhlašuje odborný magazín Engine Technology International a o výsledcích rozhoduje hlasování 76 novinářů z pětatřiceti zemí celého světa. Ve třináctileté historii ankety Engine of the Year je to poprvé, kdy v ní zvítězil Ford.
Agregát byl zkonstruován v technických střediscích společnosti Ford v britském Duntonu a německém Merkenichu. Vyrábí se v rumunské Craiově a německém Kolíně nad Rýnem.

1.0 EcoBoost je osazen turbodmychadlem s nízkou setrvačností, které zajišťuje rychlou odezvu na sešlápnutí plynu již od nízkých pístových rychlostí motoru a dokáže se roztočit až na 248 000 ot./min.

K dalším technickým inovacím motoru 1.0 EcoBoost patří:

• sběrné výfukové potrubí odlité přímo do hlavy válců – snižuje teplotu výfukových plynů a umožňuje dosáhnout optimální směsi paliva a vzduchu v širším rozsahu otáček;

• speciální litinový blok motoru – zahřeje se rychleji než obvykle používaný hliníkový, k zahřátí na provozní teplotu spotřebuje asi o 50 procent méně energie;

• oba hlavní řemeny jsou ponořeny v olejové lázni – tišší a účinnější chod motoru;

• namísto obvyklých vyvažovacích hřídelí, které spotřebovávají část výkonu motoru, jsou zde vibrace vznikající v důsledku tříválcové konfigurace potlačovány záměrně „nevyváženým“ setrvačníkem – jeho kmity působí proti kmitům klikové hřídele.

Za první měsíc, kdy byla tato novinka v prodeji, si Focus 1.0 EcoBoost objednalo více než 4 700 zákazníků Fordu. To znamená, že na tříválcový EcoBoost připadla téměř jedna čtvrtina všech objednaných Focusů na devatenácti tradičních evropských trzích.

Ford of Europe plánuje zvýšit roční objem výroby automobilů poháněných úspornými zážehovými motory EcoBoost ze 141 000 v roce 2011 na 480 000 v roce 2015. Společnost předpokládá, že z toho více než 300 000 vozů bude mít pod kapotou právě 1.0 EcoBoost.

„International Engine of the Year“ neboli Mezinárodní motor roku vybírá porota 76 motoristických novinářů z 35 zemí celého světa. Porotci hodnotí chování v běžném provozu, dynamiku, hospodárnost, kultivovanost a úspěšnou aplikaci pokročilých technických řešení. O oblibě litrového EcoBoostu mezi porotci svědčí i skutečnost, že mu udělili o 28 procent více bodů než nejbližšímu soupeři. Dosažené bodové skóre pak bylo vůbec nejvyšší v celé historii ankety.

A jak se na vítězství tohoto motoru díváte vy? Těšíte se na dobu downsizingu, nebo jste zatlačili slzu při vzpomínce na zážehové atmosferické víceválce, které pomalu opouštějí bojiště?

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 18.06.2012 12:17
Konkrétně tady:
http://autosalontv.cz/autosalon-24-1
přetáhněte si to na 1:39:00 a je to tam. Já osobně to je ho hodnocení žeru, je to trochu sranda, ale když dokázal sprdnou design, tak věřím, že by ten motor až tak zbůhdarma nechválil. Byl by za blba, kdyby pak realita vypadala jinak.
Tycoon, 18.06.2012 18:32
Ten chlápek působí jako šašek, asi tím zakrývá neznalost. Mluví tam o rekuperaci, přitom to je jen marketingová hříčka automobilek, ve skutečnosti to je pouze tzv. řízené dobíjení, skutečnou rekuperaci mívají jen hybridy. Pak tam víceméně papouškuje marketingovou řeči od Fordu ... 6,4 litru při dodržování rychlostních limitů (90 mimo město, 130 na dálnici) si tam vychvaluje jako něco světoborného. Přitom můj benzinový dvoulitr si vezme jen o pár desetinek víc (dlouhodobě 6,8 dle dotankování). Přiznávám samozřejmě, že na 5 litrů se nedostanu ani při ekojízdě.
Neříkám, že ten motor je vyloženě špatný. Je asi lepší než ta benzinová šestnáctistovka - ta se s Focusem dost trápí. Ale s řečmi "ten motor si určitě kupte" bych počkal na pár let, až budou mít první služebáky najeto 150 tkm.
Koloss, 18.06.2012 19:01
Jestli to nesleduješ běžně, tak chápu, že na tebe "expert Pepa" takto působí. Nicméně je to člověk, který se celkem snaží a dělá to po svém. Já si ho celkem rád poslechnu, stejně všechno musí člověk brát s rezervou. Těch 6.4 bylo při dodržování limitů, ale bez loudání, normální dynamická jízda. S lehkou nohou se ani já pod šest nemám šanci dostat.
Rekuperace je prosté vracení energie zpět, to že to nemá nějaké extra baterie a nabíjí to jen akumulátor ještě neznamená,že o rekuperaci nejde. Když se akumulátor nabíjí při brždění, tak to znamená, že nemusí být alternátor tak silný a méně zatěžuje motor. To se taky počítá.
Tycoon, 20.06.2012 17:11
Ne, nesleduju ten pořad, asi toho o autech ví více než ten Merunka, ale dojme experta nepůsobí.
Ano, počítá se to, ale není to prostě rekuperace. Běžný olověný akumulátor rekuperaci víceméně neumožňuje, byl by to pro něj příliš velký proud.
Koloss, 21.06.2012 12:48
Ti chlapi (jsou tři - Pepa, Radek a František), co v Autosalónu testují a recenzují auta, jsou celkem dobří, trochu speciální kapitola je Bára, ale i ta se celkem dá. Merunka je tam jako moderátor a recenze na auta nedělá, spíš takovou tu omáčku okolo a některé reportáže spojené s motorismem obecně. Já ten pořad považuju za docela dobrý.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů