Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Space Star 1.9 Di-D

Poradna
David Hrdlička | 10.09.2007
další 4 fotky
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,

předem mého dotazu bych Vám chtěl poděkovat za vaše rady a tipy v rubrice poradna na serveru TipCars. Už jsem zde našel řadu cenných rad. Nyní ale stojím před poměrně složitým problémem.

Rozhoduji se o koupi svého prvního auta a dostal jsem celkem zajímavou nabídku na Mitsubishi Space Star 1.9 Di-D z roku 2002 s najetými 102tis. km. Ovšem nikde na žádných serverech jsem se nedočetl nic o tomto autě s dieslovým motorem. Můžete mi prosím poradit na co bych si při koupi měl dát pozor, případně co mě čeká za investice do takového auta?

 

Jan Stibor


Odpověď

Popis modelu
Automobil Mitsubishi Space Star se v nabídce objevil v roce 1998 a vstoupil do tehdy poměrně nového automobilového segmentu menších MPV. V roce 2002 prošel výrazným faceliftem, je tedy možné, že Vámi vybraný model je již tento modernizovaný. Z technického hlediska je nutno uvést, že spočívá na zkrácené podlahové plošině Mitsubishi Carisma. Má vysokou stavbu karoserie, vzpřímený posez pasažérů a díky tomu se na délku 4 metrů podařilo vměstnat místo pro 5 osob a v rámci možností velký zavazadelník (základní objem 345 litrů). Zadní lavice je posuvná v rozsahu 15 centimetrů, je tedy možné objem zavazadlového prostoru ještě zvětšit. Interiér obsahuje, tak jak je v této kategorii dobrým zvykem, spoustu odkládacích schránek. Zde je ale třeba připomenout, že Renault Scénic nebo např. Opel Zafira mají vnitřní prostor daleko variabilnější. Je u nich možná samostatná manipulace s každým sedadlem, jejich samostatné sklápění a vyndavání z vozu. Ne každý tyto technické „vychytávky“ využije, je ale nutné se o nich zmínit. Také je nutné zmínit, že tyto dva konkurenti jsou větší, než Space Star. Spíše by se slušelo srovnávat například s Opelem Merivou. Interiér Mitsubishi je bohužel z typické japonské školy devadesátých let, tedy z tvrdých tmavě šedivých plastů. Zpracování je ale na vysoké úrovni, povrzávání přístrojové desky Vás při jízdě nejspíš obtěžovat nebude. Interiér po modernizaci v roce 2002 navíc dostal jiné barevné provedení a vypadá „hodnotněji“. Jízdní vlastnosti vozu jsou jisté, jen je potřeba počítat s větším náklonem karoserie. Z vozu je velmi dobrý výhled. Ještě bych zmínil průměrnou úroveň pasivní bezpečnosti – vůz získal v testu Euro – NCAP v roce 2001 tři hvězdičky.

Pohonné jednotky

K pohonu Space Staru od začátku produkce sloužily benzínové agregáty 1.3 16V o výkonu 60 kW a 1.8 16V s výkonem 82 kW. V roce 2001 přibyl turbodiesel 1.9 s výkonem 75 kW a nový zážehový motor 1.6 16V o výkonu 72 kW.

Vámi zmiňovaný motor, ve Space Staru označovaný jako 1.9 Di-D, pochází z dílny Renaultu. Setkat se ním můžete například v Méganu první generace a od něj odvozeném Scénicu. Jedná se o moderní vznětový motor se vstřikováním Common Rail. Vyniká tichým a kultivovaným chodem, pružností a příznivou spotřebou paliva. Bohužel u něj ale mohou nastat některé závady, které znamenají vysoké investice. Vstřikovače jsou velice citlivé na kvalitu nafty a v tomto motoru často zlobí. Rovněž turbodmychadla mají velice krátkou životnost. Je pravda, že tankováním kvalitní nafty a dodržováním pravidel pro zacházení s turbomotorem je možné těmto závadám předejít, nebo je alespoň oddálit. Náchylnost tohoto motoru k takto finančně nákladným závadám ale popřít nemůžeme. Částečným řešením je i dodržování servisních intervalů nejvýše 15000 km. Ve vozech, kde pro tento motor výrobce předepisuje servisní intervaly delší, kolabují turbodmychadla prokazatelně častěji.

Zážehové motory, které Mitsubishi Space Star pohánějí, bych naopak označil za velice spolehlivé, pružné a úsporné. Zejména 1.6 16V a 1.8 16V vozu udělují velice dobrou dynamiku, ale i základní benzínová motorizace nemá s tímto vozem příliš mnoho práce.

Závěr

Mitsubishi Space Star je, alespoň u nás, na trhu menších MPVéček trochu opomíjený. Většina zájemců se spíše orientuje na francouzskou nebo německou konkurenci. Výběr mezi ojetými vozy není příliš velký a o dieselové variantě to platí dvojnásob. Výhodou je ale ve srovnání s konkurencí nižší cena ojetin.

Obecně bych pro tento vůz spíše doporučoval zážehový motor. V případě dieselového motoru je třeba zaměřit na se signály, které by mohly naznačovat budoucí problémy. Pokud má motor nepravidelný chod, modře kouří, či turbodmychadlo píská, raději se poohlédněte po jiném. Z dalších závad bych ještě upozornil na opakující se závady imobilizéru, u benzínových motorů závady zapalovacích kabelů. Pozornost také věnujte stavu chladící soustavy.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 12.09.2007 18:00
Moc pěkný článek a taky konečně pánové moc pěkná diskuze !!! michal
anonym, 12.09.2007 21:27
No asi to bude tím, že tady diskutují lidi, kteří jsou zpravidla věrní nějaké značce a nejsou zatíženi nějakými přiblblými předsudky a hospodskými názory. Dále to vidím i vtom, že sem možná nepřišla i ta pravá "smetánka", co má od všeho klíče a všude byla. Každý nechť se zamyslí, kdo by to mohhl být a kdo ne)
anonym, 06.10.2007 12:44
Motor 1.3 neni nic tragickeho, ma 64 kW. Samozrejme zavodit tim nejde. Co se tyce uzitnych vlastnosti, nejlepsi je vnitrni prostor, obzvlaste pro ridice. Tak dobre se nejezdi v zadnym aute, ktere jsem ridil. Pokud vam vadi, ze do osobaku lezete jako do F1 (treba Astra), tak je to super zmena
anonym, 06.10.2007 12:47
Jo jeste k tem plastum, nevim, mne to rozhodne neprijde nudny. Kdo to tvrdi, mel by se podivat prave do zmineneho Opla. Proti němu mně to přijde jako designérský orgie.
kájja, 01.05.2019 09:45
ukazatel teploty me zacal od pulky k cervene?misubischi space star 2002
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů