Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Outlander 2.0 LPG: Opravdu ušetříte?

Testy
Antonín Imlauf | 30.05.2016
dalších 8 fotek
foto: autor
Klasické SUV od tří diamantů se faceliftem svého třetího vydání zdárně přiblížilo obecnému vkusu evropských zákazníků. Mitsubishi navíc jako jediné nabízí zajímavou alternativu v podobě verze poháněné propan butanem.

Japonsko je tradiční líhní velkého množství více či méně atraktivních „esúvéček“, v případě Mitsubishi pak jde pomalu o jediná auta, která se v České republice jakž takž prodávají. Zatímco dřívější model sdílel některé motory s konkurencí (PSA a VW), současná generace bojuje o svoje místo na slunci výhradně s genetickou výbavou mateřské továrny. Typickým objektem přestavby na plyn se stávají ojetá auta s velkými benzinovými motory, u outlanderu padla volba na základní dvoulitr. Vyzkoušeli jsme, jak funguje ve spojení s předokolkou a ručním řazením.

Druhdy dynamická vizáž outlanderu s vyzývavým japonským akcentem se s příchodem současného provedení proměnila v cosi úplně jiného, jakkoliv rozměry podobného. Outlander nyní působí mnohem zavalitějším dojmem a při pohledu z boku by nebyl daleko od pravdy ten, kdo by jej označil za zmenšeninu Audi Q7 s jejími velikými plechovými plochami. Loňský facelift však vnější optiku přece jen poněkud polidštil, když povedeným způsobem zvýraznil dravou přední masku a stylizované zadní partie.

Interiér, který jako by patřil k jinému autu, si strohostí nezadá s nedávnými produkty koncernu Volkswagen. Je sice velmi přehledný a slušně slícovaný, jen k té cenovce jaksi úplně nepasuje… Faceliftované vydání modelu přiválo pár zajímavějších dekorů, ale to je asi tak všechno. Jenže není ona jednoduchost právě tím pravým lékem na všechny přebujelé výdobytky dnešní doby, ve kterých se nebohý řidič čím dál víc ztrácí? Za volantem Outlanderu se řidič rychle zabydlí, ba co víc, získá kýžený pocit všech zájemců o SUV – z pohodlné sedačky je skutečně velkopanský výhled do okolí a ti větší z vás (nebo ti co štelují sedačku vysoko) uvidí i pěkný kus dlouhé kapoty! Dozadu už je to s výhledem slabší, naštěstí je tu šikovná parkovací kamera – bohužel se snadno zanáší. Samotná přístrojovka není výkřikem poslední módy, ale svou nadčasovou jednoduchostí se ke zbytku auta docela dobře hodí, řidiče navíc obšťastní poměrně výrazným příklonem středového panelu na pravou stranu. Budíky dostaly vylepšenou grafiku, podobně jako barevný displej palubního počítače situovaný mezi nimi. Ten se bohužel ovládá jediným velkým tlačítkem, které je schováno nalevo od přístrojového štítu. Velkou, a to doslova, devizou Outlanderu je všestranná prostornost. O dvou velkorysých místech vpředu je zbytečné mluvit, na své pohodlí si ale dostatečnou měrou přijdou i tři pasažéři ve druhé řadě. Jejich sedadlo lze navíc podélně posunovat v rozsahu až 25 cm, polohovací jsou rovněž opěradla. Využití místa pro rezervu, pro tlakový zásobník na LPG zmenšuje standardní objem kufru na stále pěkných 550 litrů.

(+) prostor ve všech směrech
(+) jednoduché tvary přístrojové desky budou stárnout pomalu
(-) místy levnější materiály, strohý design

Plynovou vestavbou obdařený dvoulitrový čtyřválec MIVEC je jednou z mála atmosférických jednotek svého objemu, kterou u nás ještě vůbec koupíte – mají je už jen mazdy a toyoty. Navzdory nemalé hmotnosti umocněné netovární (avšak továrně prodávanou) plynovou zástavbou je dynamika motoru příjemným překvapením jen pětistupňové převodovce navzdory. Dvoulitr, za jehož přestavbu na plyn připlatíte 37 900 Kč, se poměrně ochotně sbírá z nízkých otáček a nikterak zbytečně krátké odstupňování z něj činí příjemného společníka ve většině jízdních režimů. Vadí pouze nepříjemné dunění okolo tří tisíc otáček a celkově slabší odhlučnění. Zpřevodování je zcela starosvětské a pro zvolenou motorizaci proto vhodné. Převody totiž nejsou nesmyslně ekonomicky natažené a v dálniční stotřicítce motor netočí méně než kdysi běžných 3600 otáček. Rubem solidní dynamiky je nemalá spotřeba, která v benzinovém režimu málokdy klesne pod reálných 9-10 litrů, u provozu LPG je ještě vyšší. Na jednu nádrž plynu však zdoláte slušných 500 kilometrů, což dohromady s benzinovou nádrží vydá přes 1000 kilometrů na jedno načerpání obou paliv. Vinou netovární zástavby však nemůžete spotřebu plynu sledovat na palubním počítači, mezi sedadly pak najdete tradiční přepínač s ukazatelem zbývajícího množství plynu pomocí zelených diod. Pokud jde o vliv plynového pohonu na charakter jízdy, je zcela nulitní. Auto s ním neškube, ani nejede méně než na benzin a kdykoliv bezproblémově startuje.

(+) pružnost motoru ve všech otáčkách
(+) nulový vliv LPG na chování auta
(-) vysoká spotřeba

Světlá výška 19 centimetrů a výhradně přední pohon jasně predikují, po jakémže povrchu se budou kola Outlanderů odvalovat nejčastěji. To samozřejmě platí i pro drtivou většinu konkurence. Právě na silnici se bohužel chování 2WD verze odlišuje od čtyřkolky minimálně tím, že dává značně vyniknout vskutku masivní nedotáčivé tendenci, kterou u verze s pohonem všech kol zdárně maskuje právě připojování zadního pohonu. Od SUV sice člověk nečeká zázraky, outlander s předokolkou ale opravdu moc talentu zatáčet nepobral a vůbec se nám nepozdávala ani mizerná trakce předních kol, která si při každém druhém rozjezdu ráda trochu hrábnou. Na sněhu raději nedomýšlet… Překvapivě citlivé je naopak řízení, které však na celkově rozpačitém vyznění jízdních vlastností nemůže samo moc změnit. Alespoň, že se člověk může cítit relativně jistě při rychlé jízdě v přímém směru a podvozek z něj nevytřese duši na sebemenší nerovnosti – jezdili jsme na přiměřených 17“ kolech. Jako neutahatelné se jevily brzdy.

(+) příjemné odpružení a odhlučnění podvozku
(-) silná nedotáčivost
(-) necitlivý adaptivní tempomat

Mitsubishi Outlander je mezi esúvéčky bezesporu originálním zjevem. Verze LPG však bude nejčastěji lovit především prakticky založené zákazníky, kteří ocení spoustu vnitřního prostoru a ekonomický provoz na plyn s dlouhým dojezdem v součtu s benzinovou nádrží. Smířit se musí především se slabšími jízdními vlastnostmi a skutečností, že aby se jim plyn vyplatil, musí toho docela dost najezdit.

Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4695
Šířka (mm)
1810
Výška (mm)
1680
Rozvor (mm)
2670
Rozchod kol vpředu (mm)
1540
Rozchod kol vzadu (mm)
1540
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
550
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1998
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110/6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
195/4200
Spotřeba
Město
8,4
Mimo město
5,7
Kombinovaná
6,7
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,6
Max. rychlost (km/h)
190
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
646350
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů