Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Grandis 2,0 DI-D - test spotřeby

Testy
Vojtěch Vrzal | 29.06.2006
dalších 70 fotek
foto: autor
Trochu exotické MPV od Mitsubishi patří ve své třídě k největším a také k nejtěžším vozům. Jak si se 1710 kilogramy pohotovostní hmotnosti poradí dvoulitrový turbodiesel a o kolik nafty si za svou práci řekne, to se dozvíte v dnešním testu spotřeby.

Mitsubishi Grandis můžete mít buď s dvoulitrovým turbodieselem 2,0 DI-D a šestistupňovou převodovkou nebo s benzínovým motorem 2,4 litru. Ten může spolupracovat s pětustupňovou mauální či s čtyřstupňovou automatickou převodovkou. My jsme otestovali první z možných kombinací. Vznětový čtyřválec je jedním z posledních mohykánů čelících vítěznému tažení vstřikování common-rail a stejně jako VW používá vstřikování čerpadlo - tryska. K tomu čtyři ventily na válec a výsledkem je rovných 100 kW (136 k) a 310 Nm. Motor potěší řidiče svou přužností, a jak se přesvědčíme dále, i celkem příznivou spotřebou. Mezi největší zápory dané právě systémem vstřikování čerpadlo - tryska patří hlučnost hodná menšího náklaďáku, vibrace a trochu i těžkopádnost, tedy věci hodící se spíše do užitkového auta, než do luxusního MPV.

Motor: vznětový přeplňovaný čtyřválec, 4 ventily na válec, 1968 ccm, přímé vstřikování čerpadlo - tryska
Max. výkon (kW(k)/ot./min.): 100 (136)/4000
Max. točivý moment (Nm/ot./min.): 310/1750 - 2500
Zrychlení 0 - 100 km/h: 10,8 s
Maximální rychlost (km/h): 195
Pohotovostní hmotnost vozu (kg): 1710
Spotřeba udávaná výrobcem (l/100 km):  
- ve městě:8,4
- mimo město:5,6
- kombinovaná:6,6
Objem palivové nádrže (l): 65

Jeden okruh tentokrát měřil 70 kilometrů a začínal i končil na Barrandově u benzínové pumpy. Dále trasu stručně popíši v bodech: po dálnici do Berouna (2. sjezd), přes město směr Praha, na konci Berouna na silnici II. třídy (116) směr Karlštejn, dále po okreskách přes Bubovice, Chýnici, Ořech, Slivenec a Velkou Chuchli zpět na Barrandov. Tentokrát jsme se nespoléhali jen na palubní počítač a spotřebu změřili i dotankováním až po okraj. Palubní počítač se neukázal jako nejpřesnější a rovnou prozradím, že skutečná spotřeba byla při obou jízdních stylech nižší. Při obou jízdách byl Grandis obsazen dvěma lidmi a celou dobu nám zpříjemňovala cestu automatická klimatizace. Pro úplnost ještě dodám, že trasa (zvlášť její druhá část) je poměrně kopcovitá s množstvím zatáček, takže na delších trasách po silnicích první třídy by se dalo jet v obou režimech s ještě nižší spotřebou.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Opel Zafira 2,0 Turbo

Po prvním dotankování nádrže až po okraj vyrážím s co možná nejlehčí nohou na cestu. Na dálnici se rychlost pohybuje do 130 km/h a práci má jen šestý rychlostní stupeň, na který motor točí při dálničním limitu 2750 ot./min. Zbytek cesty mimo dálnici se snažím jet co nejplynuleji a řadit kolem 2000 ot./min. Motor je sice velice pružný a ochotně se "sbírá" už z volnoběžných otáček, ale několik prudkých kopců a bezmála dvě tuny hmotnosti mě občas nutí poslat ručičku otáčkoměru o trochu výš. Po ujetí 70 kilometrů zajíždím ke stejné benzínce a stejnému stojanu. Palubní počítač ukazuje průměrnou rychlost 56 km/h a průměrnou spotřebu 6,9 l/100 km. Opět tankuji až po okraj a s překvapením zjišťuji, že víc než 3,8 litru nafty do nádrže nedostanu. Skutečná spotřeba dle dotankování tedy je 5,4 l/100 km. Tentokrát se tedy podařilo pokořit spotřebu udávanou výrobcem, i když jen o dvě deci. Palubní počítač byl navíc usvědčen z poměrně velké nepřesnosti, když naměřil o 1,5 l/100 km (o 28%!) víc.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Mazda 5 2,0i

Při druhém testovacím kolečku jsem se snažil o co nejsvižnější jízdu. Na dálnici se tentokrát rychlost pohybovala kolem 160 km/h, krátkodobě jsem dosáhl i tachometrových 200 km/h a ověřil, že papírová maximálka 195 km/h není jen teorií. Grandis se může pochlubit jistým podvozkem, kterému nedělají problémy ani rychle se střídající zatáčky, motor se ale při snaze o sportovnější jízdu s velkou hmotností auta trochu trápí. Po návratu k výchozímu bodu palubní počítač vypočetl následující hodnoty: průměrná rychlost 75 km/h, průměrná spotřeba 11,1 l/100 km. Do nádrže se mi tentokrát podařilo napěchovat 7,1 litru nafty, z čehož vyplývá, že skutečná spotřeba byla o rovný litr nižší, tedy 10,1 l/100 km. Odchylka palubního počítače byla při celkově vyšší spotřebě už celkem přijatelných 10%.

 

Délka trasy

 

Průměrná rychlost

 

Dotankováno

 

Prům. spotřeba dle PP

 

Prům. spotřeba dle dotankování

 
Okruh 1 

70 km

 

56 km/h

 

3,8 l

 

6,9 l

 

5,4 l

 
Okruh 2 

70 km

 

75 km/h

 

7,1 l

 

11,1

 

10,1 l

 

TIP: TEST SPOTŘEBY: Opel Zafira 1,9 CDTi

Obě naměřené hodnoty hodnotím jako velmi dobré, především spotřeba 5,4 l/100 km při jízdě na spotřebu je příjemným překvapením. Uvážíme-li hmotnost auta, pak i 10,1 l/100 km při svižné jízdě je velice slušným výsledkem. Horší už to je s přesností palubního počítače, terý dvoulitrovému turbodieselu zrovna moc nelichotí. Při ostatních jízdách během testu hlásil palubní počítač průměrnou spotřebu mezi 8 - 9 litry na 100 km, ve skutečnosti tedy minimálně o litr méně. Grandis se ale většinou pohyboval po městě a moc jsme ho nešetřili. O tomto zajímavém "empévéčku" se dozvíte více v redakčním testu, který vyjde v některém z příštích vydání magazínu.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Mikuláš Č., 29.06.2006 23:26
Myslím, že tieto testy majú mať najmä informačnú úlohu- a to podla mna celkom plnia. Pochybujem že pri tankovaní do plnej sa vyskytne odchýlka 0.5 litra- pol litra je už celkom dosť. Redakcia zrejme nemá možnosť uskutočňovať testy priamo v laboratórnych podminekach.
Petr Puchner, 30.06.2006 10:33
Myslím si, že při odhadu chyby při tankování "po okraj" jsem byl ještě velmi schovívavý. Předpokládám, že "po okraj" tady znamenalo "až cvakne pistole" a to je velmi nepřesné. Navíc, pokud bylo tankováno jen cca 5 litrů paliva je tato chyba nepřijatelná. To už by bylo snad přesnější testované auto před jízdou a po ní zvážit.
Nechci ale vypadat jako šťoural za každou cenu - jsem za podobné články velmi vděčný - jen mi připadalo jako do nebe volající hloupost poukazovat na chyby palubního počítače na základě takto nepřesných měření.
Vojta - TipCars.com, 30.06.2006 12:01
Až po okraj znamená až po okraj - tedy až je nafta vidět na okraji hrdla. Při tomto dotankování jsem navíc čepoval palivo pomalu a postupně, aby mohly unikat bubliny a vždy u stejného stojanu, nevím, kde by se vzala odchylka 0,5 litru. Neznám přesné údaje o objemu nafty při různých teplotách, ale rozdíl teploty tankované nafty a nafty v nádrži může být maximálně tak 30 °C.
Ukažte mi přesnější metodiku měření a rád ji budu využívat. Když měříme jen přes PP, všichni poukazují na jeho nepřesnost, teď zase na tepelnou rozpínavost nafty... Když už jsme u toho, přesné nemusí být ani počítadlo u benzínky.
Už jsem to tady asi psal, ale ještě jednou - postavte vedle sebe dvě stejná auta a dva řidiče - spotřeba asi nikdy nebude na chlup stejná, každý jezdí jinak a jinudy (převýšení, zatáčky...). To ale nic nemění na tom, že testy spotřeby dotankováním jsou zkrátka asi nejpřesnější (laboratoř k dispozici opravdu nemáme, navíc nevím, k čemu by byl výsledek z laboratoře dobrý).
Petr Puchner, 30.06.2006 18:02
Omlouvám se, nechtěl jsem se nikoho dotknout, jak už jsem psal výše - jsem vděčný za informace, které od vás dostávám.
Jen jsem chtěl upozornit, že bych přeci jenom raději věřil palubnímu pučítači, než měření spotřeby dotankováním 3,8l paliva. Při měření dotankováním např 30 l by to samozřejmě bylo opačně...
AnderN, 03.07.2006 20:41
Spis se priklanim ke zpusobu mereni, ktery byl v tomto testu pouzit. Palubni pocitace jsou notoricky zname tim, ze promeruji, i kdyz vetsinou to byva na druhou stranu tak, ze PP se tvari optimisticky a az u pumpy clovek zjisti, ze to "zralo" o neco vic Delka testovaciho okruhu je asi jedinou veci, ktera by se dala vytknout, ale 70 km uz je preci jen lepsich nez 35 km, ktere jsem videl v jednom ze starsich testu. Na takto kratke vzdalenosti je mereni spotreby opravdu alchymie. Proti tomuto testu tedy prakticky nemam namitek.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů