Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Outlander II – jaký je jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 09.01.2014
foto: km77.com
Zájemce přemýšlí o koupi Mitsubishi Outlander druhé generace. Co zvládne toto SUV v terénu a jaká motorizace je pod kapotou nejlepší?

DOTAZ: Dobrý den do redakce TipCars, zalíbilo se mi Mitsubishi Outlander druhé generace, hlavně díky možnosti převézt až 7 cestujících. Mám rád vozy SUV, vím, že i přes jejich vyšší stavbu nejsou určené do terénu – jak je na tom outlander? A co motory? Jezdím jak na krátké, tak na delší vzdálenosti, kvůli velikosti auta bych s ohledem na spotřebu rád diesel, ale bojím se drahých poruch, benzín tedy určitě nezavrhuji. Děkuji za váš názor.

Petr S.


ODPOVĚĎ: Zdravím Vás, Petře, co se týká schopností outlanderu, nijak zvlášť nevybočuje z řady vozů SUV. Můžete si vybrat, zdali chcete sílu od motoru posílat jen na přední nápravu, či na obě. Pokud už se dostanete na nezpevněnou komunikaci, k dispozici je i režim Lock, který rozděluje točivý moment motoru na obě nápravy v poměru 50:50. Jinak se ale outlander cítí nejlépe na kvalitních cestách, kde dokáže posádce nabídnout velmi dobrý komfort cestování.

Přejdeme k výběru pohonné jednotky. Píšete, že byste rád diesel, ale bojíte se drahých závad. Pod kapotou Mitsubishi Outlanderu najdete dieselové jednotky od tří výrobců – TDI od Volkswagenu, HDi od PSA a nakonec i agregát vlastní konstrukce. Mimo problémů, které mohou potkat každý moderní diesel (poruchy vstřikování common-rail kvůli nekvalitní naftě, omezená životnost vstřikovačů), se u prvního zmíněného poměrně často vyskytují problémy s vyviklanými sdruženými vstřikovači nebo s turbodmychadly, která plní sání velkým množstvím motorového oleje. Maskované HDi je poměrně spolehlivé, ale je nutné doplňovat drahé aditivum Eolys potřebné pro zajištění funkce filtru pevných částic. Je také docela paradox, že právě kvůli aditivu se filtr postupně zanáší (respektive kvůli jemnému popílku z něj), a tak Vás může potkat jeho výměna, za kterou zaplatíte téměř 25 tisíc. Jízda v terénu se také může pěkně prodražit, pokud poškodíte nádržku s aditivem. Poslední diesel – jednotka MIVEC vlastní konstrukce - je velmi dobrou volbou, žádné vážné problémy zatím nejsou známy (je ale pravda, že jej Mitsubishi nabízí až od roku 2010, o jeho skutečných kvalitách nás tedy bude muset teprve přesvědčit). Z mého pohledu je sázkou na jistotu benzín o objemu 2,4 litru, jediné, čím Vás (možná) bude trápit, je vyšší, ale adekvátní spotřeba paliva.

Celkově je outlander druhé generace velmi spolehlivé auto, podvozek drží i na našich špatných cestách a mimo spotřebního materiálu, jako jsou brzdové destičky (1.300 Kč), kotouče – často bývají zvlněné (oba cca 5.000 Kč), většinou odejde jen spojovací tyč řízení.

V inzerci TipCars je nyní téměř 50 outlanderů druhé generace s různými motorizacemi. Najeto mají v průměru cca 160 tis. km a jejich cena začíná na 200 tis. Kč.

Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů