Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mitsubishi Carisma

Recenze uživatelů
Zdeněk (33) - okres Pardubice | 15.01.2007
foto: TipCars.com
Rozhodl jsem se napsat svou zkušenost s vozidlem Mitsubishi Carisma 1,8 GDI. Toto rozhodnutí ve mně uzrálo poté, co jsem četl spoustu informací o tom, jak je to nepovedené a průměrné auto a jak systém GDI nefunguje.
Značka:Mitsubishi
Model:Carisma
Typ:osobní automobil
Bližší označení:1,8 GDI
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1834
Palivo:benzín
Rok výroby:1998
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:110 000
Najeto km nyní:160 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:6,6
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Mazda 323
Dobrý den, rozhodl jsem se napsat svou zkušenost s vozidlem Mitsubishi Carisma 1,8 GDI. Toto rozhodnutí ve mně uzrálo poté, co jsem četl spoustu informací o tom, jak je to nepovedené a průměrné auto a jak systém GDI nefunguje.
Začnu tedy systémem vstřikování: jedná se o vůbec jeden z prvních systémů přímého vstřiku paliva u benzínového motoru. Označení GDI je zkratka Gasoline Direct Injection a bohužel pro tento vůz je často považována za označení dieselu. Jak známo, tak Japonci se dříve nevyznačovali zrovna kvalitními dieselovými motory, takže je to trochu nešťastné. Chtěl bych se trochu pozastavit u informace, kterou jsem často někde četl, a to že GDI u nás nefunguje. Ať mi tedy tito chytří lidé vysvětlí, jak může systém přímého vstřikování nefungovat? Já si myslím, že vstřikování buď funguje, nebo ne. Pokud by chtěl někdo tento motor zasvěceně hodnotit, tak by s ním měl asi chvilku jezdit a trochu se o něj zajímat.
Problém systému GDI je v tom, že máme bohužel kvalitativně horší palivo nežli Japonci, a to především ve vyšším obsahu síry. To se projevuje zejména tím, že motoru musel být snížen výkon z původních 102 na 92 kW, dále větším zanášením motoru karbonem a trochu vyšší spotřebě, než mají tyto vozy v Japonsku. Ovšem je nutno podotknout, že v Japonsku mají tyto vozy spotřebu kolem 5ti litrů. Já osobně s tímto vozem jezdím za 6,5 l/100 km a nepatřím mezi ekonomické řidiče. Na dovolenou do Chorvatska jsem jel v průměru za 5,7 a jel jsem 120-150 km/h.
Vozidlo jde velmi ochotně do otáček a ani ve vyšších otáčkách není nějak extra hlučné. Uvážím-li, že jde o motor 1,8 a výkon 92 kW, tak si myslím, že jde o trochu výjimečný motor, a to jak výkonem, tak i spotřebou. Toto moje tvrzení pramení ze zkušenosti, například s Fordem Mondeo, VW Passat a Renaultem Laguna ve stejném obsahu, které jsem řídil na delších trasách. Na druhou stranu uznávám, že je to trochu nesmysl srovnávat, neboť tyto vozy nemají přímý vstřik paliva.
Převodovka umožňuje svými převody motor celkem vytáčet, což je velká výhoda na přecpaných úzkých okreskách, a motor má docela hezký zvuk. Abych pořád jenom nechválil, tak musím taky napsat, že je u tohoto vozu nevýhoda, že motor díky zanešeným hydraulickým zdvihátkům trochu cvaká. Je to jev snad u každého GDIčka, někde víc, někde míň, ale slyšel jsem zatím trochu cvakat každé. Dá se to řešit buď výměnou zdvihátek, nebo zkusit různé výplachové a protekovací přípravky, ale s tím nemám zkušenost. Někde jsem slyšel, že toto cvakání může nakonec přerůst až v poškození motoru, ale zatím jsem se s tím nesetkal, že by někomu tento motor zkolaboval. Motor si žádá samozřejmě kvalitní olej a trochu slušné zacházení. Narozdíl od tohoto motoru přede 1,6i naprosto tiše, ale výkon se nedá srovnat. Záleží na každém, co mu spíš vyhovuje.
Jízdní vlastnosti se mi líbí, podvozek by mohl být trochu jistější, ale je spíš pohodlný, než na závody. Brzdy jsou dostačující, divil jsem se, že nejsou vzadu kotoučové, ale stačí. Řazení jde lehce a přesně, klimatizace chladí dostatečně a elektonické prvky (okna, centrál, ABS) fungují bezchybně. Palubní počítač sice nepíše dojezd, ale na druhou stranu ukazuje okamžitou a průměrnou spotřebu a většinou max. o 0,2 l přesně.
Interiér někdo označuje za nekvalitní, ale nemám ten dojem. Ve voze z tohoto roku jsem moc hezčích neviděl (můj názor). Octávie I mu nemůže konkurovat. Na vozidle mi velmi imponují sedačky, jsou toitiž pohodlné, ale mají i trochu sportovní charakter.
Opravy jsem zatím neřešil, pouze výměna tlumičů, rozvodů, brzdového obložení, oleje a filtry. Vše bylo za průměrnou cenu, takže nic drahého. Pár těchto vozů znám a slýchám o nutné výměně ložisek, zkroucených brzdových kotoučů a komponentů nápravy, ale to jsou věci, které odcházejí na každém autě.
Na závěr chci říct, že pouze vyjadřuji svou vlastní zkušenost a myslím si, že vzhledem k cenám těchto vozů v bazarech se jedná o zajímavý tip ke koupi, a to i přesto, že je vozidlo opředeno spoustou nepravd a zkreslených informací. Kdo toto vozidlo vlastnil nebo vlastní, tak ví, o čem je řeč. Pokud máte někdo zkušenost jinou, rád si ji zde přečtu.
KladyZápory
svižný motor cvakání motoru
skvělá výbava u verze LX méně místa vzadu
ovladatelnost  
provozní náklady  
nezájem zlodějů  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Šakal, 16.01.2007 18:09
Tak do toho bych asi nešel. myslím si, že by se potom scháněl nový motor. U Japonského motoru by to bylo to poslední, co byste udělal.
anonym, 06.09.2008 17:39
Jak jsem jiz uvadel v jine recenzi, auto jsem si poridil kdysi jako nove. Co se tyce podvozu, sedi jako prisity. Problem je jen tehdy, pokud nemate dobre serizen Multilink na zadni naprave. U tohoto auta se neserizuje jen zbyhavost vepredu, ale i vzadu. Pokud to neni dobre udelane, v zatackach auto nesedi.
anonym, 06.09.2008 17:41
sorry / zbihavost (s kraktym i)
anonym, 06.09.2008 17:48
to neni pravda. Carismu jsem koupil v CR u autorizovaneho prodejce a v roce 1997 se jeste motor GDI u nas neprodaval. Slo o klasiku 1,8 s 85kW, ale kdo se s nim sveze, zjisti ze nejde jen o papirovy vykon. Tohle auto ani plne nalozene nevi, co je te spomalovat do kopce, ale jen zrychlovat. Kdo to nezazil, neuveri. Svagr jezdi s VW a Audi a kdyz se kdysi svezl za volantem, moc se mu to libilo (a jako konzervativni nemec uznal, ze tohole je hodne dobre svezeni). Kdyz jsem auto kupoval, v Cechach vyslo na 670 000Kc (po zlevneni) a v Nemecku v te dobe stalo 50000DM. V te dobe se za ty prachy nic lepsiho nekoupilo....
anonym, 06.09.2008 17:52
myslim si to same co sakal.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů