Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Galant 2.0l benzín

Poradna
Vojtěch Vinař | 25.09.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Také já se na Vás obracím s žádostí o radu. Mám teď možnost za přijatelných podmínek koupit Mitsubishi Galant Combi, r.v. 1998, motor 2,0 benzín. Auto se zdá být víceméně v pořádku, ještě se na něj mrkne můj mechanik, ale to není v tuto chvíli příliš podstatné.

Zajímá mě Váš názor, jestli je to dobrá volba, kupovat toto auto, tento model. Jak to vypadá s jeho pověstí (zatím jsem se dočetl, že koupí této modelové řady Galanta bych neměl udělat chybu mělo by se jednat o "bezproblémové" auto)? Jak to vypadá s díly a servisem? Umí takové auto servisovat i neznačkové servisy? Jízdní vlastnosti (opět podle informací získaných veskrze z internetu) by měly být vzorné, taktéž se spotřebou bych se neměl připravovat na nějaký extrém.


Mockrát Vám děkuji za Vaši radu, přeji příjemný den!
Dalibor Tydlačka


Odpověď

S Galantem z roku 1998 určitě neuděláte chybu, jedná se o vůz, který je vcelku spolehlivý, bohužel ale není zcela bezproblémový.

Motory od Mitsubishi, pokud se tedy bavíme o benzínových modelech, tak lze považovat za všeobecně velmi spolehlivé a téměř bezporuchové. Vámi zvolený dvoulitr je podle mě ideální volbou, ve srovnaní s šestiválcem není sice tak výkonný, ale vzhledem k tomu, že dvoulitr je vybaven dvojící protiběžných vyvažovacích hřídelí, je jeho chod velmi kultivovaný a prostý jakýchkoli vibrací. Samozřejmě přítomnost vyvažovacích hřídelí s sebou nese zvýšené náklady na výměnu rozvodových řemenů, ale dnes je spousta specializovaných vrakovišť, která nabízejí i servis vozidel a mají s Galanty zkušenosti, proto bych se nebál využít jejich služeb. Samotný autorizovaný servis si účtuje dost vysoké sazby za práci a hlavně ceny originálních dílů Mitsubishi jsou dosti vysoké. V případě Mitsubishi bych proto jakýkoli servis řešil prostřednictvím dílů z druhovýroby, běžných dílů je dnes dostatek, nestandardní díly nebudete potřebovat.

Výkon 100kW je pro vůz o pohotovostní hmotnosti 1300kg naprosto dostatečný, spotřeba jednotky se pohybuje průměrně kolem 7,5 litru, lze jezdit i za méně. Tato jednotky je povařována téměř za nezničitelnou, samozřejmě při pravidelné výměně oleje a rozvodů. V ČR je několik Galantů, které s tímto motorem najely více jak 400tis km a stále jsou ve formě. O Galantech je všeobecně známo, že mají problémy s hydraulickými zdvihátky, což poznáte cvakáním motoru, ale v případě tohoto motoru byla hydraulická zdvihátka nahrazena vahadly, takže problémy tohoto typu se již nevyskytují. Jinak doporučuji pravidelnou výměnu oleje, ideálně po 10tis km.

Ostatní problémy jsou spojeny s převodovkou se kterou se Galant potýká již delší dobu. Problém je se synchrony převodovky, často je obtížné zařadit ten správný stupeň. Řešení se nabízejí dvě. Buď synchrony měnit za spoustu peněz nebo se naučit řadit jako za dob, kdy převodovky nebyly synchronizované, tedy dvakrát šlapat spojku a při podřazování přidávat meziplyn.

 RECENZE OJETIN: Mitsubishi Galant - Luxusní, levný a dobře vypadá 
I podvozek není zcela bez pih na kráse. Přední náprava je vyspělá lichoběžníková s dvojicí dolních příčných ramen a rozvidlenými horními rameny, zadní je víceprvková opět s dvojící spodních ramen a podélnými vzpěrami. Jízdní vlastnosti jsou proto velmi precizní, byť je podvozek spíše komfortní, ale stopu vede naprosto přesně. Problém ale bývá s nepříjemnými vůlemi, které se zde vyskytují. To platí jak pro přední tak i pro zadní nápravu.

Složitá konstrukce podvozku s sebou přináší větší nároky na zastavění, proto zavazadlový prostor nepatří mezí premianty. Objem 420 litrů pro kombi je podprůměrný, je zúžený podběhy, což lze připisovat právě složité zadní nápravě, na druhou stranu lze zavazadelník prodloužit sklopením zadních sedadel, vznikne tak velká, 185 cm dlouhá a hlavně zcela rovná plocha, kterou lze vyžít i na spaní.

U Galanta jsou trochu slabou stránku brzdy, které by zasloužily větší účinnost, jinak se jedná o velmi pěkně zpracovaný vůz s kvalitním interiérem, dostatkem vnitřního prostoru, výbornou výbavou a nevšedním designem, který Galanta řadí mezi vozy pro individualisty.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Vojtech, TipCars.com, 25.09.2006 21:27

Je to osobni zkusenost, sam jsem Galanta mel a s autorizovanym servisem Mitsubishi jsem nebyl prilis spokojen a tak jsem resil servis touto cestou a nikdy jsem nemel problemy. Vrakoviste, narozdil od Temposervisu, nekoukaji na vuz jako by byl z jine planety, ale umi si s problemem poradit. Nevztahuje se to na vsechny vrakoviste Mitsubishi, chce si to spravne najit.Hledejte na sever od Prahy.
Giorgio, 26.09.2006 08:19
Dobry den, mohli by ste popísať ako funguje to radenie s 2x vyšlapávaním spojky a medziplynom? Kedze som v autoskole nejazdil na V3Skach ani Aviach je pre mna táto problematika stále zahalená tajomstvom. Stacilo by v krátkosti popísať ako to vlastne funguje. Dakujem
anonym, 26.09.2006 12:41
Nic na tom není - když řadíš nahoru tak sešlápneš spojku,dáš neutrál,pustíš spojku,znova sešlápneš spojku a řadíš rychlost-tohle vše musíš dělat dost rychle! Při podřazování tam ještě při N a nesešlápnuté spojce hodíš meziplyn a pak musíš zařadit rychlost,než spadnou otáčky.Je to taková pakárna...
Petr Puchner, 26.09.2006 13:25
Jde o to roztočit hnací hřídel v převodovce pokud možno na stejné otáčky, jako má (nebo bude mít v okamžiku zařazení požadované rychlosti) ta hnaná.
Je to prosté - ale těch špon v převodovém oleji, než člověk získá ten správný odhad a cit...
anonym, 20.06.2007 13:02
Pěkně,takhle bych furt řadit nechtěl,ale ten galant by se mě aj zamlouval
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů