Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Modernizovaná KIA Sorento v prodeji už v říjnu

Nové modely
Karel Směšný | 17.08.2012
foto: KIA
Změny zahrnují novou platformu, vylepšené motory s nižší spotřebou paliva a rozšířenou bezpečnostní výbavu.

Tým designérů vyvinul pro modernizované Sorento nové přední světlomety s obrysovými světly LED, nové zadní výklopné dveře se zadními sdruženými svítil-nami LED, nové nárazníky s vertikálně umístěnými mlhovými světlomety a větší plochou lakovanou v barvě karoserie. Zákazníci mají také širší výběr kol včetně 19“ leštěných desetipaprskových z lehké slitiny, která jsou součástí nejvyšší výbavy.

K dispozici bude také nové dvoudílné skleněné panoramatické střešní okno s jednou elektricky ovládanou sluneční clonou.

Interiér modernizovaného Sorenta doznal vylepšení v podobě snížené podlahy interiéru, čímž se zvětšil prostor pro nohy o 30 mm (ve 2. řadě), resp. o 9 mm (ve 3. řadě). Interiér může být čalouněn černou nebo béžovou látkou, anebo kůží, kde lze vybírat mezi černou, hnědou a černou v kombinaci se slonovou kostí.

TIP: Kia poodhalila nové sorento

V až sedmimístném interiéru je použito více materiálů s měkčeným povrchem. Kvalitu samotnou podtrhují ozdobné chromované prvky na klikách dveří, rámečcích výdechů ventilace a ovládacích prvcích. U výbavy Exclusive celek korunuje nový přístrojový panel Supervision s LCD, nová středová konzola se 7“ dotykovým LCD a u modelů s automatickou převodovkou rovněž nová konzola s kůží obšitou pákou voliče
a lineární kulisou řazení.

Mezi prémiové prvky výbavy na přání patří elektricky ovládaná, vyhřívaná a odvětrávaná sedadla vpředu, vyhřívání sedáků sedadel ve druhé řadě, Bluetooth® hands-free, determální sklo odrážející ultrafialové záření a klimatizace pro třetí řadu sedadel.

Modernizovaná Kia Sorento se bude v ČR nabízet s paletou zážehových a vznětových motorů (od 110 kW/150 k do 145 kW/197 k). Kia vylepšila zážehový motor Theta II 2.4 GDI a vznětový motor R 2.2 s cílem zvýšit jejich hospodárnost.

Upravený motor Theta II 2.4 GDI má novou hlavou válců, písty, vstřikováním paliva a sací soustavou. Výkon byl zvýšen o 9 % (141 kW/192 k) a točivý moment vzrostl o 6,6 % (242 N. m). Nová jednotka GDI spotřebuje méně paliva a má menší hodnoty emisí CO2 od 199 g/km.

Vznětové motory řady „R“ - v modernizovaném Sorentu je motor o objemu 2,2 litru a výkonu 145 kW (197 k), přeplňovaný turbodmychadlem s chladičem stlačovaného vzduchu.
Je vybaven novým systémem recirkulace výfukových plynů EGR, který snižuje emise CO2 až na 153 g/km. Maximální točivý moment je 436 N. m (modely s automatickou převodovkou), resp. 421 N. m (mechanická převodovka).

V některých zemích budou zákazníkům nabízeny také zážehové motory Kia Lambda V6 MPI 3,5 litru (206 kW/280 k) a Theta II MPI 2,4 litru (129 kW/176 k), zatímco evropští zájemci o Sorento si budou moci vybrat menší motor R 2.0 s výkonem 110 kW (150 k).

Šestistupňové převodovky a výběr mezi pohonem 2WD nebo 4WD
Modernizované Sorento bude stejně jako předchozí modely vybaveno šestistupňovou převodovkou (mechanickou nebo automatickou), v závislosti na modelu umožní výběr variant 2WD (pohon předních kol) nebo 4WD (pohon všech kol). Provedení 2WD s pohonem předních kol snižuje hmotnost přibližně o 60 kg, a má tedy nižší spotřebu paliva.

Hnací ústrojí 4WD pracuje v závislosti na aktuální situaci a během běžné jízdy
ve městě nebo na dálnici přenáší 100 % točivého momentu motoru na přední kola. Kdykoli jedno z předních kol ztratí přilnavost, přenese se část točivého momentu (až 50 %) automaticky na zadní kola. V extrémně kluzkých podmínkách může řidič zvolit režim „Lock“, který rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50 %.


Zatímco je základní konstrukce podvozku beze změn – vpředu jsou vzpěry McPherson, vzadu víceprvkové zavěšení – mají pomocné rámy, v nichž jsou nápravy uloženy, zcela novou, tužší konstrukci. Umožňují preciznější uchycení komponentů zavěšení a jejich upravená lůžka tlumí účinněji vibrace. Větší lůžka závěsných ramen, delší vlečená ramena vzadu a vysokovýkonné tlumiče přispívají společně k vylepšení jízdního komfortu a stability.

Lepší ovladatelnost zprostředkovává nyní u Sorenta nové řízení se strmějším převodem, díky němuž stačí 2,95 otáčky volantu mezi rejdy. Nový systém Kia FlexSteer™ se bude dodávat na přání. Řidič si podle vlastních preferencí může zvolit jeden ze tří režimů Normal, Sport a Comfort s odlišnými charakteristikami činnosti posilovače řízení. Režim Comfort je ideální volbou pro jízdu ve městě.

Skelet karoserie, který obsahuje vyšší podíl (25 %) ultravysokopevnostních ocelí (více než 588 MPa) než u většiny vozů v této třídě, doznal úprav s cílem vylepšit ochranu cestujících při čelním, bočním a zadním nárazu. Při tváření za tepla je ocel zahřívána na 900º C a následně se lisuje, čímž vznikají mimořádně pevné komponenty z ultravysokopevnostní oceli (1471 MPa). Používají se pro přední, centrální a zadní boční podlahové nosníky, aby se zlepšila ochrana při nárazu.

Dalším opatřením je výztuha mezi horními konci úchytů vzpěr předního zavěšení. Torzní tuhost skeletu karoserie byla zvýšena o 18 %, což vytvořilo pevnější základ pro zavěšení a řízení. Z toho profituje jízdní komfort a směrová stabilita.

Modernizované Sorento může být vybaveno až deseti airbagy (čelními, bočními vpředu i vzadu a okenními airbagy pro přední a zadní sedadla). Maximální brzdnou sílu pak zajišťují ve všech modernizovaných modelech Sorento přední kotoučové brzdy s vnitřním chlazením a větším průměrem (320 mm).

Mezi standardní prvky aktivní bezpečnosti patří elektronický stabilizační systém ESC (Electronic Stability Control) s asistentem rozjezdu do kopce HAC (Hill-start Assist Control), který zabraňuje nežádoucímu pohybu vozidla při rozjezdu ve stoupání.
Od střední výbavy jsou standardem xenonové světlomety či zadní bezpečnostní kamera se 130° širokoúhlým objektivem uloženým v zadních výklopných dveřích.

Zákazníci si budou moci dále objednat radarový systém sledování slepého úhlu BSD (Blind Spot Detection), asistenta jízdy v jízdním pruhu LDWS (Lane Departure Warning System) používajícího kameru nad čelním oknem a inteligentní parkovací asistenční systém SPAS (Smart Parking Assist System) s ultrazvukovými senzory pro automatické zaparkování vozu na podélně situované parkovací místo.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů