Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Pajero - Dobře vypadá a terénu se nebojí

Odborné recenze
Martin Vaculík | 20.03.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Sluší mu to v ulicích velkoměst, ale zároveň toho hodně dokáže i v terénu, právě takové je Mitsubishi Pajero druhé generace. Po letech intenzivního užívání však bývají zejména turbodieselové motory na pokraji sil.

Sluší mu to v ulicích velkoměst, ale zároveň toho hodně dokáže i v terénu, právě takové je Mitsubishi Pajero druhé generace. Po letech intenzivního užívání však bývají zejména turbodieselové motory na pokraji sil.

Mitsubishi Pajero je již od roku 1983 ztělesněním zdatného a výkonného terénního automobilu, v němž však posádka netrpí ani při delších cestách. Takové bývalo jeho hodnocení počátkem devadesátých let. Dnešní nároky na komfort a jízdní vlastnosti (na silnici) jsou však mnohem vyšší, a tak nechť vás nezaskočí, že třeba s motorem 2,5 TD je dlouhá jízda po dálnici dost nepříjemná, jelikož agregát pracuje již v hodně vysokých otáčkách.

Typické pajero (jeho první dvě generace) tak má žebřinový rám, tuhou zadní nápravu, redukční převodovku, mezinápravový diferenciál uzavíraný viskózní spojkou, ale také výkonný podélně uložený motor a bohatou vnitřní výbavu.

První generace (s kódovým označením L040) se vyráběla od roku 1983 do roku 1991. Ač oficiální zastoupení Mitsubishi zde začalo fungovat až počátkem roku 1992, tak i vozy první generace se na našem trhu vyskytují. A to nejen exempláře z individuálních dovozů ojetin. Několik exemplářů japonského off-roadu se sem totiž dostalo prostřednictvím tuzexu. Z populárních osobností, které pajero vlastnily, jmenujme Karla Svobodu či Miroslava Ondříčka.

Kde právě tyto vozy skončily, to dnes nikdo neví, zato je zde široká nabídka ojetých vozů z novější generace (V20) produkované od roku 1991 do současnosti (od roku 2000 však s přídomkem Classic). Mluvme proto právě o nich.

V roce 1991 přišlo toto druhé pajero s moderně zaoblenými tvary, ale s nikterak převratnými motory. Turbodiesel s objemem 2,5 litru a výkonem 73 kW zde pracuje často pod plným zatížením, což jeho životnosti neprospívá. Třílitrový benzínový šestiválec (110 kW) nevynikal živým chodem, ani příznivou spotřebou. Velká změna k lepšímu přišla v roce 1994, kdy se objevil jak 2,8 litrový turbodiesel (s výkonem 92 kW), tak zážehový motor 3,5 V6 (153 kW). Právě s ním předvádí Mitsubishi Pajero vytříbené chování pracanta ve fraku, když kromě terénní jízdy zvládá i sprinty ve městě či rychlé cestování po dálnicích. Daní za to je vysoká spotřeba paliva, často dosahující až dvaceti litrů benzínu na 100 km. Menší „třílitr“ o výkonu 133 kW, jenž přišel o rok později, není o mnoho úspornější.

V roce 2000 se začalo prodávat Mitsubishi Pajero současné, tj. třetí generace. To má samonosnou (i když integrovaným rámem důkladně vyztuženou) karosérii, nižší světlou výšku a nezávisle zavěšená všechna kola, což mu zaručuje mnohem lepší a komfortnější jízdní vlastnosti na silnici. V terénu dokáže také hodně, ale ne úplně vše, co předchozí modely. Proto původní verze zůstala v nabídce jako Pajero Classic.

O spolehlivosti nejnovějšího pajera toho zatím noho nevíme, závady jeho předchozí generace (V20 produkované od roku 1991) jsou však již dobře známy. Na prvním místě figurují vůle v řízení – a to jak v samotné převodce řízení, tak v čepech spojovacích tyčí. Na tuto nectnost často poukazují i německé orgány technického dozoru (TUV). Podstatně dráže vás však vyjde řešení jiného problému, a to prasklé hlavy válců u vznětových motorů. Tato závada vzniká nejčastěji vlivem dlouhodobého plného zatížení motoru a poznáte ji podle nápadně rychlého vzrůstu teploty po studeném startu, stejně jako podle přehřívání motoru při plném zatížení. Zavzdušněné topení či dokonce bublinky výfukových plynů unikající z expanzní nádržky pak jsou zcela průkazné. Někteří majitelé vozů Mitsubishi Pajero dále nadávají na selhávající elektronické nastavování tuhosti tlumičů stejně jako na vadnou signalizaci zařazení terénní redukce.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST průměrná

TECHNICKÁ ÚROVEŇ průměrná

CENY OJETIN vysoké

PROVOZNÍ NÁKLADY průměrné vysoké (zážehové motory)

SERVIS středně dostupný, středně drahý


CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie Terénní automobil
Motory 

Zážehové vidlicové šestiválce 3,0i 12V (110 kW), 3,0i 24V (133 kW), 3,5i 24V (153 kW)
přeplňované vznětové řadové čtyřválce 2,5 TD (73 kW), 2,8 TD (92 kW)

 
Pohon Stálý pohon všech kol nebo pohon zadních kol, přiřaditelný pohon předních kol (verze 2,5 TD GL)
Rozměry 4145x1785x1845 mm
Rozvor 2420 mm (3D)
Zavazadlový prostor 1080 l
Palivová nádrž 75 l
Oficiální prodej v ČR Ano

PLUSY

+ vynikající průchodnost terénem
+ spolehlivost (téměř absolutní u verzí se zážehovými motory)
+ stále atraktivní design
+ dobrá image

MÍNUSY

- vysoká spotřeba paliva (zážehové motory)
- zastaralé a nepříliš odolné vznětové motory (do 2000)
- odskakování zadní nápravy při rychlé jízdě
- vyšší hlučnost (vznětové motory)


JAK ŠEL ČAS

1991: Představení modelu.

1994: Nové motory 2,8 TD (92 kW) a 3,5i V6 (153 kW).

1995: Nový motor 3,0i V6 (133 kW).

2000: Příchod třetí generace modelu, druhá přejmenována na Pajero Classic.


ČASTÉ ZÁVADY

· nefunkční nastavování tuhosti tlumičů
· závady elektroniky
· prasklá hlava válců (diesel)
· vůle v převodce řízení
· vůle v čepech spojovacích tyčí
· přetržené manžety poloos s následkem poškození homokynetických kloubů
· přetržený rozvodový řemen

Doporučený model

2,8 TD (92 kW) – od 1994
Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec s nepřímým vstřikováním paliva a osmivetnilovým rozvodem OHC

Důvody: Větší turbodiesel má lepší tah z nízkých otáček, než menší 2,5 litrový sourozenec. Díky celkově vyššímu výkonu proto není tolik namáhán, a tak u něj tolik nepraskají hlavy válců.

Nebrat

3,0i V6 12V (110 kW)
Vidlicový zážehový šestiválec s dvanáctiventilovým rozvodem 2xOHC.

Důvody: Spotřeba možná ještě vyšší, než u výkonnějších čtyřiadvacetiventilových verzí, dynamika nic moc. Zážehová pajera obecně nejsou úsporná, stálý pohon všech kol s relativně vysokými pasivními odpory jistě na tom má svůj podíl.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jaroslav Strnad, 25.03.2006 21:07
Nemohu souhlasit s výše uvedenou recenzí. Znám jednoho dopisovatele časopisů OFF ROAD, který jezdí ve Favoritu a vše má vyčteno z internetu. Mám již druhý tento automobil a nevím, co je opravovat. A to tomu druhému je už skoro deset let. Především je nutno Pajero vyzvednout pro jeho nadčasovost, s jakou vzniklo v r. 1991. Konkurenci trvalo mnoho let, než ho trochu dotáhli. Mluvím třeba o mezichladiči stlačeného vzduchu /s velkým humbukem u Patrolu tuším až v r. 1998/, stavitelné tlumiče pérování, neskutečný pohon na dvě kola, na čtyři kola, se závěrkou středového diferenciálu, s redukční převodovkou a se závěrem zadního diferenciálu. Které terénní auto má tento výběr? Sprinty po městě či superrychle po dálnici, jak nabádá nenormální pisatel recenze - dělat můžete, ale proč. Po městě se jezdí 50 a dálnice maximálně 130. Na to má Pajero 2,5 mnoho rezerv. Do Itálie s těžkým obytným přívěsem, pokud patříte k spěchajícím raplům, můžete celou cestu jet 110. Věřte mi, že předjedete každý náklaďák, který si usmyslíte. A nebudete nadoraz. Totéž s vlekem na auta s náloží. Tak do té Itálie jsem to měřil a bylo to přesně 11 litrů a přívěs měl 1400 kg.. Mimo město jste v létě určitě na 9 litrech. Prasklé bloky motorů? Zaregistroval jsem jen jeden. A důvod - nemenil olej celých 23.OOO km. A to se mění po 7500 km. Rozvodové řemeny nepraskají, když je včas měníte a použijete originál. Pokud Pajeru dáte, co mu patří, odmění se vám neskutečnou spolehlivostí. A to i přesto, že projedu občas nějaký brod, až se vlna hrne přes kapotu a terénu se nebojím. Originál rám Mitsubishi mě dokonce zcela ochránil, když se na mě v jednosměrce vyřítil popletený nešťastník s fiatem. Skončil jsem mu skoro v půlce motorového prostoru.
Škoda 40 tisíc na fiatu a já jsem jenom oprášil černý rám. Opravdu zde nebudu psár, kolik máte v Pajeru odkládacích schránek na nápoje, což je nejdůležitější údaj testů v televizi. Pajero doceníte, až ho dobře poznáte. v každé krizové situaci jede tam, kam ho namíříte. Vše začíná od sedadel, která jsou výškově stavitelná, nebo na pístu, opěradla tvarovatelná, vše vyhřívané a končí to třeba u dvou 100 Ah bateriích, které jsou v motorovém prostoru. Závěs na 3,5 tuny /některé inspektoráty jen 2,8/, nebo 4 chladiče/voda, olej, klima, stlačený vzduch/. ten poslední docenítě, když pojedete po rozpálené dálnici někde v jižní Itálii a teploměr vody bude na stejném místě, jako v mrazech v Beskydech. A navíc jsme hraví kluci a nemáme rádi multifunkční displaye, kde desetkrát mačkáte knoflík, než zjistíte teplotu. My chceme řídit letadlo a to Pajero je : náklonoměr, výškoměr, teploměry, kompas atd. A nakonec, když ukončili výrobu, tak na žádost zákazníků byla znovu obnovena. Jiný podobný případ neznám. Já bych si totéž auto koupil už potřetí a znovu.
Martin Vaculík, 28.03.2006 09:17
Vážený pane,
jsem potěšen tím, že Vám vůz slouží. Jak již jsem psal několikráte, tak při tvorbě recenzí čerpám z podstatně širšího statistického vzorku, než jsou dva vozy.
Lidé kteří s off-roady závodí mají na pajero zcela opačný názor než Vy a preferují patrola. Vzhledem k tomu, že tak extrémnímu zacházení auta většinou vystaveny nejsou, nebral jsem na jejich plamenné projevy proti pajeru při tvorbě recenze zřetel. Věřte, že mohlo být daleko hůř. Vždyť konstrukční chyba kvůli které praskají u 2,5 TD hlavy václů (a to tom se proboha nehádejte, to ví každé cigáně, co někdy proběhlo skrz servis) je až školáckého rázu.
ALEŠ, 29.03.2006 14:54
jo jo přesně tak!
Radek, 30.04.2006 22:44
Staram se o pajero 2,5 td. Hlava sice ještě nepraskla ani jednou a to dostává tohle auto hodně trpké zacházení a je permanentně přetížené, ale zato turbo, to je otázka asi 25 000 km a odchází kdesi, kde motoru nepomáhá :). Trochu je tam boj s korozí, je 91 rok, ale novější vzhled. Taková první vlaštovka :) Že mu přestávají snad až pravidelně svítit kontrolky pohonu, nebo čidlo hladiny oleje, které není až zase tak levné jsem si už zvykl, ale jinak má tohle auto něco do sebe. To je fakt. Jinak soukromě jsem vlastníkem TERRANA 2,7 td a zdá se mi víc off road. Jo a Pajero má nyní 200 000 tisíc a terrano 290 000 km.
Kremi92, 03.08.2014 11:10
dobry den, souhlasim s vami. Neziji v cr ale hodne cestuji po svete, vetsinu casu travim v anglii nebo na sri lance, a prave tam jsem k pajeru prisel poprve, do te doby jsem o tom moc nevedel. Kdyz jsem poprve sedl na letisti do pajera byl jsem ohromem. Byl to 2.8 gls modro seda barva, 7 mist v predu masivni naraznik a svetla nahore zahradka a rakev. Zaujalo mne na tolik ze sem se rozhodl si take jedno poridit, a stalo se to ze nakonec vlastnim 4. Vsechny 2.8 tdi rok 1994 az 2000 ale nedam na ne dopustit. Na jednom sem menil tesneni pod hlavou, a na druhem vodni pupu, zbyle 2 zatim bez zavad. Krom beznych servisnich intervalu, kazdy rok menim olej a filtry a kazde 3 mesice na rampu kontrola podvozku, nejsou to preci nejmladsi jedinci, neprovadim zvlastni udrzbu. Chtel bych videt jak nekdo kdo ma patrola zaparkuju s nim u tesca nebo nekde u obchodu kdyz je vsude plno. Ja parkuji na 2x a to mam co delat, takovej patrol musi nejmin na 4x nevim neridil jsem, a ani nechci. Vim je to krasne auto, stejne jako land cruiser prado, ale proc chtit takovou kravu ktera zera a umi to same jako pajero, a myslim si ze pajero umi o trochu vic jak zminene auta. V anglii jezdim prevazne po cestach spotreba na 100 je 10 L jasne v zime jakoz to kazdy disl motor je dobre nechat auto 10 minutek zahrat a vyhnete se problemum s prasklou hlavou a ja nevim cim vsim. ale na sri lance jezdim i v terenu a muzu rict ze vetsiho tahouna sem nevidel, dokonce patrlo i land cruiser meli co delat aby se vyhrabaly tam kam ja s pajerem, mozna to bude tim ze mam obute specialni off road gumy nebo ze na predku i na zadku pro pripad nouze navijak, nevim, kazdopadne kdyz si s pajerem vyhrajete a budete se o neho starat jako plno hodnotneho clena rodinu, nezalezi na veku, to auto zvladne vsechno. Nedam na to dopustit
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů