Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mondeo, Mazda 6, nebo Passat?

Poradna
Daniel Dvorský | 05.05.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
chtěl bych od Vás radu. Najezdím měsíčně cca 4000 kilometrů a z toho asi 60% po dálnici. Chci si pořídit ojeté auto do - 200000,- Kč. Mám spoustu alternativ od Fordu Mondeo, Mazdy 6, Volkswagenu Passat až po Volvo S60. Je pro mě důležitá bezpečnost, pohodlí a hlavně také provozní náklady. Je to podle mě dost velký nájezd kilometrů a nechtěl bych do auta v průběhu pár let po koupi nijak dvakrát moc investovat. Také nevím, co je v dnešní době výhodnější, jestli benzin nebo nafta. Jednak z pohledu životnosti motoru a jednak kvůli spotřebě.
Budu Vám tedy velmi vděčný, pokud mi trošku pomůžete s výběrem a poradíte co zvolit, abych zbytečně nešlápl vedle.

Díky moc!
S pozdravem


Odpověď

Dobrý den,
Pokud se řekne slovo „bezpečnost“ tak se i v dnešní době plné bezpečnostních systémů žádné automobilce nepodařilo to, co společnosti Volvo. Snad skoro každému se vybaví právě slovo bezpečnost a to nemusí být automobilový znalec.
Při Vašem ročním nájezdu kilometrů lze uvažovat o dieselu a motor o zdvihovém objemu 2,4 s pěti válci a dvacetiventilovou technikou, hliníkovou konstrukcí je velmi úsporný a celkem hodně spolehlivý. Nové moderní dieselové motory trpí každou chvíli nějakou poruchou, Volvo je v tomto ohledu spolehlivější. Každá mince má rub a líc. Platí to i v případě Volva. Spolehlivost a možné využití pověstné bezpečnosti si vyžaduje pravidelný servis. Ten je poměrně nákladný. Určitě je potřeba dodržet pravidelné servisní intervaly, myslet na výměnu rozvodů, prostě o Volvo je potřeba se starat. Co se týká vnitřního prostoru, jedno velké mínus je prostor na zadních sedadlech, řidič a spolujezdec se cítí pohodlně. Koupí Volva S60 dostáváte do ruky spíše sportovně střižený sedan, nikoli rodinný automobil. K maximálnímu vychutnání sportovní jízdy lze spíše doporučit benzinový agregát 2,5 T pro nejvýkonnější verzi S60 R, který disponuje úctyhodnými 220 kW. Tento model se ale vzdaluje Vašemu předsevzetí nízkých provozních a nízkých servisních nákladů.
A tak jako slovo „bezpečnost“ evokuje značku Volvo tak při pomyšlení na „nízkou spotřebu“ se v České republice snad každému vybaví koncernové TDi. V době, kdy má TDi už doby své největší slávy za sebou a ceny VW nebo ostatních koncernových bratrů vybavených tímto motorem se stále drží příliš vysoko. Za stejnou cenu lze pořídit obdobný automobil, ale třeba i mladší. Spojení TDi a modře podbarvené ukazatele nejednomu řidiči zamotá hlavu, v případě jiných modelů je to zase spojení TDi – nízká spotřeba – slušný zavazadlový prostor u Octavie a nebo TDi – nizká spotřeba – nejnižší pořizovací náklady u Seatu. A tak je trochu škoda, že ustupují do pozadí dva konkurenti – Ford Mondeo TDCi s 96kW a nebo Mazda 6 se svým 100kW MZRCD. Spotřebou jsou přímými konkurenty výše uvedeným pohonným jednotkám, spolehlivostí také, cenou servisu je to vyjma Volva srovnatelné též. Každý motor má samozřejmě i své mouchy. Ford s Mazdou dosud nenabídl úspěšnou dieselovou variantu, staré Mazdy vybavené pokusem D komprex byly spíše pro zlost, stará Mondea 1,8TD v zimě nestartovala už po pár let provozu. Na doporučení je určitě 96kW TDCi Common rail, slabší verze 85kW nebo dokonce 66kW nebyly tak úsporné, jak by se očekávalo a byly dost hlučné. Navíc z hlediska následného prodeje je nejslabších 66kW skoro neprodejné. Ty doby, kdy kupující vzal vše jsou pryč a 66kW je na velké Mondeo slabé. 96kW ve spojení s šestikvaltovou převodovkou nemá chybu. Dokud funguje. Je potřeba tankovat prověřené palivo, jinak si koledujete o pořádný malér. Zadírají se čerpadla a oprava se potom může vyšplhat do astronomických výšin. Spíše bych doporučil vybírat 2003 výše. Ale i přes to je potřeba zvažovat co a jak tankovat. To platí ale pro všechny moderní motory. Už neplatí, že ten co má diesel naleje z kanystru cokoliv a může jet. Je potřeba se vyhnout těm zapadlým čerpacím stanicím, které sice nabízí palivo nejlevněji, ale ve srovnání s vysoce potencionálním problémem se to srovnat nedá.
Myslím, že z Vámi vybrané palety aut je hodně těžké vybírat. Mazda s Fordem nabízí 5tidvéřový hatchback, zatímco Passat s S60 jsou sedany, všechny modely se dají pořídit v provedení kombi. Motory jsou obdobné úspornosti, vyjma Volva podobných provozních a servisních nákladů. Alfou omegou je totiž to nejsložitější – vybrat ojetinu přiměřeně ojetou v technickém stavu, který bude odpovídat ceně…můžete koupit automobil před velkým servisem se slevou a nebo po prokázaném servisu za průměrnou cenu. Bude záležet na předchozím majiteli, zda byl vůz pravidelně servisován a kde a hlavně aby bylo vše podložené. Může se stát, že původní majitel ztratí servisní knihu, ale i tak se dá zavolat do určeného servisu a rádi Vám informace a historii rádi sdělí. Nechce to nic uspěchat a předprodejní prohlídka v autorizovaném servisu by měla být samozřejmostí. Jakákoliv závada zjištěná a projevující se po koupi je tou nepříjemnou záležitostí pro obě dvě strany.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michy007, 06.05.2009 20:46
Tak to jo, protože ta 2,5 se dá koupit o cca 20000Kč levněji a když by plyn vyšel cca na 30000Kč tak vlastně ve finále by byl oproti třeba 2.0 v benzínu nebo TDCi o 10000Kč dražší ale už jezdil levněji a ekologičtěji. A návratnost těch 10000Kč jakoby "navíc" se při tom nájezdu vrátí za chvilku.
i, 06.05.2009 21:03
To, že u Mondea rezaví jen spodní hrana dveří už jsem slyšel, ale já osobně považuji i toto za trestuhodné opomenutí. Na koncernové vozy se snáší neustále vlna kritiky (mnohdy oprávněně), ale třeba zpracování karoserie a protikorozní ochrana působí velice kvalitně. Omlouvám se, ale v mých očích snad nikdo neumí pokazit závěr na skvělém autě jako Ford (a Alfa, ale ta prý má charakter).
Jinak bych si dovolil jako alternativu doporučit Lagunu II od r.v. 2005 (obrovský kvalitativní skok), která je uvedeným vozům naprosto důstojným protihráčem a navíc zkažená pověst tlačí ceny i zachovalých a skvěle vybavených ojetin prudce dolů.
Projectigi, 06.05.2009 21:26
V česku stojí palivo za prD, to je známo. mohu ale poradit kde kupovat supr čupr naftu. v České republice teď jezdí spoustu autobusů značky Mercedes, na tyto autobusy je poskytována celkem dobrá záruka, která má ale jednu podmínku, musí se do nich tankovat kvalitní nafta, proto si provozovatelé těchto autobusů nechávají naftu dovážet ze zahraničí a zároveň je kontrolována výrobcem autobusů aby v případě poruchy vstřikovacího systému, který je stejně citlivý jako u osobních vozidel, měl reklamaci uživatel bezproblémů... tam kde tankují tyto autobusy (například tam kde je i servis pro tyto vozidla) je vhodné tankovat, protože nafta je fakt bájo kvalitní, aditivovaná - dostatečně brzy když začíná chladné počasí a bývá také levnější než nafta u ostatních pump, konkrétně vím o dvou takových místech kde jedno je v Benešově a druhé v Jihlavě, obě provozují místní ČSAD...
Kylie, 06.05.2009 22:43
Zdravím jiriez,
myslím že sehnat C6 by NEbyl až TAKový problém (u nové bych doporučila posečkat do září na nový V6 3.0 HDi Bi-/twin-turbo ... snad dorazí i v té "lepší" verzi 202 kW/600 Nm; a ojetinu myslím také LZE bez nějakých větších problémů sehnat - i když asi NE v česku ...).
U Citroën C5 je "rozumné" vzít vždy tu vyšší verzi s podvozkem H3+ (a výbavou Exclusive) ve spojení s 2.2 HDi Biturbo či ještě lépe V6 2.7 HDi.
Naprosto SOUHLASím s vašimi slovy ".. jaksi hodnotněji ...útulněji" apod. - BEZ ironie, tak to JE (i když současná verze C5 se docela "snaží" ,-)
Motůrek 1.6 HDi opravdu JE hodně povedený, ale souhlasím s vašimi "rozpaky" (dává se i do Citroën C5 a vím že vůz "utáhne" - toť z mého pohledu "vše" - jde o motor co "patří" a "dobře" funguje ve vozech Mini, Citroën C4, Mazda 3 či Volvo C30 - tam JE opradu "pasující") - do vozů jako je Citroën C5 neřkuli Volvo S80 - tam bych si ho NEkoupila
PS: Já NIC proti Accord - při poslední koupi vozu to byl můj 2hý finalista ,-)
PPS: Já "oceňuji" bi-/twin-turbo motory, ale spíše VYŠŠí kubatury, řekněme DVOUlitrem počínaje (bmw 23d) - onen vw 1.4 TSi NEní špatný - ale (opět) patří do vozu typu Scirocco - NE výš (můj názor - přes veškerý reálný pokrok - ono staré dobré OBJEM NIČÍM NE... - stále platí)
Pěkný den

Koloss, 07.05.2009 14:36
Každé automobilce se podaří nějaký renonc, tady není problémem ani tak antikorozní ochrana jako celek, ony ty Mondea jinak nikde nereznou, ale je ptoblém ve vodě, která kolem oken zatéká do dveří, ale u Mondea tam prostě zůstane a ničí. Jde asi o použití nevhodného tmelu do dveří, který normálně kryje sváry.

U VW mi přijde jako horší renonc třeba to, když se vám u auta za milión s motorem 2.5 TDI V6 po 100 tísíc km vydřou ložiska vačkových hřídelí a oprava vás vyjde na 120 tisíc kč. Proti tomu jsou zkorodované dveře opravdu drobnost. U VW jsou snad 3 varianty tohoto motoru s odlišným výkonem a snad jen jedna je prosta nějaké zásadnější chyby.

A Laguna mě taky napadla, ale málo ji znám na to, abych věděl, jak jsou na tom faceliftované modely s elektronikou. A popravdě - přední světlomety na starší verzi vypadaly lépe než ty nové podle vzoru Megane.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů