Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mini Paceman hledá řidiče-provokatéry

Testy
iHNED | 19.12.2012
další 3 fotky
foto: km77.com
Retro značka Mini s britskými kořeny má už v nabídce sedm modelů. Posledním je Paceman, který spojuje vlastnosti vozů hned několika kategorií. Je ale takový vůz ještě třeba?


Mini Paceman vynikne hlavně v modré barvě doplněné o kontrastní střechu a černé sloupky.
Mini pod vedením svého majitele BMW rychle rozšiřuje modelovou nabídku. Některé vozy už svojí velikostí téměř vybízejí k tomu, aby se změnil název firmy na Maxi. Jde například o SUV Countryman, z něhož novinka Paceman, kterou TipCars testoval na Mallorce, vychází. Rozdíly jsou hlavně v oblasti designu, pod kapotou jich mnoho není.
Paceman má s Countrymanem společnou příď, jež stále svým stylem odkazuje na původní vozy Mini. Ty v Česku uvedl do širšího povědomí hlavně Mr. Bean. Zajímavým prvkem spojujícím všechny modely značky je přední kapota otevíratelná včetně rámečků světel. Jistým znakem je také čelní sklo s poměrně malým sklonem. Za prvním sloupkem se ale styl Pacemana začíná měnit. Místo rovné střechy se linie svažuje směrem k zádi. Ta do očí udeří obrovskými brzdovými světly zdobenými chromovým rámečkem. Styl auta vynikne hlavně v modré barvě doplněné o kontrastní střechu a černé sloupky. Stejně tak je stylový i interiér, a tomu se musí přizpůsobit i uživatel. Velký budík ukazující rychlost uprostřed nad volantem je sice zvláštností značky, v reálném provozu je ale nepřehledný. Řidič tak musí odečítat rychlost z digitálního ukazatele umístěného na budíku pod volantem. Zůstala i řada chromových přepínačů známých z jiných modelů značky, konečně ale Mini posunulo tlačítka pro ovládání oken ze středového panelu na dveře. Ekonomu se líbila navigace s multimediálním systémem, která se nachází na obrazovce uvnitř středového budíku. Jde o přepracovaný systém BMW, takže funguje skvěle. V interiéru je místo pro čtyři cestující, ti vzadu se musejí připravit na méně místa nad hlavou i před koleny. Pěkným doplňkem je kolejnice, která prochází prostředkem mezi sedadly. Lze ji opatřit řadou jednotlivých prvků, jako jsou držáky na nápoje, pouzdro na brýle nebo stojánek na telefon. V loketní opěrce cestující najdou přípojku pro iPhone.

TIP: MINI představilo omlazený model paceman


Velký ukazatel rychlosti umístěný uprostřed nad volantem je zvláštností značky.
Mini Paceman zatím nabízí výběr ze dvou naftových a dvou benzinových motorizací. Ekonom vyzkoušel nejsilnější z nich - Paceman Cooper S. Jde o přeplňovaný benzinový čtyřválec s objemem 1,6 litru a maximálním výkonem 184 koní. S autem vážícím 1380 kg nemá problém a poskytuje příjemně dynamické svezení, o kterém vypovídá i zrychlení z nuly na 100 km/h za slušných 7,5 sekundy. Má i pěkný jadrný zvuk. Pohonná jednotka je spojena s manuální šestistupňovou převodovkou, jež by mohla být o něco přesnější. Ekonomu se nelíbila zpátečka jen s tlakovou pojistkou a hlavice páky, která není příjemná do ruky.
Paceman s pohonem všech kol k dispozici při testování nebyl, proto Ekonom po klikatých silničkách Mallorky prohnal "předokolku". Projevovala se sice znatelnou nedotáčivostí, díky řízení s velmi krátkým převodem s ní ale byla zábava. I když má Paceman měkčí podvozek než malé modely značky, poskytuje solidní stabilitu v zatáčkách a tolik potřebnou řidičskou jistotu. Řada řidičů s ním ráda vyhledá co nejklikatější okresky, které vymění za dálniční pospíchání. Ani tam ale Paceman nemá potíže. Zatímco malé Mini je zapotřebí neustále hlídat a korigovat tak, aby se drželo v pruhu, Paceman si je při rychlé rovné jízdě jistý. I tak ale vyvstává otázka, zda je třeba mít v nabídce derivát SUV, kupé a sportovního vozu. Jestli to byl dobrý krok, ukážou až výsledky prodejů.

Motor

 

zážehový přeplňovaný čtyřválec

 

Objem

 

1598 ccm

 

Výkon

 

135 kW (184 k)

 

Toč. moment

 

260 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

7,5 s

 

Max. rychlost

 

217 km/h

 

Komb. spotřeba

 

6,1 l/100 km

 

Rozměry

 

4115 x 1786 x 1522 mm

 

Převodovka

 

6stupňová manuální

 

Rozvor náprav

 

2596 mm

 

Hmotnost

 

1380 kg

 

Objem kufru

 

330 / 1080 l

 

Cena

 

697 500 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů